Intalneste-te cu vlad, un maramuresean care lupta impotriva "mafiei lemnului"

Romania gazduieste doua treimi din padurile primare neatinse din Europa. Sunt amenintati serios de o retea necinstita, cu sprijin in justitie si administratie. La fel ca cei care rezista. Doi padurari au fost deja gasiti morti. Antreprenorul Vlad, care isi protejeaza pamantul familiei ca un entuziast, simte si el pericolul.

Mai intai este tacerea. Vlad nu este surprins. Se afla pe o parte montana in extremitatea nordului Romaniei, o zona dominata de vanatori si hoti de lemn. "Personal, as prefera sa-i trag", spune Vlad cand zgomotul se va termina. "Dar acestia sunt simpli invitati. Nu veti gasi oamenii carora le curge banii aici ".

Vlad poarta pantaloni de armata, un pulover din lana si o pereche mica de binoclu in buzunar. Iubeste padurea ca un frate. A mostenit 10 hectare de la bunicul sau. In ultimii ani a fost nevoit sa urmareasca cum hotii se indreapta tot mai mult catre padurea sa. "Mafia lemnului" este ceea ce o numesc romanii: o retea de companii necinstite, hoti si gateri care este sustinuta de figuri puternice din sistemul judiciar si administratie. In acest fel, cele mai mari si mai vechi paduri din Europa sunt amenintate in supravietuirea lor.

Numele real al lui Vlad este diferit. El insusi explica motivul pentru care vrea sa se afle in ziar sub un pseudonim, stand pe un varf de munte inzapezit, de unde puteti vedea copacii taiati ca niste chibrituri pe camp. "Daca nu sunt anonim, ma vor gasi".

foto: Julius Schrank

Nu ar fi prima data cand cineva a murit in Romania din cauza conflictelor asupra padurii. Raducu Gorcioai a fost gasit mort in septembrie, cateva saptamani mai tarziu Liviu Pop. Amandoi erau padurari si amandoi probabil ca au obtinut – investigatiile sunt inca in curs – cu mafia din lemn. Protectii de mediu care incearca sa monitorizeze defrisarile sunt batuti. "Pentru un razboi ai nevoie de doua parti in razboi", spune Vlad, sufland nori in varf. "Acesta nu este un razboi. Acesta este un sistem ".

Pentru a ajunge pe motivele familiei lui Vlad, trebuie sa mergeti in muntii din apropierea orasului Borsa, sa traversati un rau pe partea stanga si apoi sa continuati pe o pista de caruta acoperita cu zapada. Cu putin noroc veti intalni un cerb carpatic sau o vulpe. Cu mai putin noroc: mafia din lemn.

"Mergeti mai repede, nu va opriti", mormaie Vlad catre sofer in timp ce trecem de o cabina de lemn langa o gramada de cherestea proaspat taiata. "Nu vreau sa-mi vada chipul."

foto: Julius Schrank

Nu lipseste din articol povestea padurarului ucis in Tara Lapusului de mafia lemnului din zona.

Jenne Jan Holtland. CONTINUARE ARTICOLULUI AICI.

Comenteaza cu Facebook

Politistii au intervenit pentru salvarea unei persoane care a vrut sa se arunce in raul sasar
Citeste
Opt persoane, printre care si un bebelus, salvati din incendiu de doi maramureseni din repedea!
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.