Inca un microbuz scolar surprins in timp ce transporta elevii inghesuiti in picioare, ca pe sarmale. Ce spune ISJ Maramures

ELEVII MARAMURESENI, CARNE DE TUN   O imagine socanta surprinsa pe Drumul National 1C, pe raza orasului Seini, a starnit reactii printre maramureseni dupa ce a fost publicata pe reteaua de socializare Facebook de catre un participant la trafic.

Imaginea are in prim-plan un microbuz destinat transportului de elevi de pe raza Seiniului si a localitatilor invecinate, care frecventeaza unitatile de invatamant din oras. In fotografie se vede clar cum copiii sunt inghesuiti ca intr-o conserva in mijlocul de transport. Mai mult, unul dintre acestia sta lipit de usa din spatele microbuzului, usa care s-ar fi putut deschide oricand si ar fi dus, cel mai probabil, la o tragedie.

Potrivit unor surse ale ActualMM.ro, pentru elevii din Seini dar si alte localitati invecinate care frecventeaza cursurile unitatilor de invatamant din oras, exista un numar de patru microbuze scolare a cate 16 locuri fiecare. Potrivit surselor noastre, un numar de aproximativ 180 de elevi folosesc microbuzele scolare, la terminarea cursurilor, pentru a ajunge acasa.

"Sunt patru microbuze, trebuie sa duca 180 de copii intr-o ora acasa. Nu sunt atatea locuri, normal, dar soferii ii inghesuie, ii lasa sa stea in picioare, de frica sa nu-si piarda locul de munca. Le-au spus ca trebuie sa duca copiii acasa intr-o ora, ei nu pot spune nu", ne-a declarat un cetatean care cunoaste situatia si care doreste sa ramana sub protectia anonimatului.

In urma cu doar cateva luni, o fetita in varsta de 11 ani din Zalau a murit dupa ce a cazut din microbuzul scolar, in mers. Fetita se afla in partea din spate a vehiculului cand, nefiind asigurata, usa din spate s-a deschis. Micuta s-a dezechilibrat si a cazut pe carosabil, ranile suferite provocandu-i moartea .

In contextul dat, o tragedie asemanatoare celei din Zalau s-ar putea intampla oricand . Cine isi asuma raspunderea in cazul in care vreun elev este ranit pentru ca nu a fost transportat conform normelor in vigoare?

 

Actualizare

 

La solicitarea ActualMM, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a emis un punct de vedere cu privire la acest caz.

Conform informatiilor primite de la ISJ Maramures, fotografia prezentata de www.actualmm.ro a fost reealizata in momentul in care elevii erau transportati la Casa de Cultura a orasului, pentru a participa la festivitatea de incheiere a ciclului gimnazial scolar.

Potrivit reprezentantilor ISJ, in microbuzul din imagine au fost locuri libere – asa li s-a transmis de catre elevii din microbuz, respectiv soferul acestuia. Mai mult, potrivit ISJ, elevul fotografiat in timp ce se rezema de usa din spate a microbuzului a stat acolo pentru ca… asa a vrut el. In plus, usa din spatele microbuzului "este blocata, fara a putea fi deblocata de elevi".

Va redam mai jos, integral, punctul de vedere al ISJ Maramures, realizat in urma "anchetei" acestora pornite dupa publicarea articolului nostru:

"Ca urmare a situatiei aparute in mass-media cu privire la siguranta si securitatea elevilor pe timpul deplasarii cu microbuzele scolare la Liceul Agricol ,,Alexiu Berinde" Seini, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a solicitat conducerii liceului o informare cu privire la acest caz.

Din informarea primita de la conducerea Liceului Agricol ,,Alexiu Berinde" Seini, microbuzul scolar, surprins in imagine, transporta elevii la Festivitatea de absolvire a clasei a VIII-a, organizata la Casa de Cultura a orasului.

Informatiile oferite de conducatorul auto si de catre elevii aflati in microbuz reliefeaza ca  in microbuzul scolar erau locuri libere, dar elevul fotografiat a ales sa stea in picioare, in spatele microbuzului. Conducerea Liceului Agricol ,,Alexiu Berinde" Seini precizeaza ca usa din spatele microbuzului scolar este blocata, fara a putea fi deblocata de catre elevi.

In vederea asigurarii sigurantei, confortului si protectiei elevilor pe durata transportului scolar si pentru evitarea unor situatii asemanatoare, conducerea liceului a diseminat personalului unitatii scolare Regulamentul privind modul de utilizare al microbuzelor scolare si transportul scolar".

Nu ni s-a raspuns informatiilor noastre cum ca 180 de elevi ar fi zilnic inghesuiti zilnic in patru microbuze scolare a cate 16 locuri, soferii fiind atentionati de faptul ca au aproximativ o ora la dispozitie sa ii transporte pe toti la terminarea cursurilor. Nu ne permitem sa comentam punctul de vedere oficial al Inspectoratului Scolar, lasam asta in seama opiniei publice.

 

Adrian Barbur

Junioare II
Citeste
Doi maramureseni, surprinsi la volan, sub influenta alcoolului sau cu permisul anulat, s-au ales cu dosare penale
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.