"In maramures sunteti pe cont propriu

Maramures. Mafia din lemn predomina in aceasta regiune din nord-vestul Romaniei. Pe 16 octombrie, rangerul forestier Liviu Pop a fost ucis aici in timp ce incerca sa impiedice exploatarea ilegala intr-o padure privata. Florin nu vrea sa ramana prea mult timp aici, pentru ca prezenta jurnalistilor se observa rapid.

"In Maramures sunteti pe cont propriu. Acesta a fost raspunsul politiei cand am cerut protectie in timpul uneia dintre investigatiile mele intr-o padure privata ". Majoritatea padurilor din Maramures, inclusiv cele din zona Natura 2000 protejata a UE, sunt proprietate privata.

Un camion plin cu trunchiuri de copaci se intoarce pe drumul principal dintr-o zona de exploatare in spatele careia se observa jurnal clar in departare. In spatele unei bariere inchise, doi muncitori incarca trunchiuri pe urmatorul camion. Florin nu crede ca este o idee buna sa le vorbim. Nu putem intra nici in padure. Aceasta este proprietatea privata. Dar cu o drona putem vedea in continuare ce se intampla in spatele barierei.

Primele imagini sunt socante: o vale dupa alta a fost taiata si nici o reimpadurire. "Legislatia romana permite maxim trei hectare de terenuri curatate, sunt sute dintre acestea", spune Florin. "Intregul flanc de munte arata ca spatele unui animal torturat. Imaginile din satelit arata ca aceasta padure era inca acolo cu un an in urma".

Ne deplasam spre padure. Drumul traverseaza un rau in care au fost tarate trunchiuri de copaci taiati. Acest lucru este ilegal. Auzim drujbele din departare. Dronele ne dezvaluie o retea de cai de comunicare prin padure.

Acesta este un material exploziv din punct de vedere politic: in 2011, UE si-a stabilit obiectivul de a stopa pierderea biodiversitatii in zonele protejate Natura 2000 pana in 2020. Aceste imagini arata distrugerea totala, cu cateva luni inainte de termen. Florin isi foloseste drona pentru a colecta probe pentru o plangere la Comisia Europeana. "Pe hartie, aceasta este protejata de Directiva privind habitatele UE. Probabil este hartie din lemnul care a venit de aici ", rade el cinic.

Intreg articolul dar fotografii click aici.

Comenteaza cu Facebook

In 1989, in Baia Mare, de Craciun, ne-am luat portia de … tutun
Citeste
Atelier de creatie decoratiuni si felicitari la Value Centre
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.