In baiut o doctorita vine de doua ori pe saptamana

In tara fara doctori, sa fii pacient la sat este o loterie. Lipsesc doua mii de medici de familie, iar bolnavii sunt nevoiti sa mearga si zeci de kilometri pana la primul spital. Ca sa-i convinga pe doctori sa se mute la tara, sunt primarii care le ofera locuinte de serviciu si s-au apucat sa renoveze vechile dispensare.

Suntem in comuna Cucuteni din Iasi. De mai bine de un an, niciun doctor nu a mai ajuns aici.

"E foarte greu. Poate e o femeie insarcinata, poate e un om bolnav, n-ai cu ce-l duce la spital".

Un medic a acceptat sa vina peste cateva luni. Ca sa-l convinga, autoritatile s-au apucat sa renoveze dispensarul din sat.

Asa arata in acest moment dispensarul din localitate. Este in plin proces de reabilitare. In doua luni ar trebui sa fie gata. Vom avea aici un dispensar nou cu echipament modern. Spera astfel autoritatile locale ca vor reusi sa-i convinga pe medicii de familie sa vina aici.

Pamfilica Branza, primarul comunei Cucuteni: La tara nu prea vin medici. Au pacienti putini la tara si daca au casa si au de lucru in oras …

In comuna Macesu de Jos, din Dolj, oamenii ar trebui sa se imbolnavesc doar cu program, daca vor sa aiba parte si de tratament. Medicul de familie vine de la oras cateva ore pe zi.

"Daca nu ai un medic, mori cu zile".

Marius Luta, medic de familie: E greu sa faci naveta de la Craiova. Sunt ierni in care se inchid drumuri, e accesul foarte greu, ramai izolat in comuna

Oamenii merg 70 de kilometri pana la spitalul din Craiova. O cladire care zace in paragina ne aminteste ca si aici a existat candva un spital.

Endocrinologie, medicina interna, sala de nastere si chiar o statie de ambulanta. In acest loc functiona un spital in care mii de oameni primeau ingrijirile medicale de care aveau nevoie. Astazi este doar o trista amintire.

"In spate era sectia de interne, prin spate se intra la bucatarie. In cealalta cladire erau salvarile. Erau doua salvari".

Am ajuns si in localitatea Baiut din judetul Maramures. In sat, o doctorita vine de doua ori pe saptamana.

Diana Roxana Pohaska, asistent medical: Bineinteles, bolnavii cronici si varstnicii fiind foarte multi, asta pe langa copiii care necesita vaccinari si campaniile de vaccinare, avem un rand de 30-40 de oameni

Cand se simt rau, oamenii merg 30 de kilometri pana la Targu-Lapus.

"Platesc masina de cate ori ma duc".

"In cat timp ajunge ambulanta daca aveti nevoie? O jumatate de ora, 40 de minute, putin spus, de la Targu Lapus".

Si autoritatile de aici spun ca ar face orice sa aiba doctor in sat.

Mihai Ceteras, primarul localitatii Baiut: Dam un apartament gratuit, i-am ajutat cu lemne. Deci ce e mai greu aici.

Radiografia Romaniei arata ca in 328 de comune nu exista niciun medic de familie. 600.000 de oameni sunt lasati sa se descurce singuri cand le este cel mai rau.

Observator.TV

Incendiu violent la ciuperceni – satu mare
Citeste
La strambu baiut, hotii au defrisat hectare intregi
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.