Impactul tehnologiei asupra vietii oamenilor

Adaugat in categoria Actualitate
Actualizat

Tehnologia si viata oamenilor nu pot fi separate. Societatea zilelor noastre este oarecum dependenta de acest factor. Oamenii se bazeaza pe tehnologie pentru a duce la bun sfarsit activitati de zi cu zi si nu numai. Mai mult, nevoile societatii legate de acest aspect sunt intr-o crestere continua. Oamenii folosesc cele mai recente tehnologii pentru a comunica, pentru a calatori, pentru a invata lucruri noi, pentru a se distra si pentru a trai o viata confortabila. Totusi pentru multi, acest lucru este o grija. Oricat de mult ne-ar usura viata anumite dispozitive si aplicatii este important ca acestea sa fie folosite cu moderatie.
In caz contrar, atat societatea cat si omenirea ar putea avea de suferit pe termen lung. Un prim dezavantaj ar fi poluarea la scara larga, interactiunile tot mai scazute dintre oameni si inabilitatea de a duce la bun sfarsit anumite sarcini. Pentru a nu se ajunge in aceste situatii este bine sa se stabileasca de la bun inceput felul in care tehnologia urmeaza sa fie folosita. Acum cateva secole oamenii traiau o viata confortabila chiar si fara tehnologie dar asta nu inseamna ca in zilele noastre acest lucru nu este posibil.

 

Viata fara tehnologie

Asa cum a fost mentionat anterior, acum cateva zeci de ani viata oamenilor era mult mai simpla. In primul rand, acestia nu prea aveau acces la atat de multe produse ale tehnologiei. Chiar daca aveau la indemana cateva electrocasnice sau chiar televizoare si automobile, acestea nu erau nici pe departe atat de avansate cum sunt cele intalnite in zilele noastre. Multi ar considera acest lucru un avantaj, dar exista si cateva aspecte legate de lipsa tehnologiei din viata oamenilor. Dificultatea deplasarii, imposibilitatea de a lua legatura cu instantele competente in situatii de urgenta si nevoia de a intreprinde anumite munci manual sunt doar cateva exemple.

In zilele noastre tehnologia joaca un rol important in viata oamenilor. Aproape ca nu mai exista sectoare ale vietii care nu sunt digitalizate. Desi unii considera acest lucru ca fiind o distragere de la rutina zilnica, de fapt tehnologia constituie un avantaj pentru viata oamenilor daca este utilizata corespunzator. Cel mai important aspect pe care trebuie sa-l avem in vedere este folosirea cu moderatie a tehnologiei.

Un alt aspect important este faptul ca in prezent oamenii au mai multe optiuni cand vine vorba de divertisment. Ei se pot juca jocuri online din confortul propriei locuinte. Acest lucru era considerat a fi un vis indepartat acum cativa ani. Cu toate acestea, datorita dezvoltarii tehnologice oricine are acces la ultimele dispozitive.

Tehnologia in medicina

Evolutia constanta a tehnologiei cauzeaza schimbari radicale in mai toate sectoarele vietii oamenilor, iar domeniul medical nu face exceptie de la acestea. Zi de zi oameni din toata lumea cauta informatii privind anumite afectiuni medicale pe internet. In plus, tot in mediul online pot fi consultate si studii sau carti medicale si nu in ultimul rand, medicii pastreaza legatura cu clientii lor prin intermediul retelelor sociale.

Insa facilitatea de a comunica cu medicul sau de a afla detalii aditionale despre o anumita afectiune nu sunt singurele avantaje ale introducerii tehnologiei in acest sector. Aparatele medicale de ultima generatie salveaza mii de vieti in timp ce medicamentele create in laboratoare speciale previn raspandirea germenilor si tratarea problemelor de sanatate inca din stadiile incipiente.

 

Introducerea tehnologiei in educatie

In ceea ce priveste domeniul educatiei, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Invatarea nu se mai face la fel cum se facea acum cativa ani. Cursurile sunt predate de multe ori prin intermediul unui ecran, acestea fiind in format video. De asemenea, cursurile pot sa fie usor transmise in mediul online, iar suportul fizic se foloseste din ce in ce mai putin.
Noile tehnologii informationale au revolutionat felul in care oamenii citesc carti, felul in care invata o limba straina sau urmeaza cursuri intr-un anumit domeniu de interes. Acum nu mai este nevoie sa ne deplasam la biblioteca pentru a imprumuta o carte, putem sa o comandam direct acasa. De asemenea, aplicatiile ne ajuta sa invatam o limba straina in timp ce cursurile online devin din ce in ce mai populare.

Tehnologia si domeniul industriei

Un sector care s-a bucurat la maximum de introducerea ultimelor descoperiri tehnologice a fost cel al productiei. Digitalizarea acestui sector a venit cu o serie de avantaje. Primul lucru a insemnat abilitatea de a reduce timpul de productie, indiferent de domeniu. Produsele alimentare, electrocasnicele si cosmeticele sunt toate produse in fabrici care au eliminat astfel erorile de ordin uman. Antreprenorii si-au redus costurile pe termen lung si au putut sa isi indrepte atentia asupra altor aspecte.

Chiar daca tehnologia este introdusa in sectorul muncii, acest lucru nu inseamna neaparat ca nu va mai fi nevoie de personal. Pana si in cadrul tehnologiei foarte performante mai exista posibilitatea sa existe erori, motiv pentru care este necesara supravegherea activitatii intreprinse de masinarii.

Beneficiile utilizarii tehnologiei

Chiar daca multa lume este de parere ca tehnologia are un impact mai putin fericit asupra vietii, cu siguranta balanta inclina in favoarea avantajelor. Spre exemplu, prin intermediul tehnologiei mobile oamenii pot comunica in timp real in orice colt al lumii. Internetul faciliteaza invatatul si le permite oamenilor sa urmeze cursuri in diverse domenii chiar din propria locuinta. De asemenea, tehnologia ii ajuta pe oameni sa calatoreasca dintr-un punct in altul in cateva ore, fapt care era imposibil in trecut. Acest lucru se realizeaza fie cu mijloacele de transport, fie pe jos, dar in orice caz, hartile mobile sunt de un real ajutor.
Retelele sociale sunt foarte folositoare pentru cei care doresc sa se reintalneasca cu cineva din trecut, sa formeze prietenii noi sau pur si simplu sa tina legatura cu persoanele din viata lor. Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca oamenii folosesc toate resursele pentru a-si face viata mai buna.

In concluzie, dezvoltarea continua a tehnologiei si introducerea acesteia in sectoarele vietii vine cu o serie de avantaje. Nu este exclus faptul ca folosirea in exces a acesteia nu are efectele scontate, dar fiecare are dreptul sa decida felul in care foloseste tehnologia. Atata timp cat dezvoltarile tehnologice au menirea de a simplifica viata generatiilor prezente si actuale, nimeni nu se opune lor.

Premii oferite la deschiderea hypermarketului Selgros din Baia Mare
Citeste
Camarila din PNL. Mama si fiu, functii de conducere in noul Guvern
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.