Gripa aviara a ajuns in romania, la seini – maramures

Virusul care face ravagii in mai multe tari europene a fost confirmat la o ferma de gaini din judetul Maramures, a anuntat ANSVSA.

Autoritatile specifica intr-un comunicat ca situatia este sub control, ca au fost luate toate masurile de combatere a focarului si ca nu exista posibilitatea afectarii sanatatii populatiei.

Medicii veterinari avertizeaza ca gripa aviara se poate transmite si la om, dar numai in anumite cazuri.

La scurt timp dupa sesizarea facuta de agentul economic, autoritatile au convocat sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor si au stablit masurile care trebuie luate.

Autoritatile dau asigurari ca situatia este sub control in cazul focarului din Maramures, iar impactul ar fi mai degraba economic.

Plan de masuri adoptat pentru combaterea influentei aviare

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a intrunit in sedinta, dupa confirmarea bolii, respectiv a virusului gripei aviare H5N8 de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, la o societate comerciala din localitatea Seini.

"S-a aprobat planul de masuri pentru combaterea focarului de influenta aviara. S-au luat masurile specifice, in conformitate cu prevederile legislatiei pentru gestionarea situatiei. Situatia este gestionata de catre specialisti, s-au luat masurile necesare de preventie pentru raspandirea bolii, respectiv masurile de biosecuritate. Pasarile bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor si a celorlalte materiale purtatoare de virus.", a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur, presedintele CLCB Maramures.

S-a procedat de catre DSVSA la informarea medicilor veterinari, a societatilor comerciale cu acelasi profil din zona, a populatiei, dar si a personalului medical din zona despre boala, respectiv despre masurile specifice care trebuie respectate. A fost stabilita zona de protectie si zona de supraveghere a pasarilor, cu monitorizarea de catre specialisti. Este restrictionata miscarea pasarilor din zona de protectie, in conformitate cu legislatia europeana. S-au sistat de la comercializare produsele societatii. Dupa eutanasiere si curatenia mecanica se va proceda la efectuarea dezinfectiei si dezinsectiei, conform manualului operational. Virusul H5N8 nu afecteaza sanatatea oamenilor si rugam populatia sa nu intre in panica si sa respecte masurile de profilaxie recomandate de catre medici.

Doua fete s-au rasturnat cu masina si au ajuns intr-o groapa, in centrul satmarului
Citeste
Accident rutier la Cavnic, cu o persoana incarcerata
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.