GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile locale din 2020

Duminica, 27 septembrie, 425.911 alegatori cu drept de vot, conform datelor Autoritatii Electorale Permanente sunt asteptati la urne in cele 440 sectii de votare constituite pe raza judetului, a precizat prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Anul acesta procesul electoral se va desfasura in conditii speciale, cu respectarea unor reguli de sanatate publica care sa previna si sa limiteze infectia cu noul Coronavirus.

Pentru alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora. Pot solicita urna speciala si persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva ori asupra carora s-a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, cu conditia sa domicilieze in raza teritoriala a circumscriptiei electorale comunale, orasenesti sau municipale in care au loc alegeri. Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor asigura astazi, 26 septembrie a.c., intre orele 18.00 si 20.00 prezenta la sediul sectiei pentru a primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale ale alegatorului.

Presedintele biroului electoral al sectiilor de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. In acest scop puterile acestuia se intind si in afara localului sectiei de votare, pana la o distanta de 500 de metri.

La alegerile autoritatilor administratiei publice locale au dreptul sa participe toti cetatenii romani care implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintali pusi sub interdictie, precum si a persoanelor carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva. Cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul de a alege in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, cu indeplinirea conditiilor legii.

Alegatorul cu drept de vot voteaza numai la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta ori la sectia de votare unde este arondata adresa la care isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz. Alegatorii pot identifica sectia de votare la care sunt arondati si adresa acesteia, accesand site-ul https://registrulelectoral.ro/ si introducand datele personale. Alegatorii care nu se regasesc pe listele electorale permanente vor fi inscrisi pe listele suplimentare daca fac dovada cu actul de identitate ca au domiciliul sau resedinta pe raza sectiei de votare la care s-au prezentat la vot.

Desfasurarea procesului electoral pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale are loc in intervalul orar 7.00 -21.00. Primarii si presedintii de consilii judetene se aleg direct, prin scrutin uninominal, in timp ce consiliile locale si consiliile judetene se aleg in baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Viceprimarii, precum si vicepresedintii consiliilor judetene se aleg prin vot indirect de catre consiliile locale, respectiv consiliile judetene, conform Legii nr. 115/2015 republicata cu completarile si modificarile ulterioare pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Au dreptul de a fi alesi in functii publice locale cetatenii romani cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor, varsta de cel putin 23 de ani, si care au domiciliul pe teritoriul localitatii in care urmeaza sa fie ales. Pot fi, de asemenea, alesi, cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale din Romania in care urmeaza sa fie alesi.

Hotararea Biroului Electoral Central nr.81/2020 prevede ca cetatenii romani isi exercita dreptul de vot pe baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu sau pasaportul de serviciu electronic, iar in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile in ziua votarii".

Alegatorul care detine un act de identitate al carui termen de valabilitate ar fi expirat in perioada 1 martie -27 septembrie 2020, isi poate exercita dreptul de vot in baza acestuia, conform deciziei Biroului Electoral Central.

Alegatorii vor primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judetean ti unul pentru presedintele consiliului judetean. Cu acestea alegatorul intra in cabina de vot si va aplica stampila cu mentiunea ,,VOTAT" in interiorul patrulaterului care contine numele partidului sau al candidatului dorit. Va impaturi apoi buletinele de vot, astfel incat sa se pastreze secretul optiunii si le va introduce pe fiecare in urna corespunzatoare. Dupa restituirea stampilei cu mentiunea ,,VOTAT" va aplica timbrul autocolant pe actul de identitate.

La ora 21:00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului sectiei de vot. Alegatorii care, la ora 21:00, se afla in localul sectiei de votare pot sa isi exercite dreptul de vot.

Articolul GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile locale din 2020 apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

AVERTIZARE METEOROLOGICA: COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferica in Maramures
Citeste
ALEGERI LOCALE 2020 – Tot ce trebuie sa stii despre alegerile locale care se desfasoara duminica, 27 septembrie 2020
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.