Gheorghe Roman, opincarul din Barsana: "Ca opinca nu-i nimica" (FOTO)

Gheorghe Roman (Gheorghe a lu’ Dan asa cum este cunoscut) este un mester popular din Barsana, iar pentru el "ca opinca nu-i nimica".

La cei aproape 80 de ani pe care-i are este inca foarte harnic si activ si, bineinteles, mereu incaltat cu opinci.

"Am fost la festival la Bucuresti, la Cismigiu si trei zile tat am umblat pe jos, asa cum ma videti. Asta-s eu" – precizeaza mesterul, potrivit Centrului Culturii Traditionale Maramures.

In Italia, tot imbracat in port traditional si cu opinci in picioare s-a dus. A deprins mestesugul in tinerete, in satul natal. Intrebat cine l-a invatat sa faca opinci, se atinge cu degetul pe tampla si raspunde: "Capul". I-a vazut pe alti opincari cum lucreaza, a studiat opincile care i-au placut si a invatat singur sa le faca.

Dar de-a lungul timpului nu numai de opinci s-a ocupat. A fost couaci 35 de ani, s-a priceput la dulgherie, a ridicat biserici, a coordonat pe vremuri un ansamblu de dansuri din satul lui si ii place si azi sa joace.

"La Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Liviu Borlan" Maramures e membru ca mester popular din 2015 si de atunci ne-am bucurat sa il intalnim la multe dintre targurile pe care le-am organizat. Asa l-am vazut vesnic, cum il vedeti in pozele astea, imbracat in port traditional din cap pana in picioare. Ii dorim sa-l poarte opincile inca mult timp prin viata, intelept si bun cum il stim" – precizeaza reprezentantii Centrului.

Teribil: Sunt doi ani de la microtornada care a ravasit Baia Mare. Acoperisuri azvarlite ca niste coli de hartie si masini ciuruite de grindina (VIDEO SI FOTO)
Citeste
MISIUNE DE SALVARE LA LACUL ALBASTRU – Rupt de beat, un barbat nu a mai fost instare sa ajunga acasa din padure
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.