FOTO/VIDEO: Ploile torentiale au creat probleme locuitorilor din Crasna Viseului si Nistru

Adaugat in categoria Maramuresul Istoric
Actualizat

Ploile torentiale din ultima perioada au afectat, conform datelor centralizate, cinci unitati administrativ-teritoriale (Borsa, Barsana, Leordina, Bistra si Petrova).

Torentii si scurgerile de pe versanti, formate dupa precipitatiile torentiale au condus la cresterea debitelor si nivelurilor unor vai si paraie necadastrate care s-au revarsat din albie si nu au putut fi preluate de retelele de canalizare.

Au fost inundate 49 de gospodarii, patru obiective sociale si administrative, a fost afectat zidul de sprijin de pe malul raului Cisla, un drum judetean, pe o distanta de 1,5 km, respectiv 19,6 km de strazi. Un alt drum judetean a fost acoperit de aluviunile transportate de apa pe o distanta de 300 de metri. De asemenea, a fost erodata o aparare de mal pe o suprafata de 0,5 km. Torentii de apa au transportat aluviuni, pietris, material lemnos si material vegetal care colmatat un pod, sapte podete, si sapte traversari pietonale.

Au fost inundate 25 hectare de teren arabil, respectiv 17 hectare de pasuni si fanete. Sub coordonarea prefectului Nicolae-Silviu Ungur, echipele de interventie au actionat pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodarii, subsoluri, curti si au sprijinit autoritatile administratiei publice locale in diminuarea efectelor produse de inundatii.

Personal din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures a lucrat cu material si mijloace tehnice specifice pentru consolidarea si protejarea malului afectat de apele raului Cisla. Comitetele locale pentru situatii de urgenta au actionat cu personal si utilaje pentru deblocarea podetelor, indepartarea aluviunilor de pe drumurile publice. Pagubele produse vor fi constatate si evaluate de echipe mixte, alcatuite prin ordin al prefectului, care se vor deplasa in teren.

Presedintele CJSU Maramures, prefectul Nicolae-Silviu Ungur, a mentionat ca judetul se afla in continuare sub avertizari hidrometeorologice si ca sunt activate grupurile de suport tehnic si echipe de interventie pentru a actiona in sprijinul populatiei. Sunt operationalizate si echipe care sa remedieze eventualele deficiente din retelele serviciilor de utilitate publica.

Ieri dupa amiaza un localnic din Nistru a publicat imagini video pe o pagina de socializare cu potopul care s-a abatut asupra localitatii. Apa s-a revarsat prin centrul localitatii transformand strada in vale.

Probleme au fost si la Crasna Viseului unde apele revarsate de pe versanti au trecut prin curtile si casele oamenilor. Imagini elocvente ne-au fost trimise de un cititor din zona amintita. Omul ne-a declarat ca a apucat sa isi scoata lucrurile din casa si sa le puna la adapost. Gradina in schimb si culturile agricole au fost distruse.

Articolul FOTO/VIDEO: Ploile torentiale au creat probleme locuitorilor din Crasna Viseului si Nistru apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Care sunt recomandarile jandarmilor montani maramureseni in cazul in care va intalniti cu ursul
Citeste
Manifestare dedicata sarbatoririi Zilei Drapelului National
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.