FOTO: Refugiatii din Ucraina, interesati de locurile de munca din Maramures

Ucrainenii care se decid sa stea in Maramures pana cand razboiul din tara lor va lua sfarsit isi doresc sa devina independenti, sa se descurce din punct de vedere financiar, asadar sunt interesati de locurile de munca din judetul nostru. Avand in vedere acest aspect, executivul Consiliului Judetean Maramures, alaturi de reprezentantii guvernului in teritoriu, au convocat intalniri cu marii angajatori din judet. A fost stabilit modul de integrare a cetatenilor ucraineni pe piata fortei de munca si totodata monitorizarea ofertei locurilor disponibile pentru refugiati.

Reprezentantii mediului de afaceri au raspuns apelurilor facute de Camera de Comert si Industrie Maramures de a veni in sprijinul ucrainenilor. Astfel, SC Loftrek SRL a donat 20.000 lei prin doua ONG-uri ("ZI de BINE" si Parinti Salvatori). De asemenea, o parte dintre acestia au decis sa devina voluntari in Punctul de Trecere Frontiera Sighetu Marmatiei. SC Optibelt Power Transmission SRL a donat Crucii Rosii Maramures suma de 134.825,62 lei, bani destinati achizitionarii de echipamente medicale pentru Ucraina.

In perioada 21-24 martie, activitatea in cele trei puncte de colectare a donatiilor a fost intensa. Materiale sanitare, alimente neperisabile, paturi, plapumi, saltele sunt doar o parte dintre produsele de care ucrainenii au mare nevoie in aceasta perioada. Reprezentantii Ordinului Ospitalierilor Sfantului Ioan de la Ierusalim din Chateaurenard - Franta au inteles acest aspect si au revenit cu un nou ajutor, aducand in Halmeu materiale medicale, medicamente si obiecte de stricta necesitate.

De asemenea, Forumul German, prin Asociatia Bayerische Kinderhilfe Rumaenien, continua sa sustina campania umanitara. Astfel, sapte din cele opt TIR-uri ajunse la Halmeu au fost trimise cu sprijinul Rotary Club 2005 Baia Mare in Mukacevo, Ujhorod, Solomonovo, Rahiv si Poroskov. Sortarea, ambalarea, paletarea si incarcarea donatiilor pentru a fi transportate in Ucraina au fost facute de voluntarii de la Consiliul Judetean Maramures si de la Ansamblul Folcloric National "Transilvania".

O delegatie oficiala a administratiei locale din Lanusei, Sardinia, Italia a insotit un transport de ajutoare care a ajuns azi in Maramures. S-a stabilit modul in care vor putea fi ajutate familiile refugiatilor din Ucraina, inclusiv din perspectiva integrarii in comunitatea italiana. Astfel, 30 de mame si copiii acestora din Ucraina au fost preluati din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei si transportati spre Italia chiar cu autocarul cu care s-au adus pachetele cu donatii.

Situatia la frontiera nordica: In judetul Maramures in prezent foarte multi au solicitat oficial azil! 952 ucraineni au intrat in tara in 24 ore, pe la Sighet!
Citeste
Ungaria nu permite folosirea teritoriului sau pentru transferul de arme catre Ucraina si nici nu va renunta la petrolul si gazele rusesti
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.