Fostul ministru al finantelor, decebal traian remes, a decedat in aceasta dupa-amiaza


Decebal Traian Remes fusese internat in urma cu o saptamana la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, dar din pacate in dupa-amiaza zilei de vineri a decedat, rapus de cancer.

Decebal Traian Remes s-a nascut pe 26 iunie 1949, in comuna Basesti. A fost un economist si politician roman, care a indeplinit functiile de ministru al finantelor in guvernele Romaniei.

A fost de asemenea deputat roman in legislatura 1996-2000, ales in judetul Maramures pe listele partidului PNL. In anul 2007 a demisionat din functia de ministru al agriculturii in guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu, ca urmare a unui scandal mediatic declansat prin aparitia la postul national de televiziune TVR a unor probe din ancheta DNA la adresa sa.

Decebal Traian Remes a fost implicat intr-un scandal de luare de mita, vestitul dosar "Caltabosul", impreuna cu fostul Ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan sub motiv ca a primit un plic cu 15,000 de dolari de la un om de afaceri pentru facilitarea obtinerii unor contracte. Televiziunea publica din Romania a difuzat la data de 10 octombrie 2007 o inregistrare video a tranzactiei. Jurnalistii de la TVR au anuntat ca in plus exista doua inregistrari audio ale unor convorbiri telefonice pe care Muresan le-a avut cu omul de afaceri si respectiv Remes. In urma scandalului, Remes a demisionat din pozitia de Ministru al Agriculturii, la data de 11 octombrie 2007. In martie 2008, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva lui Remes, iar in iunie a fost trimis in judecata sub acuzatia de "trafic de influenta", in cazul favorizarii unei firme pentru castigarea unei licitatii, in schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare si a 15,000 de euro.

La 14 februarie 2012 a fost condamnat, impreuna cu Ioan Avram Muresan, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu executare fiecare. Decizia a fost contestata[8] dar a fost confirmata pe 25 februarie 2012 de ICCJ.

Pe 11 februarie 2014 a fost eliberat conditionat.

Weekend cu vesti bune despre partiile de schi din Maramures
Citeste
Povesti la muzeu pentru elevii de la Colegiul "Mihai Eminescu" Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.