Focar de gripa aviara, descoperit la o ferma de gaini din Seini

ALERTA IN MARAMURES  Un focar de gripa aviara a fost descoperit de catre autoritati intr-o ferma de gaini din Seini, judetul Maramures. ANSVSA informeaza ca este vorba despre virusul H5N8, care nu prezinta risc pentru populatie, nefiind contagios pentru om. Autoritatile informeaza ca situatia este sub control si au fost luate toate masurile de combatere in focarul respectiv.

"In baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 si conform solicitarii ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocata sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor, in videoconferinta cu Prefectii din Maramures si judetele limitrofe. S-a avut in vedere gestionarea situatiei provocate de diagnosticarea, intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare din judetul Maramures, a gripei aviare, boala care evolueaza la aceasta data in mai multe tari europene. Pentru izolarea focarului se vor aplica masurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judetul Maramures si judetele limitrofe. La aceasta ora, situatia este sub control, au fost luate toate masurile de combatere in focar si nu exista posibilitatea afectarii sanatatii populatiei", se arata intr-o informare oficiala.

Masuri de preventie gripa aviara

– evitati contactul cu pasarile care prezinta semne de boala si anuntati medicul veterinar;
– nu permiteti copiilor sa se joace cu pasarile bolnave;
– achizitionati carne de pasare, oua si produse din carne de pasare doar din surse autorizate sanitar-veterinar;
– separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
– spalati-va pe maini inainte, intre si dupa operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic.
– preparati termic timp indelungat si la o temperatura corespunzatoare, atat carnea de pasare cat si oualele; Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica la mai mult de 70 de grade;
– spalati oualele cu apa si sapun inainte de manipulare si apoi spalati mainile cu apa si sapun;
– nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi preparate termic.
Gripa aviara la om

La om, gripa aviara debuteaza brusc, cu febra mare, 39-40 de grade, dureri in gat si de cap, dureri musculare, respiratie dificila , tuse, frisoane, astenie, stare generala alterata.

In conditiile aparitiei acestei simptomatologii, se impune evitarea calatoriilor si contactul cu alte persoane pentru a limita raspandirea infectiei, consultarea de urgenta a medicului de familie. Pacientul va trebui sa informeze pe medicul de familie cu privire la simptomele prezentate, la existenta unui contact direct cu pasari si la zonele in care a calatorit.

In cazul in care a existat un presupus contact cu o sursa de infectie, starea de sanatate va fi monitorizata cel putin 10 zile.

Furnizarea apei, sistata azi pe doua strazi din Baia Mare
Citeste
Focar de gripa aviara confirmat la o ferma din Seini. Aproximativ 18.600 de pasari sunt afectate
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.