FERNEZIU: O familie formata din patru persoane, intoxicata cu ciuperci (actualizare)

Patru ambulante s-au deplasat la Ferneziu, unde au fost solicitate sa intervina dupa ce o familie, doi adulti, un copil si bunica s-au intoxicat cu ciuperci.

Cei patru au fost transportati la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, starea lor fiind grava.

Ce trebuie sa stiti despre intoxicatia cu ciuperci

1. Numarul si gravitatea acestor intoxicatii creste in aceasta perioada.
2. Lipsa unui minim de masuri de precautie face ca tot mai multi copii sa ajunga la urgente in stare critica.
3. Riscul instalarii de efecte nocive dupa consumul de ciuperci depinde de: specia de ciuperca (efectele toxice cele mai grave apar dupa consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori si ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substante toxice pot avea efecte nocive), dar si de modul de conservare si preparare si cantitatea ingerata.
4. ,,Cunoscatorii” nu au nicio sansa sa ,,identifice" ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurite de argint sau a usturoiului si a cepei in vasul in care sunt preparate ciupercile.Eventualele modificari de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeasi reactie la orice ciuperca.
5. Simptomele intoxicatiei sunt nespecifice.
6. Ne putem gandi la intoxicatia cu ciuperci atunci cand apar stari de greata, voma, cresterea ritmului respiratiei, transpiratie, salivatie abundenta, ameteli, slabiciune, tulburari de vedere, ingustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar in contextul evidentierii in antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci cand apar la mai multi consumatori ai aceluiasi pranz de ciuperci.
8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciuperca si reactivitatea individual.
9. Copiii si cei cu patologie asociata hepato-renala au o susceptibilitate crescuta si dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasa.
10. La acesti pacienti adesea formele clinice sunt grave cu evolutie spre coma hepatica (de multe ori cu sfarsit letal).

Ce trebuie sa faceti in cazul intoxicatiei cu ciuperci:

1. Nu temporizati prezentarea la urgente la primele simptome.
2. Sunati la 112 si chemati Salvarea intrucat este nevoie de evaluare si tratatment intr-un serviciu specializat in toxicologie.
3. Intoxicatul va fi transportat la spital impreuna cu toti cei care au mancat ciuperci (chiar daca nu au simptome de intoxicatie).
4. Puteti incepe eliminarea toxicelor prin provocarea de varsaturi (emeza) prin atingerea luetei (omusor) dupa ce pacientul ingera 500 ml apa calduta. Manevra se repeta de 4-6 ori pana cand continutul evacuat devine limpede. Aceasta manevra nu mai permite absorbtia toxinelor", a scris Tudor Ciuhodaru& pe pagina sa de& Facebook.&

Articolul FERNEZIU: O familie formata din patru persoane, intoxicata cu ciuperci (actualizare) apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

EXCLUSIV - SPAIMA DE COVID-19: O mamica tinuta cu copilasul in brate 4 ore in fata spitalului Sighet. Fetita in varsta de un an si 9 luni avea 39,9 febra
Citeste
Cum sa faci porumb copt, in stil cubanez
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.