EXCLUSIV VIDEO: REPEDEA - De frica au ucis cu furca un sarpe inofensiv lung de peste 2 metri. Este ocrotit de lege in Romania

Panica astazi in zona unei cariere din Repedea. Un sarpe urias (peste 2 metri conform satenilor) a fost zarit pe marginea drumului de langa o cariera. Imediat oamenii s-au panicat si cu ajutorul unei furci au ucis "bestia".

Din cauza serpilor veninosi a intrat in om o frica si o groaza chiar si fata de acest un sarpe inofensiv, si in zilele noastre intalnim multi oameni care il omoara pe loc odata ce il observa.

Sarpele ucis astazi este unor inofensiv si chiar este protejat de lege. Doar ca necunoasterea oamenilor duce la asemenea acte.

Practic astazi, la Repedea, oamenii au ucis o reptila neveninoasa denumita Sarpele lui Esculap (Zamenis longissimus, cu o denumire mai veche Elaphe longissima longissima). Este un sarpe mare cu o lungime de pana la 2 m (majoritatea au intre 1 si 1,5 metri). E drept cand se simte amenintat sau este prins, se repede furios si musca. Este simbolul medicinei dar si al farmaciilor.

Conform wikipedia.com Sarpele lui Esculap aduce foloase pentru agricultura deoarece se hraneste cu rozatoare (soareci, sobolani) care provoaca mari daune culturilor agricole. In raport cu aceste foloase, pagubele, mai mult locale, pe care le aduce prin consumul pasarilor si oualor lor, sunt neinsemnate.

In Romania specia Zamenis longissimus este protejata prin Legea Nr. 13 din 1993 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari ulterioare (Anexa IVA, unde este mentionata ca Elaphe longissima), fiind considerata o specie de interes comunitar ce necesita o protectie stricta.

Multumim prietenului nostru Daniel Purcaru, administrator Biodiversitate Maramures, pentru ajutorul furnizat in identificarea si realizarea acestui articol.

Articolul EXCLUSIV VIDEO: REPEDEA - De frica au ucis cu furca un sarpe inofensiv lung de peste 2 metri. Este ocrotit de lege in Romania apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Impuscaturi la frontiera: Politistii din Valea Viseului au confiscat 11.000 de pachete cu tigari si au retinut un contrabandist ucrainean
Citeste
Admitere la CUNBM: Cati noi studenti vor fi in Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.