EXCLUSIV PRIBILESTI: Femeie atacata si sfasiata de un caine periculos. A ajuns la spital pe sectia Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean Baia Mare

Incident grav la Pribilesti, comuna Satulung. O femeie in varsta de 59 de ani a fost preluata de un echipaj de Terapie Mobila Intensiva SMURD si transportata la Spital in stare grava. Aceasta se pare ca a fost atacata si sfasiata de un caine.

Initial femeia nu a putut oferi detalii politistilor despre ce anume a atacat-o. Astfel, o noapte intreaga politistii si vanatorii au cautat in zona un animal salbatic. Se vorbea inclusiv de faptul ca ar fi putut fi atacata de un sacal. Se stie ca in Maramures sunt mii de astfel de animale, venit cu preponderenta din Ucraina.

In cele din urma, politistii din Somcuta Mare si Satulung au dezlegat misterul atacului: a fost vorba de un caine din categoria celor periculosi ori agresivi. Pentru ca animalul a iesit in strada fara a fi insotit si a avea botnita, politistii i-au intocmit dosar penal proprietarului.

Pe de cealalta parte, femeia din Pribilesti este stabila si se afla internata pe sectia de Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare. Se pare ca muscaturile au fost extrem de grave, cainile sfasiindu-i practic bucati din corp. (foto arhiva)

Ce trebuie sa stie detinatorii sau proprietarii de caini periculosi ori agresivi:

Baza legala pentru derularea activitatilor cu caini periculosi sau agresivi este constituita din prevederile O.U.G. 55/2002& privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi& si ale Legii nr. 60/2003& pentru aprobarea& Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2002.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 55 din 2003 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi (art.1), prin& caini periculosi& se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii:

a)& categoria I: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;

b)& categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Prin& caini agresivi& se intelege (art. 2) orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private; orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.& &

Potrivit legislatiei, proprietarii sau detinatorii cainilor periculosi ori agresivi trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, sa aiba capacitate deplina de exercitiu si sa nu fi fost condamnati pentru comiterea vreunei infractiuni contra persoanei.

De asemenea, acestia au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza teritoriala este situat imobilul in care este detinut cainele, o adeverinta in fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzand urmatoarele date:

o numarul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

o efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;

o efectuarea sterilizarii cainilor prevazuti la art. 1 lit. a);

o existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii prevazuti la art. 1 lit. a).

In cazul schimbarii adresei imobilului mentionat la alin. 1 proprietarii de caini incadrati la art. 1 au obligatia sa depuna, in termen de 48 de ore, la sediul politiei in a carei raza se afla, noua adresa.

Pierderea sau decesul unui caine incadrat la art. 1, precum si instrainarea cainilor incadrati la art. 1 lit. b) vor fi declarate in termen de 48 de ore la sediul politiei in a carei raza se afla imobilul de detinere al cainelui.

Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, precum si in alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.

Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in partile comune ale imobilelor in care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar.

Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al exemplarelor cu potential agresiv in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in lesa de catre o persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). In locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevazuti in prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa;& &

Se interzice:

. organizarea luptelor intre caini, antrenarea cainilor in acest scop si participarea cu caini la astfel de lupte, indiferent carei rase ii apartin cainii;

. importul sau comercializarea cainilor prevazuti la art. 1 lit. a

. reproductia cainilor prevazuti la art. 1 din Ordonanta care nu au acte de origine recunoscute de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala;

. abandonarea cainilor prevazuti la art. 1, art. 2 alin. 1 si la art. 6 alin. 4.

Articolul EXCLUSIV PRIBILESTI: Femeie atacata si sfasiata de un caine periculos. A ajuns la spital pe sectia Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean Baia Mare apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

In Maramures, dupa contestatii, rata de promovare in prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 61.14%
Citeste
Revolta pensionarilor – Ministrului Muncii acuzata cu moarte: ,,Eu te omor cu mana mea!"
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.