EXCLUSIV: Inspectoratul Scolar Maramures raspunde punctual la acuzatiile grave de la Gradinita "Otilia Cazimir" din Baia Mare

Va prezentam saptamana trecuta aspecte despre protestul in negru pe care mai multe angajate ale Gradinitei Otilia Cazimir din Baia Mare l-au adoptat pentru a le fi ascultate nemultumirile. In aceasta seara, Inspectoratul Scolar Maramures la ora 23.08 ne-a transmis punctul de vedere. Il publicam in totalitate in cele ce urmeaza:

1.Care sunt argumentele conform carora inspectorul general al ISJ Maramures a girat numirea venirii in functia de director a unei noi persoane?

Avand in vedere vacantarea functiei de conducere de la Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir" Baia Mare, unde in ultimii 4 ani au fost inregistrate un numar mare de demisii, au fost realizate demersuri pentru ocuparea acestei functii.

Pe parcursul lunilor ianuarie-iunie au fost intreprinse urmatoarele masuri:

  • Ocuparea functie de director prin detasare in interesul invatamantului pana la organizarea concursului a fost propusa personalului didactic angajat in cadrul unitatii Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir" care indeplinea conditiile de ocupare a acestei functii. Toate doamnele educatoare au refuzat!
  • Au fost organizate, in cadrul Gradinitei cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir", intalniri de lucru unde domnul inspector scolar general adjunct si doamna inspector scolar de specialitate au participat si au solicitat tuturor doamnelor educatoare sa-si asume functia, dar acestea au refuzat.
  • Au fost intreprinse demersuri pentru detasarea unui director din afara unitatii de invatamant Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir", insa persoanele carora s-a facut aceasta propunere au refuzat.
  • Ulterior, un cadru didactic din afara Gradinitei cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir" a acceptat functia de conducere, insa, dupa indeplinirea pasilor procedurali si emiterea deciziei de numire, acesta si-a inregistrat demisia.
  • In perioada februarie- iunie, functia a fost acceptata de un cadru didactic din afara gradinitei.
  • Dupa numirea actualei conduceri, au fost semnalate o serie de disfunctii existente in activitatea manageriala a fostei conduceri, o parte din acestea fiind confirmate si de inspectorii scolari din cadrul ISJ Maramures.

Ultima conducere a fost numita prin detasare pana la la data de 31.08.2020, perioada in care s-a angajat sa aduca la zi toate documentele manageriale ale unitatii, sa administreze gradinita de vara in luna august, sa pregateasca inceperea noului an scolar.

2.De ce nu s-a tinut cont de raportul medicului de medicina a muncii referitor la situatia de la respectiva gradinita?

La Inspectoratul Scolar Judetean Maramures nu s-a inregistrat/depus niciun raport al medicului de medicina muncii, asumat prin semnatura de vreun medic si stampilat, referitor la Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir" Baia Mare.

3.S-a luat doar nota despre protestul celor 12 angajati (din 18) chiar in ziua numirii? (imbracati in negru chiar la numire).

Un protest e argumentat verbal si manifestat atitudinal, limbajul artefactelor este interpretabil. Nu am considerat ca tinuta vestimentara a angajatilor indica un protest, cu atat mai mult cu cat nu toate persoanele purtau tinute in culoarea neagra.

4.Amenda de 2000 lei primita de la CNCD de directorul numit (pe motiv de discriminare etnica) nu a contat in luarea deciziei?

& & & & & & & La momentul detasarii noului director de la Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir", Consiliul de Administratie al ISJ Maramures nu a fost informat in scris de existenta vreunui caz de competenta CNCD referitor la vreun angajat al Gradinitei cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir". Ulterior, ca & urmare a informatiilor aparute in presa locala, au fost solicitate explicatii doamnei director.

5.De ce nu s-a tinut cont de faptul ca majoritatea nu il doreste pe noul director? Care a fost rostul intalnirii de trei ore de la ISJ in ziua premergatoare numirii?

& & & & & & & & La ISJ Maramures, doamna inspector scolar general a purtat o discutie colegiala, cu doamnele educatoare de la & Gradinita cu Program Prelungit "Otilia Cazimir" in legatura cu:

  • situatia creata & prin demisiile succesive la & Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir";
  • asumarea/neasumarea functiei de director de catre doamnele educatoare;
  • rolul Consiliului de Administratie al gradinitei in rezolvarea tuturor problemelor prezentate;
  • rolul Consiliului Profesoral al gradinitei;
  • metodologia de numire a directorilor, in cazul vacantarii postului;
  • intentiile de colaborare intre ISJMM si Gradinita cu Program Prelungit "Otilia Cazimir", prin asigurarea indrumarii;

Facem precizarea ca intalnirea la care faceti referire a fost ulterioara si nu premergatoare numirii doamnei director.

6.Ati avut dosarul inaintat de educatori cu limbajul folosit de noul director pe grupul intern de whatsapp? Este acesta un limbaj care sa ne faca sa avem incredere ca educatorii nu vor patii la fel , zi de zi, in timpului serviciului?

Situatia de la Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir" este sensibila si este nevoie de mult echilibru in gestionarea ei.

Inspectoratul Scolar General nu are atributii sa analizeze convorbirile private ale unor angajati dintr-o unitate cu personalitate juridica.

7.Opiniile publice ( pe retelele de socializare) ale noului director vor fi model in a conduce unitatea de invatamant?

& & & & & & & & & S-a solicitat noului director ca in activitatea sa profesionala sa foloseasca canalele de comunicare consacrate, fara a i se limita dreptul la exprimare. Libertatea gandirii si a exprimarii opiniilor nu poate fi ingradita, potrivit Costitutiei Romaniei. &

8.De ce s-a & spus ca este cea mai buna decizie pe care o poate lua ISJ in acest moment?

Reprezentantul sindicatului ,,Spiru Haret " a facut & aceasta afirmatie in sedinta de CA in care ISG a prezentat propunerea de detasare a ultimului director. Facem precizarea ca 9 membri ai CA, din cei 11 prezenti, au votat in favoarea acestei numiri si au & & apreciat solutia gasita.

Deci decizia NU a apartinut inspectorului scolar general, ci Consiliului de administratie al ISJ Maramures.

9.Orice alte argumente care sa duca la calmarea spiritelor in randul angajatilor gradinitei le vom publica.

& & & & & & Suntem preocupati de situatia conflictuala creata si intretinuta timp de 4 ( patru) ani, la Gradinita cu Program Prelungit ,,Otilia Cazimir" si cautam cai pentru continuarea in bune conditii a activitatii acestei unitati de invatamant prescolar. Prioritatile de etapa:

  • situatia concediilor de odihna;
  • pregatirea gradinitei pentru luna august, pentru primirea prescolarilor la gradinita de vara;
  • la fiecare sedinta a Consiliului Profesoral si a Consiliului de administratie al GPP ,,O.C", participa cel putin cate un observator din partea ISJ, in urma invitatiei primite de la doamna director sau de la doamnele educatoare;
  • & respectam dreptul la exprimare al tuturor colegilor nostri, chiar si atunci cand nu agream opiniile exprimate;

Apreciem demersurile jurnalistice realizate corect, dupa verificarea informatiilor si sustinem dreptul la informare al cititorilor.

Recunoastem totodata rolul presei de formator de opinie si subliniem ca orice persoana are dreptul la protectia datelor cu caracter personal care o privesc. De aceea, nu putem furniza nume.

Intretinerea unui conflict nu poate avea efecte benefice. In acest sens, ne exprimam & increderea in capacitatea colectivului, a fostei conduceri, a actualei conduceri, de a restabili dialogul cu scopul construirii unor relatii de munca sanatoase. Precizam totodata faptul ca in aceste demersuri trebuie sa se urmareasca interesul superior al prescolarilor.

Inspectoratul Scolar Judetean Maramures cauta solutii pentru ca inceperea anului scolar viitor sa se realizeze in conditii optime.

Astazi, a incetat detasarea directorului, iar Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures continua pasii procedurali.

Informatii transmise de Biroul de presa ISJ Maramures - Antoaneta Bolchis

CITESTE SI:

Articolul EXCLUSIV: Inspectoratul Scolar Maramures raspunde punctual la acuzatiile grave de la Gradinita "Otilia Cazimir" din Baia Mare apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Trei cetateni africani opriti la frontiera
Citeste
Au inceput inscrierile pentru bacul de toamna
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.