EXCLUSIV: Galerie foto – Selfi-uri pe fasia cu Romaniei cu Ucraina. Mai pazeste cineva granita externa a Uniunii Europene? (actualizare)

In ultima vreme tot mai multe fotografii realizate pe granita Romaniei cu Ucraina (granita externa a Uniunii Europene) apar pe paginile de socializare. Culmea este ca ABSOLUT NIMENI nu ii intreaba nici macar "de sanatate" ce sa mai vorbim despre alte intrebari cum ar fi: ce cauta in zona respectiva, interzisa de lege.

Mai mult, in unele fotografii se vede clar faptul ca persoanele au trecut aproximativ 20 de metri in tara vecina, Ucraina, ele aflandu-se pe drumul de patrulare al granicerilor ucraineni. Asadar, in acest caz avem de-a face cu trecere frauduloasa a granitei de stat, pedepsita de Codul Penal - art. 262. (1) Intrarea sau iesirea din tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat a Romaniei se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. (3) Tentativa se pedepseste. Totodata, in OUG 104/2001 se spune clar faptul ca fotografierea teritoriului statului vecin este interzis, putand ajunge la a fi considerat un incident diplomatic.

In fine, intrebarea este alta: UNDE SUNT POLITISTII DE FRONTIERA MARAMURESENI? Mai pazesc ei granita Romaniei cu Ucraina? Mai pazeste cineva granita externa a Uniunii Europene? Si ne mai miram de faptul ca in zona Maramuresului contrabanda cu tigari ucrainene este IN FLOARE. E drept, vor spune probabil ca ITPF Sighetu Marmatiei are de pazit cea mai dificila granita externa a UE de pazit, situata in proportie de 80% in zona de munte, extrem de greu accesibila. Dar oamenii simpli cum ajung acolo sa isi faca selfi-urile?

ACTUALIZARE – ITPF Sighetu Marmatiei

Referitor la imaginile aparute in spatiul public, pe o retea de socializare, in care apar mai multe fotografii realizate langa stalpii de frontiera romano-ucraineni, pe raza localitatii Repedea, judetul Maramures, mentionam faptul ca persoanele respective se aflau pe un traseu turistic in apropierea liniei de frontiera cu Ucraina.

Conform atributiilor, politistii de frontiera executa permanent, prin patrulare si observare cu aparatura de vedere din dotare, misiuni de supraveghere a frontierei de stat. Totodata, in baza analizei de risc, lucratorii nostri realizeaza verificari suplimentare cu privire la persoanele care nu isi justifica prezenta in apropierea frontierei de stat, cu accent pe zonele sensibile privind nerespectarea regimului juridic al frontierei de stat. Referitor la imaginile aparute in spatiul public se fac verificari cu privire la aspectele sesizate.

Cu aceasta ocazie, informam persoanele, in special turistii – iubitori de munte, care calatoresc pe traseele turistice din zona de frontiera, asupra prevederilor articolul nr. 46 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 105 din 2001 privind frontiera de stat a Romaniei, si anume: Art. 46. - din OUG 105 din 2001 (1) Persoanelor care se deplaseaza sau care desfasoara diferite activitati in apropierea frontierei de stat le este interzis:

a) sa traga cu arma peste frontiera de stat;

b) sa deterioreze sau sa distruga semnele de frontiera, instalatiile sau mijloacele tehnice de paza ale politiei de frontiera;

c) sa utilizeze focul deschis fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;

d) sa fixeze pe banda magnetica, pe hartie sau alt suport imagini care sa redea portiuni din teritoriul statelor vecine;

e) sa faca schimb de obiecte sau corespondenta peste frontiera de stat, in alte puncte decat cele destinate prin lege acestui scop;

f) sa desfasoare activitati care pot polua apele, marea, aerul sau solul in zona de frontiera, precum si apele maritime aflate sub jurisdictia statului roman;

g) sa poarte convorbiri neautorizate peste linia de frontiera;

h) sa comita fapte, gesturi sau sa profereze expresii jignitoare la adresa statului vecin sau a cetatenilor acestuia.

De asemenea, persoanele interesate de traseele turistice aflate in raza de competenta a Sectorul Politiei de Frontiera Poienile de Sub Munte, judetul Maramures, pot solicita informatii la numarul de telefon 0262/348391.

Comenteaza cu Facebook

Articolul EXCLUSIV: Galerie foto – Selfi-uri pe fasia cu Romaniei cu Ucraina. Mai pazeste cineva granita externa a Uniunii Europene? (actualizare) apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Germania, Regatul Unit si Franta contesta dreptul SUA de a reimpune sanctiuni ale ONU impotriva Iranului
Citeste
SUCCES RASUNATOR IN BAIA MARE – Copil de 1 an si 9 luni, cu o boala care are o mortalitate mai mare de 90%, salvat de medicii de la Spitalul Judetean
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.