Evaluarea activitatilor inspectoratului judetean de jandarmi maramures

In municipiul Baia Mare a avut loc evaluarea activitatilor desfasurate de catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures in anul 2019.

Activitatile si misiunile specifice, rezultatele obtinute, greutatile intampinate in anul precedent dar si principalele directii de actiune pentru anul 2020, au fost prezentate de inspectorul sef, locotenent colonel Floristeanu Petru Marcel.

La acest eveniment a participat colonel Mirza Traian, seful Directiei Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmerie Romane care cu acest prilej, a transmis mesajul col. Bogdan Enescu – imputernicit inspector general al Jandarmeriei Romane in care se mentioneaza ca ,,Jandarmeria este reprezentata de miile de jandarmi care executa zilnic la nivel national misiuni de mentinere, asigurare si restabilire a ordinii publice" fiind ,,un serviciu public corespondent nevoii sociale de ordine si siguranta publica, de stabilitate si liniste necesare bunei desfasurari a activitatii la nivel national, ale carei misiuni sunt generate de comunitatile in cadrul carora isi desfasoara activitatea si exclusiv in folosul acestora."

In calitate de invitati au participat Nicolae Silviu Ungur – prefectul Judetului Maramures, Doru Ioan Dancus – vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures, Noemi Vida – viceprimar Baia Mare, comandantii si sefii institutiilor din segmentul ordine, siguranta publica si securitate nationala, reprezentantii institutiilor descentralizate ale statului, a administratiilor publice locale si a unor colaboratori.

In perioada supusa evaluarii, structurile operative si-au directionat efortul pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica, prevenirea criminalitatii stradale, vizand cresterea performantei structurilor operative in indeplinirea misiunilor de ordine si siguranta publica. Activitatea desfasurata de catre structurile de ordine publica ale inspectoratului s-a materializat in executarea a 5.915 misiuni specifice. Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfasurarii unor manifestari si adunari cu public numeros, in perioada de referinta au fost executate 580 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 55 misiuni mai mult decat in 2018. Din totalul acestora, un numar de 153 manifestari.

Deasemenea, prin asigurarea unei reactii imediate si oportune au fost gestionate 94 actiuni de restabilire a ordinii publice, constand in 14 de interventii pentru aplanarea unor conflicte, 78 interventii la alte solicitari si 15 interventii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat in dificultate in zonele montane. In indeplinirea misiunilor specifice am fost sprijiniti de catre colegii din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj Napoca pentru 6 misiuni de asigurare a ordinii publice si care au preluat integral un numar de 25 misiuni in zona de competenta.

In ceea ce priveste executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, la nivelul inspectoratului au fost planificate si organizate 3.826 misiuni de mentinere a ordinii publice. Posturile de jandarmi montane au executat 1.394 misiuni specifice de mentinere a ordinii publice insumand 1.643 patrule de jandarmi in statiunile montane Borsa, Suior–Mogosa, Cavnic si Valea Vaserului, desfasurand activitati de informare si indrumare a turistilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente si in zona locurilor de agrement, dar si 16 participari la actiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate/salvate 54 persoane care au suferit accidente ori s-au aflat in dificultate in zonele montane.

Pentru cresterea sigurantei in zona institutiilor de invatamant preuniversitar, au fost desfasurate 54 de actiuni in colaborare cu reprezentantii acestora. Pe timpul executarii misiunilor de mentinere a ordinii publice au fost constatate 270 fapte de natura penala, savarsite de 285 faptuitori, fiind aplicate 1.700 sanctiuni contraventionale. Aspectele importante ce au vizat aceasta linie de munca au fost cele referitoare la coordonarea activitatii de intocmire a actelor de constatare pentru faptele de natura penala, gestionarea activitatii de inregistrare, urmarire si indeplinire a procedurilor pe linie de constatare a contraventiilor, camera de corpuri delicte si executare a mandatelor de aducere, precum si executarea activitatilor preventiv-educative si de informare in institutiile de invatamant sau cu ocazia desfasurarii unor competitii sportive. Personalul inspectoratului si-a adus contributia la prevenirea si combaterea infractionalitatii in zona de competenta, prin constatarea si intocmirea actelor de constatare pentru 40 fapte de natura penala savarsite de 51 faptuitori. Urmare a intensificarii activitatilor pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale in domeniul silvic, au fost organizate, coordonate si/sau desfasurate un numar de 143 astfel de actiuni, pe parcursul carora au fost constatate 4 fapte de natura penala si un numar de 44 de contraventii sanctionate.

In ceea ce priveste activitatile preventiv-educative, acestea s-au desfasurat prin participarea la un numar de 107 astfel de activitati, la care au participat peste 4.100 de persoane in institutiile de invatamant preuniversitar, cu ocazia desfasurarii unor competitii sportive sau in cooperare cu organele administratiei publice locale, ocazie cu care au fost abordate teme privind violenta si cauzele care genereaza comportamente violente in randul tinerilor, prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive.

In perioada supusa evaluarii, activitatea de paza a fost directionata pentru coordonarea si imbunatatirea misiunilor permanente si temporare, in scopul asigurarii securitatii obiectivelor si a cetatenilor precum si pentru asigurarea climatului de normalitate civica necesar desfasurarii in siguranta a activitatilor institutiilor fundamentale ale statului la nivel local. O prioritate a inspectoratului pe linia executarii acestui tip de misiuni a fost operationalizarea Dispeceratului de Monitorizare Receptie si Evaluare a Alarmelor in scopul imbunatatirii modului de organizare si executare a misiunii de paza, precum si pentru o acoperire cat mai buna a zonelor de interes operativ. In prezent inspectoratul asigura paza unui numar de 20 obiective, cu un efectiv mediu zilnic de 45 jandarmi. In perioada de referinta s-a asigurat paza a 45 transporturi de produse cu caracter special cu 90 jandarmi in beneficiul propriu si al 5 beneficiari de paza cu care Inspectoratul a avut incheiate contracte de prestari servicii, 73 transporturi de bunuri si valori cu 146 jandarmi si s-a participat la asigurarea protectiei a 420 transporturi de corespondenta clasificata cu o medie de 4 jandarmi zilnic.

Intre inspectorat si structurile sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala, alte institutii si autoritati ale administratiei publice locale, reprezentanti ai societatii civile sunt dezvoltate relatii de cooperare/colaborare/actiune/interventie, pe probleme de specialitate, conform actelor normative in vigoare, pe domenii de interes public clar determinate si in limitele legii. Astfel, in anul 2019 din analizele efectuate pe linia desfasurarii activitatilor de cooperare/colaborare rezulta faptul ca pe segmentul de ordine publica au fost planificate si executate 480 actiuni comune, in domeniul executarii misiunilor de paza au fost desfasurate un numar de 13 exercitii de interventie si 5 actiuni comune, iar in ceea ce priveste situatiile de urgenta, s-a participat la 9 exercitii comune si la 16 misiuni de interventie.

Recrutarea si selectionarea candidatilor, pentru institutiile de invatamant, a avut in vederea desfasurarea in ritm sustinut a activitatilor de orientare a tinerilor spre institutiile militare de invatamant ale Ministerul Afacerilor. Activitatile desfasurate in anul 2019 au avut ca rezultat cresterea numarului de candidati recrutati si candidati admisi la institutiile de invatamant in comparatie cu anul trecut.


Pentru anul 2019 serviciul logistic si-a asumat obiectivul de realizare a unui sistem logistic adaptat conceptual, structural si actional cu dimensiunile, configuratia si misiunile structurilor operative care sa asigure o capacitate adecvata de gestionare a resurselor necesare indeplinirii misiunilor. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost stabilite obiective specifice, activitati concrete si indicatori de performanta pentru fiecare compartiment si linie de munca.


In ceea ce priveste imaginea publica, in perioada supusa evaluarii, efortul principal a fost informarea in timp real a cetatenilor cu privire la anumite activitati organizate si executate de catre jandarmi maramureseni, precum si cu privire la unele aspecte care vizeaza siguranta acestora sau aspecte rezultate in urma misiunilor. In baza parteneriatelor si proiectelor incheiate, au fost organizate si derulate 52 campanii media sau alte actiuni comune dintre care amintim doar cateva: Camarazi cu suflet pentru Stefania si Daniel; Porti deschise la Jandarmeria Maramures; Jandarmii maramureseni alaturi de elevi; Siguranta in vacanta; 100 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Ardelene; Jandarmi cu spirit civic; Vine Mos Nicolae; Vine Mos Craciun si aducerea in atentia cetatenilor a valorilor spirituale si religioase a poporului roman, cu privire la sarbatorile religioase ale Craciunului prin sustinerea unor concerte de colinde de catre "Corala Militara Pintea Viteazul" a Jandarmeriei Maramures.

Anul 2019 a fost un an cu evolutii complexe la nivel social, marcat de interese divergente si o scindare tot mai evidenta intre diferite segmente ale societatii. Societatea civila a criticat aplicat si in mod repetat actiunile structurilor statului roman, Jandarmeria Romana nefacand exceptie. Aceste elemente ce releva gradul de satisfactie a populatiei fata de serviciul public prestat de institutia noastra vor trebui sa fie avute in vedere in realizarea atributiilor, printr-o activitate proactiva si o abordare deschisa, eficienta si moderna. Perspectiva anului 2020 va adauga la aceste aspecte si cele aferente asigurarii in bune conditii a misiunilor ocazionate de alegerile locale si cele parlamentare, cu provocari noi si multiple la adresa climatului de siguranta si ordine publica. Realizarea prioritatilor institutionale va avea in vedere toate aceste elemente, iar pentru aceasta dialogul, cooperarea si colaborarea interinstitutionala, coroborate cu actiunea ferma si profesionista vor fi esentiale pentru mentinerea starii de normalitate la nivelul judetului si dezvoltarea gradului de siguranta a cetateanului.

Despagubiri pentru cresterea pretului energiei electrice. Unde se intampla aceasta "minune"
Citeste
Cercetat pentru comiterea mai multor furturi calificate, retinut de politistii din Sighetu Marmatiei pentru 24 de ore
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.