E GROASA RAU DE TOT / ACTUALIZARE: 14 soferi si 9 politisti de la SPR Maramures urmariti penal pentru dare de mita, favorizarea infractorului si fals intelectual. Sase politisti arestati preventiv

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, pe parcursul anului 2020, in urma administrarii unui probatoriu complex, a dispus continuarea urmaririi penale fata de un numar de 23 de suspecti, din care 9 sunt functionari ai Ministerului Afacerilor Interne, agenti de politie in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures - Serviciul Rutier, pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie in forma continuata.

Politistii de la SPR Maramures au fost arestati preventiv! Cr Pop, Onisie, Bude, Chivu, Les si Topan. Ceilalti 3: Bran, D. Pop si Sarca ar fi semnat acorduri de recunoastere a faptei.

Prin ordonanta din data de 29.07.2020, s-a dispus retinerea pe o durata de 24 de ore fata de 6 suspecti, agenti de politie, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, favorizarea faptuitorului si fals intelectual.

La data de 30.07.2020, dupa punerea in miscare a actiunii penale, a fost sesizat Tribunalul Maramures cu propunerea de arestare preventiva fata de inculpatii care au fost retinuti.

Pentru administrarea actelor de urmarire penala, Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures a beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie si al conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures.

Precizam ca, punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal, reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Instanta a admis propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile a celor 6 politisti.

Actualizare – Tribunalul Maramures

La data de 30.07.2020, Tribunalul Maramures a admis propunerea Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures de arestare preventiva vizand sase inculpati, agenti de politie in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures – Serviciul Rutier, cercetati sub aspectul comiterii infractiunilor de luare de mita, favorizarea faptuitorului si fals intelectual.
Masura s-a dispus pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 30.07.2020, pana la data de 28.08.2020, inclusiv, retinandu-se existenta unor indicii temeinice privind savarsirea faptelor mentionate.
Astfel, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, instanta a retinut existenta unor indicii temeinice care sa justifice suspiciunea rezonabila ca cei sase inculpati, in perioada octombrie-decembrie 2019, in exercitarea atributiilor de serviciu, au acceptat bani si alte foloase necuvenite (brad de Craciun, produse alimentare, bauturi alcoolice) oferite de diversi conducatori auto opriti in trafic pentru control, in schimbul neindeplinirii indatoririlor de serviciu, sau chiar au pretins aceste foloase necuvenite.
Sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, fapta imputata doar unuia dintre inculpati, instanta a retinut existenta unor indicii temeinice care sa justifice suspiciunea rezonabila ca acesta, in luna decembrie a anului 2019, nu s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de punere in circulatie sau conducere a unui vehicul neinmatriculat.
Sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual, fapta retinuta in sarcina a doi inculpati, instanta a retinut existenta unor indicii temeinice care sa justifice suspiciunea rezonabila ca acestia, in luna decembrie a anului 2019, cu prilejul intocmirii unor procese-verbale de sanctionare contraventionala, au retinut alte stari de fapt decat cele constatate, pentru a evita aplicarea anumitor sanctiuni.
Inculpatii au contestat hotararea Tribunalului Maramures, dosarul urmand a fi inaintat Curtii de Apel Cluj pentru solutionarea caii de atac.

Citeste si

Articolul E GROASA RAU DE TOT / ACTUALIZARE: 14 soferi si 9 politisti de la SPR Maramures urmariti penal pentru dare de mita, favorizarea infractorului si fals intelectual. Sase politisti arestati preventiv apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

FOTO: Accident deosebit de grav in Salaj. Implicat un sofer din Maramures, nevinovat, dar… beat
Citeste
Baimareni retinuti pentru trafic de droguri – FOTO
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.