DupA 13 ani de cAnd am prezentat cazul In exclusivitate!!! trafic de minor la viseu de sus

In aceasta dimineata orasul Viseu de Sus a fost luat cu asalt de trupele speciale ale Politiei.

Mascatii din teren sunt sprijiniti de elicopterele MAI. Cititorii nostri ne-au spus ca zona Valea Vinului ar fi vizata.

Se pare ca acolo sunt mai multi cetateni straini care ar fi vizati in aceasta ancheta.

Actiunea este coordonata de ofiterii DIICOT Cluj, sprijiniti de ofiterii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, precum si Jandarmeria Cluj.

ACTUALIZARE 1

Conform informatiilor noastre, neconfirmate inca oficial, vizati sunt mai multi cetateni. Acestia sunt suspectati ca de abuz in serviciu, rele tratamente aplicate asupra minorilor, dar si evaziune fiscala cu fonduri europene.

ACTUALIZARE 2

La data de 27.08.2019, procurorii D.I.I.C.O.T.  – Biroul Teritorial Maramures impreuna cu ofiterii de politie judicare din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures si Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, efectueaza un numar de 8 perchezitii domiciliare pe raza orasului Viseu de Sus si a comunei Leordina, judetul Maramures, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiuniloe de trafic de persoane, trafic de minori si lipsire de libertate in mod ilegal.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2014 – august 2019, un numar de 8 suspecti, dintre care doi cetateni germani,sot si sotie, au constituit un grup infractional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judetului Maramures, a mai multor tineri de nationalitate germana, cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani, sub paravanul desfasurarii unor activitati autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea si reintegrarea sociala a acestora, in baza unor programe si proiecte derulate si coordonate de catre cei doi suspecti de nationalitate germana.

In realitate, tinerii au fost supusi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere in a comunica in exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autoritati romane, fiind obligati ca, sub pretextul unui asa-zis "program de reeducare" conceput de catre cetateanul german, sa execute munci epuizante in gospodariile unor localnici aflati in anturajul suspectilor – dincolo de capacitatile si limitele fizice ale varstei lor ori afectiunilor de care sufera – practicandu-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, tinerea lor in stare de sclavie si exercitarea asupra lor in mod repetat de acte de violenta grava si amenintari.

In acest mod tinerilor le-a fost creata o puternica stare de temere si chiar de trauma ca urmare a batailor repetate, privarii de hrana, lipsirii de libertate prin inchiderea intr-un asa-zis "arest", exercitarii unor manopere medicale intruzive impotriva vointei lor, tinerii deliberate a minorilor in ger si in frig sau in ploaie etc. – toate cu titlu de "pedeapsa" menita sa "educe" comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intentii suicidale din cauza acestui regim.

Asa-zisul program social fondat si coordonat de catre suspectul de nationalitate germana  este reprezentat de serviciul social intitulat "Projekt Maramures", al carui furnizor acreditat este o asociatie cu sediul in municipiul Baia Mare, jud. Maramures, din datele detinute pana la acest moment rezultand ca aceasta are doar un rol formal in derularea proiectului respectiv, care a primit licenta de functionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Romania, valabila pentru o perioada de 5 ani in intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.

In programele oficiale ale acestui proiect sunt prevazute in scop de reabilitare o multitudine de activitati recreative, menite sa stimuleze dorinta de liniste si de integrare a tinerilor, de regula in mijlocul naturii, beneficiind de educatie multidisciplinara prin intermediul unor specialisti in pedagogie, psihologie si diverse activitati lucrative.

In realitate, victimele sunt excluse de la orice forma de continuare a studiilor, le sunt intrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confisca actele de identitate, bunurile personale si sunt supusi metodelor dure si brutale de asa-zisa re-educare, adoptate de catre suspect si persoanele din anturajul sau, in baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educatie.

Din cercetarile efectuate in cauza exista date si indicii despre faptul ca fondurile banesti asigurate de statul german pentru finantarea activitatii acestui proiect sunt deturnate in mare parte de la scopul dedicat si sunt insusite de catre membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenta de legalitate.

Mentionam faptul ca, o parte dintre minorii abuzati au fost identificati si incredintati spre institutionalizare temporara, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Maramures.

Prin ordonanta din data de 27.08.2019, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism, in temeiul dispozitiilor art. 17 din O.U.G. nr. 78/2016, modificata si completata prin Legea nr. 120/2018 si art. 325 Cod procedura penala, a dispus preluarea dosarului inregistrat la Biroul Teritorial Maramures de catre D.I.I.C.O.T – Structura Centrala – Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Prin ordonanta s-a apreciat ca,  avand in vedere complexitatea cauzei si resursele tehnice logistice si umane necesare aflarii adevarului judiciar, preluarea dosarului de la Biroul Teritorial Maramures la Structura Centrala D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corecta a situatiei de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare si utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale partilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca si Inspectoratului General de Aviatie din cadrul M.A.I.

Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

ARTICOL SCRIS SI PUBLICAT ACUM 13 ANI – "Gulagul copiilor" ascuns in Muntii Maramuresului – 7 iunie 2006

"Gulagul copiilor" a ajuns in atentie dupa ultima evadare a lui Beniamin Mayer. Luni, 2 iunie a.c., baiatul a ajuns pana in Baia Mare. Un barbat l-a gasit bantuind dezorientat prin piata de alimente in cautare de mancare. I s-a facut mila de el si l-a dus acasa. L-a imbracat, l-a hranit si a incercat sa afle de la el ce cauta in Baia Mare. In palmele lui a putut sa vada urme care sa indice posibile lovituri. Povestea cutremuratoare a baiatului a scos din umbra intregul proiect al lagarului de reeducare strain existent in Maramures.

Copilul neamt a spus ca se numeste Beniamin si ca a fost adus in Maramures inca de anul trecut. De atunci, a trait intr-o casa izolata aflata in catunul Valea Vinului, apartinator de orasul Viseu de Sus, impreuna cu alti tineri germani. O vreme a fost trimis sa lucreze in gospodaria unei familii din comuna Ieud. Au fost putinele momente in care a putut sa ia contact cu lumea, pentru ca, in rest, a fost nevoit sa stea departe, intr-un loc uitat de Dumnezeu. 
Beniamin a povestit ca a fost batut si ca a vrut sa fuga cat mai departe de Maramures. Nu este pentru prima data cand incearca sa scape din "inchisoarea" sa. A mai avut cateva tentative de evadare, insa de fiecare data a fost prins si adus inapoi. Ultima data a ajuns pana in vama la Petea. Le-a spus celor cu care a stat de vorba ca nu mai poate indura viata de aici si ca isi doreste sa plece din Romania cat mai repede. Marti el era insa tot in casa de corectie.

sala de clasa in centrul de reeducare din Viseu de Sus

Centru pentru drogati si tineri cu tulburari de comportament 
Informatiile oficiale despre tabara de munca din Valea Vinului sunt putine si confuze. Primaria din Viseu de Sus se pare ca a aflat de existenta centrului dupa ce ofiterii de la Crima Organizata au facut o sesizare in acest sens. Monitorizarea a inceput de circa un an, insa, potrivit primarului Vasile Ciolpan, casa de copii functioneaza de circa 6 ani. Acesta a declarat ca anual se elibereaza autorizatii pentru desfasurarea activitatii atat din partea primariei, cat si a ministerului muncii.

In centru sunt adusi tineri din Germania si Austria care potrivit unora au "tulburari de comportament", potrivit altora sunt dependenti de droguri ori au un grad de handicap. Cei aflati in prezent in lagarul maramuresean nu par sa sufere insa de o afectiune psihica, pentru ca vorbesc coerent. Intr-un timp scurt, ei chiar au invatat limba romana pe care o vorbesc binisor. 

Reeducare sub lozinca "Munca te va face liber"
Modul in care functioneaza fundatia nu este prea clar. Nimeni de la Primaria Viseu de Sus nu a putut sa spuna cum se numeste organizatia de care apartine centrul de reeducare, daca este o initiativa privata sau beneficiaza de sustinerea statului german. 
Din datele de pana acum reiese ca de cativa ani incoace, Bert Schumann si sotia sa Babett se ocupa de educatia unor copii nemti in creierii muntilor.

Conditiile pe care le ofera nu corespund nici pe departe nevoilor unor tineri de varsta lor. Ei beneficiaza de un acoperis deasupra capului si de mancare ca si cum s-ar afla intr-un regim de detentie. De fapt, se pare ca tocmai acesta este conceptul programului de "purificare" si "reciclare" a acestor copii cu probleme. In ciuda faptului ca intr-o incapare a fost improvizata o sala de clasa, e greu de crezut ca "elevii" pot sa aiba parte de o educatie scolara de tip gimnazial sau liceal. In plus, cum cea mai apropiata gospodarie se afla la o ora de mers pe jos fata de adapostul lor din padure, tinerii nu au acces la asistenta medicala de specialitate. 
Modelul de educatie si tratamentul la care sunt supusi tinerii te duc cu gandul la primele centre de concentrare naziste deschise in cel de-al doilea razboi mondial. Acestia sunt pusi sa munceasca, iar daca gresesc sunt pedepsiti. Potrivit unei declaratii neoficiale, in cazul unei abateri copiii cazati in Valea Vinului sunt pusi sa care din curte si pana sus in podul casei un cos plin cu lemne, iar apoi sa il aduca inapoi si tot asa. 

Adolescent neamt trimis sluga la o familie din Ieud 
Adolescentul neamt gasit in Baia Mare a fost pus la munci in beneficiul familiei Budai din Ieud care colaboreaza cu administratorul centrului din Valea Vinului, Bert Schumann. Asistentul social al Primariei Ieud, Dana Paula Micle, a aflat de drama lui vinerea trecuta. "M-am intalnit cu copilul. Cu Beniamin Mayer – asa a spus ca asa il cheama si ca ar fi nascut la 17.07.1989. Zicea ca provine dintr-o fundatie de la Viseu condusa de domnul Schuman. Se plangea ca ar fi fost maltratat si ca efectiv nu are unde sa locuiasca." Asistentul social a precizat ca dupa acest moment a luat legatura cu politia din comuna si ca incearca acum sa vada daca spusele lui sunt adevarate.

Localnicii spun ca minorii sunt batjocoriti 
Povestea pe care Beniamin i-a spus-o barbatului care l-a gasit in Baia Mare, precum si asistentului social a fost confirmata si de alte persoane. Un localnic din Ieud, Cornel Iacob, a declarat ca a aflat intamplator de programul de reabilitare de la Viseu. "Copilul o fost dat la munca efectiv. Ne-o aratat pe gat semne ca o fost batut. Am inteles ca doarme prin sat pe banci, pe unde poate." 
Barbatul a fost revoltat, spunand ca nu i se pare normal ca un copil, indiferent ce ar fi facut, sa fie supus la asemenea traume. "Toti suntem parinti. Copiii nostri daca sunt dusi afara din tara si batjocoriti ne simtim aiurea. Or, sa fie alti copii adusi aici si batjocoriti e cel putin acelasi lucru", a spus Cornel Iacob.

Cucuie in cap oblojite de o vecina 
O vecina a familiei pentru care lucreaza baiatul a recunoscut ca l-a vazut batut. Anuta Chindris a povestit ca Beniamin a venit la ea intr-o zi si i s-a plans. "Asa o zis ca l-o certat Ioana si l-o batut. O venit aici si o zis ca Ioana i-o dat cu coada maturii si i-o rupt-o de cap. O zis: «Ia, matusa, mi-o spart capul». Drept ii ca avea un smoc cat un pumn. O vrut sa mearga la Politie ca povestea ca o avut probleme de astea tot mereu. D-apoi eu nu stiu ce-i acolo, ca nu s-o vazut baiatul a fi obraznic."

Angajatii lui Bert neaga ca ar fi batut copilul 
Familia la care a stat o vreme copilul a negat ca s-ar fi atins de un fir din capul lui. Ioana Budai, acuzata de Beniamin ca l-ar fi lovit, a afirmat ca tanarul are probleme psihice si ca a fost adus in centru tocmai din aceasta cauza. "Sotul meu lucreaza la Bert si noi am cunoscut situatia", a spus aceasta, precizand ca stie ca Beniamin ar mai fi fost in trei case de copii din Germania, Polonia si… Siberia. Ea a declarat ca povestea adolescentului nu este adevarata. In varianta acesteia, ea a fost cea atacata. 
"Daca v-ar fi spus cat ii de violent… Intr-o seara, pe la 10.30, pe cand veneam pe drum cu sapa in mana am auzit pe cineva taind cu drujba. Am intrebat: «Beni, ce faci?» El o zis ca face lemne pentru foc. Acum zic: «Nu e important, lasa pe maine dimineata ca acum e tarziu. Acum mergi si te speli frumos.» Cum era cu drujba, o opreste si apoi zice catre mine: «Eu drujba n-o dau!» Atunci eu l-am luat de haine. Si cu o mana am prins de drujba. De cealalta parte o prins baiatul meu. Si m-o luat si pe mine si pa baiat si ne-o aruncat jos si o trecut puntea si o incepus sa strige: «Ajutor. Ajutor, ma omoara!»."

Presedintele fundatiei spune ca baiatul este bolnav psihic 
Presedintele fundatiei, Bert Schumann, a incercat sa arate ca baiatul nu stie ce face. El a declarat ca Beniamin este bolnav psihic si ca sunt zile in care are crize. Cu toate acestea, cetateanul neamt stabilit in Valea Vinului a afirmat ca nu i-a administrat regulat medicamentele pentru ca organismul sa nu devina rezistent la ele. 
"A stat pana acum jumatate de an in Ieud. Si noua ne trebuie mult nerv ca sa lucram cu el. Ne trebuie mult iubire, respect. Asta nu e o boala, asta e un handicap pe viata. Dar ce faci cu un baiat ca asta? El are nevoie de o familie, de mama de frati. Saptamana trecuta i-a spus unui turist sa sune la maica-sa si sa ii spuna ca el o murit in Romania. Pentru un baiat cu handicap e normala reactia. Consecventa, pedeapsa nu are nici un rezultat la el", a declarat Schumann, care are si statutut de pedagog pentru tinerii aflati in Viseu.

"Stafiile" de pe Valea Vinului 
Un grup de sase copii germani, printre care si o fata, se afla in prezent in casa de corectie de la Valea Vinului. Acestia au varste cuprinse intre 14 si 17 ani si sunt supusi unui program de educare spartan. Sunt obligati sa munceasca de dimineata pana seara. Reprezentantii Biroului pentru straini Maramures au precizat ca, oficial, patru dintre copiii aflati la Valea Vinului au fost inregistrati la ei chiar de catre presedintele fundatiei, dar ca la sfarsitul lunii februarie a.c. dosarele acestora au fost trimise la Bucuresti figurand ca ar fi parasit teritoriul Romaniei. De existenta altor adolescenti straini nu se stie nimic, iar la birou nu exista acte pentru ei.

O tigara sau un bombon, rasplata unei zile de munca 
Bert Schumann a precizat ca acestia se trezesc in fiecare dimineata la 7, iar in urmatoarea ora si jumatate fac curatenie, dau de mancare la animale. "Unul merge la bou, altul la cai. La 8.30, noi avem mic dejun, dupa aceea incepe scoala pana la ora 13.00. Apoi fiecare baiat are un educator care lucreaza cu el. Sau lucreaza singur. La 6.00 noi avem masa de seara. Dupa aia toti baietii se spala, fac curatenie in camera." 
La sfarsitul zilei de lucru, baietii sunt punctati pentru modul in care si-au desfasurat activitatile. "Toti baietii trebuie sa aiba «nota» doi in fiecare zi. Pentru toti cei care au doi eu le dau cate o tigara sau cate un bombon pentru cei ce nu fumeaza. Dar nu asta conteaza, ci faptul ca fiecare se crede mai bun. Dupa un an majoritatea se intorc in tara si incep scoala profesionala cu rezultate bune", a declarat Schumnann despre programul care se deruleaza in Maramures.

Program de lucru din zori si pana noaptea 
Unii din tinerii nemti aflati in tabara de munca par ca si-au acceptat soarta. Cand sunt intrebati cum o duc spun ca bine, desi pe chipurile lor se poate citi o urma de nemultumire. Nu sunt prea entuziasmati pentru ca nu le este deloc usor. Nu spun, insa, raspicat ca ar fi supusi la abuzuri. 
Anya, singura fata din grup, vorebste bine romaneste, ba chiar a invatat regionalismele din zona. De exemplu, Anya stie foarte bine ce inseamna a "rani", adica sa curete gunoiul dupa animale. Ea a afirmat ca ii place in tabara. "Aici ma scol la 7, ma duc la cal, ranesc. Dupa aia ma duc inauntru, pun masa si astept pe baieti. La 8.30 mancam, dupa aia scoala." 
Un alt baiat, Julien, a declarat ca se simte bine in centru, dar, in acelasi timp, a gesticulat cu mana ca nu este asa. 
In centrul de la Viseu se munceste de dimineata si pana seara. Tinerii s-au obisnuit cu munca de la camp, cu adapatul animalelor, cu taiatul lemnelor, toti spunand ca lucreaza din greu.

Prefectul judetului habar nu are de proiect
Autoritatile maramuresene evita sa ia o pozitie ferma fata de ce se intampla in centrul de reeducare pentru tinerii straini. Oficialii institutiilor de stat care au auzit de existenta centrului de reeducare nu prea stiu cum sa reactioneze. Prefectul Gyongyike Bondi a declarat ca nu stie absolut nimic de fundatie. Ea a aflat abia miercuri de faptul ca in judet isi desfasoara activitatea un centru destinat reabilitarii minorilor consumatori de droguri care provin din alte tari.
Directorul Directiei de Asistenta Sociala Maramures, medicul Cornelica Ilea, care are in subordine si Protectia Copilului, a afirmat ca nici ea nu a auzit pana anul trecut de aceasta casa de copii. "Dupa ce am fost numita pe functie am aflat pentru ca mi s-a comunicat de la ANPC ca trebuie intocmite rapoarte trimestriale despre activitatea de acolo. Fundatia functioneaza insa pe teritoriul Maramuresului din 2004. A fost descoperita intamplator, dar de anul trecut este monitorizata de catre asistentul social din zona, Diana Zeti."

Asistentii de la Protectia Copilului sunt legati de maini
Directia de Asistenta Sociala Maramures nu are nici un parteneriat, dar nici vreun document incheiat cu fundatia germana, dupa cum a precizat Cornelica Ilea. Ea a aratat ca de cand activitatea de la Valea Vinului a intrat sub observatie nu s-au semnalat abuzuri. "Asistentul social nu a vazut urme de abuz, dar nici nu e prea usor sa intri asa acolo. E proprietate privata, sunt cetateni straini, astfel incat drepturile noastre sunt limitate." 
"Eu consider ca trebuie sa fie si un acord cu statul. Eu nu am nici un document cu fundatia, nu exista nici o relatie de colaborare intre noi. Daca se intampla ceva, nu se poate face mare lucru pentru ca minorii sunt cetateni straini", a spus Ilea. De altfel, o dovada este si faptul ca Beniamin Mayer nu a putut fi cazat in Centrul de Primire Urgenta Minori Baia Mare tocmai datorita conflictelor de ordin legal.

Directorul DAS este intrigat de procedeul prin care acesti copii sunt reeducati. "Probabil exista hotarari judecatoresti emise de autoritatile germane prin care se impune masura de reabilitare a minorilor cu probleme", a declarat Ilea. 
Neoficial, unii specialisti afirma ca Projekt-Maramures, cum este denumit programul, impune un sistem de reeducare acceptat de tarile occidentale. Chiar se stie ca fundatia de la Viseu ar avea astfel de tabere de reeducare prin munca si in alte state ale Europei de Est. Altii acuza exploatarea copiilor, abuzurile si conditiile de gulag sovietic la care sunt supusi.

Sursa: Meda Muntean si Vasile Dale

Romanii fac coada la frontiera, pentru a se intoarce la munca in strainatate
Citeste
Grup infractional care se ocupa de trafic cu minori, destructurat de politisti
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.