Doua baimarence octogenare au ramas fara economii si bijuterii

Sambata, 21 septembrie, Politia municipiului Baia Mare a fost sesizata despre doua furturi din locuinta, comise in dauna a doua femei in varsta.

Prima victima, o femeie in varsta de 84 de ani, a reclamat faptul ca doi barbati necunoscuti au patruns in locuinta sa, profitand de faptul ca usa de acces in locuinta se afla intredeschisa. Fiind surprinsi de proprietara, acestia au cerut un pahar cu apa si au profitat de neatentia femeii pentru a sustrage de pe o masa din bucatarie, o cutie care continea mai multe bijuterii din aur galben. Valoarea prejudiciului cauzat este de 1.500 lei. Femeia a retinut cateva semnalmente ale autorilor iar politistii au demarat investigatiile.
A doua victima este o femeie de 89 de ani. In locuinta acesteia a patruns o femeie necunoscuta cu un bol de fructe, pe care i le-a oferit in dar. Apoi femeia necunoscuta a scos o bancnota de 500 de lei, solicitandu-i batranei sa i-o schimbe si sa-si retina 200 de lei, pe care la fel, doreste sa i-i ofere in dar. Batrana a refuzat banii iar necunoscuta a parasit locuinta. Banuind ceva suspect, proprietara si-a verificat locul in care isi pastra economiile si si-a scos geanta cu banii pe masa. In acel moment a surprins in holul locuintei o alta persoana necunoscuta de sex feminin, care i-a cerut o farfurie pentru a-i aduce friptura. Cea de-a doua femeie a scapat farfuria pe podea, farfuria s-a spart si in timp ce reclamanta s-a aplecat pentru a culege cioburile, acea femeie i-a sustras din geanta tip plic, aflata pe masa, suma de 3.000 lei si un lantisor din aur galben.
In ambele cazuri politistii efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de furt si pentru identificarea autorilor.

In ansamblul populatiei, persoanele varstnice reprezinta un grup vulnerabil in ceea ce priveste victimizarea infractionala. Principalele infractiuni si probleme de siguranta cu care se confrunta persoanele varstnice sunt de natura economica. O serie de factori, precum asigurarea inadecvata si neadaptata a locuintei, obiceiul de a pastra bijuterii si sume mari de bani in casa, vulnerabilitatea cauzata de slabirea simturilor fizice, dar si singuratatea, contribuie la cresterea victimizarii persoanelor varstnice in locuinta sau in apropierea acesteia.
Consecintele in cazul furturilor si a altor infractiuni care vizeaza bunurile sunt, in cazul varstnicilor, mai grave. Varstnicii trec mult mai greu peste o situatie de victimizare, se izoleaza si mai mult iar supararea pentru prejudiciul financiar suferit isi poate pune amprenta asupra starii de sanatate deja precara din cauza varstei.
Recomandam cetatenilor care au in familie sau in cercul de cunostinte/vecini persoane varstnice, sa-si rezerve cateva minute din timp pentru a sta de vorba cu acestia, pentru a-i informa despre potentialele pericole in ceea ce priveste siguranta lor si a bunurilor pe care acestia le detin.
Modurile de operare "IMPRIETENIREA" sau "BUNA ZIUA" reprezinta principalele metode prin care infractorii se apropie de persoanele varstnice, le distrag atentia sau le santajeaza emotional, in scopul patrunderii in locuinta si sustragerii bunurilor.

Recuperarea unui telefon mobil sustras este mereu un motiv de bucurie

Cand si-a dat seama ca nu mai are telefonul mobil, primul lucru a fost sa anunte politia. Este vorba despre un tanar din Viseu de Sus care, sambata dupa-amiaza, in timp ce se afla in zona unei unitati scolare din oras, a fost abordat verbal de un baiat necunoscut. Profitand de neatentia tanarului, necunoscutul a reusit sa-i sustraga acestuia telefonul mobil.

La scurt timp de la sesizare politistii din Viseu de Sus au identificat un baiat din Petrova, iar telefonul mobil a fost recuperat si restituit partii vatamate.

Oras "paralizat" de greva transportatorilor. Unde se intampla acest lucru
Citeste
La pascut la garajele din zona semiluna
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.