Dosar penal pentru vatamare corporala si neglijenta in serviciu deschis din oficiu in rem

Purtatorul de cuvant din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

La data de 20.06.2019, au fost inregistrate la Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus doua dosare penale : dosarul penal nr.917/P/2019, avand ca obiect savarsirea infractiunilor de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat si lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate, prevazute si pedepsite de dispozitiile art.334 alin.1 si 2 Cod penal si art.203 alin.1 Cod penal, respectiv dosarul penal nr.918/P/2019, avand ca obiect savarsirea infractiunilor de vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu , prevazute pedepsite de dispozitiile art.196 alin.2 , 3 si 5 Cod penal si art.298 Cod penal.

Imprejurarile care au determinat inregistrarea dosarelor penale au fost urmatoarele:

• La data de 20.06.2019, un echipaj mixt format din politisti din cadrul IPJ Maramures – Serviciul Rutier si IGPR, aflati in exercitiul atributiilor de serviciu pe raza com.Poienile de Sub Munte, jud.Maramures, a efectuat semnalul regulamentar de oprire a unui autoturism marca Nissan Patrol.
Intrucat conducatorul auto a ignorat somatiile repetate ale politistilor rutieri, refuzand sa opreasca, s-a procedat la urmarirea autoturismului cu autospecialele din dotare, fiind utilizate semnalele luminoase si acustice.
In acest context, unul dintre politisti a executat un foc cu arma din dotare in plan vertical, iar ulterior un numar de 6 focuri in directia pneurilor autoturismului.
Conducatorul auto a abandonat autoturismul si a fugit de la fata locului, fiind insa identificat la putin timp.
In autoturism, pe bancheta din spate, au fost identificate doua minore, una dintre acestea prezentand o plaga impuscata in zona metatarsienelor piciorului drept.
La fata locului s-a acordat primul ajutor, ulterior minora fiind transportata la Spitalul Orasenesc Viseu de Sus, de unde a fost transferata la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare.
Organele de urmarire penala au stabilit ca autoturismul marca Nissan Patrol este radiat din circulatie, iar numerele de inmatriculare aplicate pe acesta au fost atribuite unui alt autovehicul.
In cauza, s-a dispus efectuarea cercetarii la fata locului si a alte activitati specifice, prin ordonanta din data de 21.06.2019 dispunandu-se efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de persoana in cauza, sub aspectul savarsirii infractiunilor de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat si lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate, prevazute si pedepsite de dispozitiile art.334 alin.1 si 2 Cod penal si art.203 alin.1 Cod penal.

• Pentru lamurirea imprejurarilor si conditiilor in care politistii au executat focurile de arma, care au condus la vatamarea corporala a minorei, la data de 21.06.2019, Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus s-a sesizat din oficiu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, prevazute pedepsite de dispozitiile art.196 alin.2 , 3 si 5 Cod penal si art.298 Cod penal, fiind inregistrat astfel dosarul penal nr.918/P/2019 aflat in ancheta proprie la procuror.
Urmarirea penala se desfasoara in rem.
In cauza, s-a dispus ridicarea armei cu care au fost executate cele 7 focuri de arma, precum si a munitiei aferente, fiind introduse in Camera de Corpuri Delicte a IPJ Maramures, efectuarea unei constatari medico-legale relativ la leziunile traumatice suferite de catre minora.
In baza unui ordin al Procurorului General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, la aceeasi data s-a inaintat dosarul catre aceasta unitate de parchet, in vederea analizarii oportunitatii preluarii pentru continuarea urmaririi penale.

PoliTiSti acuzaTi
Citeste
6 din 7 gloante au intrat in autovehiculul de teren
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.