Discutii pe marginea actelor violente, cu elevii liceului cu program sportiv din baia mare

Ziua Internationala a Nonviolentei in Scoli a fost marcata azi de politistii de prevenire la Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare. Mesajul lui Mahatma Gandhi "Violenta este arma celor slabi" a fost punctul de pornire al discutiilor pe marginea cauzelor si consecintelor actelor violente in general, si a celor din scoala, in particular.

Politistii le-au prezentat elevilor cateva aspecte privind relationarea in armonie si prietenie: faptul ca un comportament agresiv nu este sub nicio forma solutia unei probleme, ca nu suntem in competitie cu nimeni, ca tot ce conteaza e sa ne respectam si implicit sa respectam legea, ca putem gasi de fiecare data o modalitate pasnica de a ne rezolva problemele, iar atunci cand nu o gasim singuri, putem apela la cei din jurul nostru.

Reversul aceste medalii este delincventa, iar consecintele acesteia le-au fost prezentate elevilor prin filmul "Cheia e la tine!", un documentar ce prezinta cazuri concrete ale unor detinuti din Penitenciarul pentru minori Craiova si Penitenciarul pentru femei Targsor, povestile unor adolescenti care, fie din ignoranta, fie din teribilism, au ajuns sa plateasca greselile comise cu pretul propriei libertati.

La finalul intalnirii elevii, politistii si profesorii au format un lant al prieteniei, al solidaritatii, al mainilor care nu lovesc.

Recomandari pentru elevi in vederea prevenirii violentei in scoli:

– Fiti atenti atunci cand va alegeti prietenii. Evitati tovarasia persoanelor violente sau conflictuale.
– Nu va lasati influentati de ceilalti. Daca vreun coleg sau colega va roaga sa faceti ceva cu care voi nu sunteti de acord , refuzati categoric, indiferent de promisiunile sau amenintarile primite. Analizati singuri riscurile la care va expuneti.
– Spuneti-le prietenilor vostri sa nu raspunda cu violenta la provocarile altor grupuri si atrageti-le atentia asupra consecintelor comiterii de fapte antisociale.
– Cand sunteti jigniti sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anuntati profesorii, parintii si politia, pentru a fi ajutati.
– Fiti prudenti in relatiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulati sa comiteti infractiuni sau sa deveniti victimele acestora.
– Daca intrati intr-o disputa cu un coleg, fiti primii care renunta. Urmarea unei dispute verbale poate fi bataia, cu efecte de nedorit asupra oricaruia dintre voi.

Cand sa plece din benzinarie fara sa plateasca, a lovit un angajat
Citeste
Trei dosare penale, trei cauze diferite
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.