Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului; autosesizare in regim de urgenta si cercetare administrativa privind situatia persoanelor cu dizabilitati de la crrph sighet

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures s-a autosesizat in regim de urgenta si a demarat cercetarea administrativa cu privire la situatia persoanelor cu dizabilitati de la Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmatiei, urmare a situatiei semnalate de reprezentantii Centrului de Resurse Juridice.

Cercetarea administrativa la fata locului, demarata din seara zilei de 03.09.2019, urmareste inclusiv respectarea procedurilor specifice, respectiv legislatia in vigoare privind contentionarea si izolarea, dar si programul de activitati. Intrucat se impune masura relocarii beneficiarilor datorita conditiilor existente in spatiul utilizat temporar, au fost identificate locatiile, urmand ca beneficiarii sa fie transferati in cel mai scurt timp in alte centre aflate in subordinea DGASPC Maramures din Sighetu Marmatiei si Viseu de Sus. Relocarea va fi realizata cu mijloace proprii, cu pregatirea prealabila a beneficiarilor de catre psihologul centrului, asigurandu-se totodata si personalul necesar pentru ingrijirea persoanelor cu dizabilitati institutionalizate in noile locatii ale institutiei.

Conform raportului prezentat conducerii institutiei de catre seful CRRPH Sighetu Marmatiei, beneficiarii izolati in spatiile de linistire au grave probleme de comportament, prezentand agitatii psihomotorii care se manifesta prin autoagresare sau agresarea persoanelor din preajma. Acestia prezinta diagnostice precum: retardare mentala profunda pe fond encefalopatic cronic infantil, retardare mentala severa cu tulburari de comportament, schizofrenie profunda, bipolaritate. Cu referire la contentionarea celor trei beneficiari, facem precizarea ca aceasta este efectuata la recomandarea medicului psihiatru si doar in scop de protejare a persoanelor in caz de autoagresiune, precum si pentru a nu pune in pericol viata si siguranta celorlalte persoane cu dizabilitati.

Restructurarea CRRPH Sighetu Marmatiei reprezinta o prioritate pentru DGASPC Maramures inca din data de 14.02.2018, cand un tavan dintr-o incapere a centrului social de pe strada Dragos Voda s-a surpat, iar cladirea nu a mai prezentat siguranta pentru beneficiari si personalul de specialitate. In acest context, institutia noastra deruleaza Proiectul Servicii sociale integrate in municipiul Sighetu Marmatiei, prin intermediul caruia vor fi construite patru locuinte protejate destinate unui numar de 40 de persoane cu dizabilitati de la CRRPH Sighetu Marmatiei.

De la finalul anului 2020, in Sighetu Marmatiei va functiona si un centru de zi cu o capacitate de 40 de locuri, urmand ca specialistii sa furnizeze servicii integrate de sprijin in vederea tranzitiei de la servicii de ingrijire de tip rezidential in institutii de tip vechi catre servicii la nivelul comunitatii.

Alte doua proiecte care vizeaza construirea de locuinte protejate destinate persoanelor cu dizabilitati sunt depuse spre finantare in parteneriat cu Asociatia Profesionala Neguvernamentala ASSOC Baia Mare.

Inca un autoturism cautat de autoritatile din Germania, depistat de politistii de frontiera
Citeste
Facebook vrea sa renunte la functia "like"
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.