Din ce in ce mai multe nereguli ies la iveala in procesul in care este judecat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare

NELINISTI PENTRU DNA  Poate fi chemat in fata instantei, pentru audiere, procurorul care a instrumentat cazul aflat in judecare? Intrebarea nu este doar pentru teoria dreptului, la un seminar pentru studenti. Ea a aparut in cursul procesului de la Tribunalul Cluj in care este judecat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Judecatorul a respins cererea inculpatului de audiere a procurorului Ionut Vasile care a condus ancheta DNA si a intocmit rechizitoriul in acest caz. In cursul procesului au aparut dovezi privind manevrarea cercetarilor, presiuni asupra martorilor facute de procurorul DNA in dosar. Ele ar trebui sesizate de judecator cu trimitere spre CSM. O va face? Sotia lui Ionut Vasile este acum judecator la Curtea de Apel Cluj dupa ce a trecut ca trenul de la Judecatorie, prin Tribunalul Cluj. Lantul slabiciunilor are o noua editie in justitie, la Cluj, dupa originalul scris de Caragiale.

La ultimul termen de sedinta in "Procesul Chereches", in 20 martie 2019, judecatorul a respins "ca nerelevanta si neutila" cererea de audiere a procurorului Ionut Vasile, care in opinia inculpatului ar fi putut da multe argumente pentru intarirea apararii. Chiar si fara aducerea procurorului DNA la bara martorilor, alte depozitii sustin ca Ionut Vasile nu si-a exercitat obligatia de a cauta si admite probe si in favoarea inculpatului. Mai mult, procurorul a cerut unor persoane aflate in legaturi profesionale sau de prietenie cu primarul Chereches sa faca denunturi care sa-l incrimineze. Ionut Vasile si-a dat seama pe parcursul anchetei ca denuntul lui Cristian Span, presedintele clubului de fotbal din Baia Mare, nu va fi suficient, mai ales ca "flagrantul" a esuat lamentabil, banii prezentati ca mita data primarului fiind de fapt o datorie returnata partial.

Intra si handbalul in joc

In 16 ianuarie, in sedinta de judecata a fost audiat Liviu Bala, fostul director al clubului de handbal din Baia Mare. Bala a fost in relatii de prietenie atat cu primarul Chereches, cat si cu denuntatorul Span. Audierea a durat mai bine de trei ore, martorul lamurind cauza conflictului dintre cei doi fosti buni prieteni, legati de interese comune de afaceri. Bala a povestit judecatorului ca primarul i-a dat in repetate randuri bani lui Span pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal. Banii erau cu imprumut si proveneau din sursele lui Chereches. In plus, Span a luat cu imprumut de la Chereches 50 de mii de euro pentru a porni o afacere in Austria, suma pe care nu a returnat-o pana la arestarea primarului. I-ar fi spus lui Bala  ca-i va da banii lui Chereches "cand va avea". Din declaratia in fata instantei rezulta ca Span il inregistra pe Chereches pentru a furniza probe procurorului DNA, cazul urmand sa fie finalizat in timpul campaniei electorale din 2016 la care Chereches candida pentru reinnoirea mandatului de primar. In plus, Span avea un rol activ in "turnarea " lui Chereches, cautand racolarea altor denuntatori. El i-a intermediat lui Bala intalniri cu procurorul Ionut Vasile, care l-a indemnat repetat sa faca denunt impotriva inculpatului. Intalnirile s-au produs la o pescarie in localitatea Valcele si in parcarea de la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca. Nu este clar de ce procurorul DNA Ionut Vasile il "vana " pe Chereches inca din 2013. Un ordin pe linie politica de la Cotroceni este o supozitie plauzibila, pentru ca primarul o primise bine pe Elena Udrea la Baia Mare. Imaginile o aratau pe favorita lui Basescu prea zambitoare in compania lui Chereches, suflet tanar, inima zburdalnica. In plus, Chereches, dupa cum a povestit, nu a dat curs cererii generalului Oprea de a intra in UNPR…

Amenintat ca va ajunge la "Unitatea de elita"

Din "colaborator" de voie, Bala devine si el tinta a DNA, Ionut Vasile amenintandu-l ca va trimite procurorii DNA de la "unitatea de elita" sa-l ridice in cursul deplasarii la Ploiesti unde echipa de handbal din Baia Mare avea un joc. Asta se intampla exact in ziua arestarii lui Chereches, precizeaza Bala. Procurorul l-a presat apoi, in timpul procesului, ca este pasibil de marturie mincinoasa pentru o declaratie data in alt dosar. Bala a apreciat ca si Span a fost fortat sa devina denuntator pentru a i se "inchide" alt dosar aflat la DNA. "A fost sfatuit sa ajunga la o intelegere cu procurorii", sustine martorul.

"Nu este clar de ce procurorul Ionut Vasile il vana pe Chereches inca din 2013. Un ordin pe linie politica de la Cotroceni este o supozitie plauzibila."

 

Sursa: Jurnalul.ro

Arde padurea de la remetea chioarului
Citeste
Superliga
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.