Dezvoltarea economica a comunei Baiut prin turism ar putea ajuta la salvarea ariei protejate Codrii Seculari, inclusa in patrimoniul UNESCO

PROIECT IN MARAMURES Baia Mare, 1.11.2019. In cadrul vizitei in teren cu jurnalisti de impact regional si national organizata in perioada 29-30 octombrie 2019 a avut loc prezentarea proiectului "Elaborarea Planului de Management pentru situl de importanta comunitara ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strambu Baiut". Calin Ardelean, expertul tehnic al WWF Romania, a vorbit despre importanta ariei protejate, prezentand impactul pozitiv al acesteia asupra comunitatii din zona Baiut. Aria protejata ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strambu Baiut are o suprafata de 2962 de ha, din care aproximativ 20% este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, alaturi de alte sapte paduri de fag din Romania.

Proiectul a fost demarat la mijlocul lunii septembrie 2018 in parteneriat cu Directia Silvica Maramures si Primaria Comunei Baiut. Planul de management realizat in cadrul proiectului reprezinta pilonul principal pentru managementul sustenabil al ariei protejate. In urma analizelor din teren acesta propune in detaliu operatiunile si actiunile obligatorii pentru atingerea scopului principal de protejarea si conservarea biodiversitatii in sit. Astfel incat nevoile de protectie ale biodiversitatii si nevoile dezvoltarii economice si sociale sunt puse intr-un context armonizat, care sa respecte atat statutul de conservare favorabila pentru specii si habitate, cat si factorii interesati .

Istoria comunei Baiut este strans legata de cea a mineritului. Prima atestare documentara despre exploatarile de aur din Baiut dateaza din anul 1315 cand este amintita o mina de aur in regiunea izvoarelor raului Lapus. Dezvoltarea ulterioara a zonei Baiut s-a bazat cu precadere pe exploatarea minereurilor neferoase bogate in aur si argint. Dupa evenimentele din decembrie 1989 activitatea miniera in zona Baiutului s-a redus treptat. Incepand cu anul 1997 angajatii au fost incurajati sa plece pe asa-numitele ordonante. Primeau o suma de bani reprezentand plati compensatorii, care au oscilat intre 7 si 24 de salarii lunare. Aceste ordonante s-au intins in cazul Exploatarii Miniere Baiut pe durata a 11 ani intre 1997 si 2007. Astfel a avut loc o depopulare a zonei motivata de faptul ca locuitorii au cautat un trai mai bun in alte locuri care au oferit oportunaitati de munca.

In cadrul iesirii pe teren echipa WWF Romania si jurnalistii au fost insotiti de inginerul silvic Florin Marzac, care impreuna cu expertul tehnic al proiectului, Calin Ardelean, au vorbit despre importanta Codrilor Seculari de la Strambu Baiut atat de perspectiva valorii ecosistemelor prezente acolo, cat si din perspectiva socio-economica si impactul pozitiv al ariei protejate asupra comunitatii.

Proiectul se desfasoara pe o durata de 22 de luni si are o valoare totala de 2.863.045,43 lei din care valoarea nerambursabila reprezinta 2.862.872,47 lei. Proiectul este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Niciun mijloc de transport in comun nu mai circula
Citeste
COD GALBEN de vant in Maramures
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.