Descindere in maramures a mascatilor pentru destructurarea unui grup de criminalitate itineranta

Directia de Investigatii Criminale a Inspectoratului General al Politiei Romane, impreuna cu politisti ai unitatilor teritoriale de politie, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – S.C., a desfasurat miercuri, 25 septembrie ,o actiune, in Bucuresti si in noua judete, pentru destructurarea unui grup infractional organizat de criminalitate itineranta ce ar fi comis, in perioada septembrie 2017 – iulie 2019, mai multe furturi din societati comerciale cu profil bricolaj, pe teritoriile Frantei si Belgiei.

Au fost desfasurate perchezitii domiciliare la 28 de adrese din Romania .

In cauza s-a cooperat in materie penala, prin implicarea EUROJUST, pe baza a doua ordine europene de ancheta formulate de autoritatile judiciare din Franta – Tribunalul de Mare Instanta din Besancon si Belgia – Tribunalul de Prima Instanta din Flandra de Est si trimise D.I.I.C.O.T.

Cei in cauza ar fi comis furturi din magazine sau depozite de articole de bricolaj , situate in diferite zone din aceste tari, bunurile sustrase fiind valorificate in strainatate sau in Romania.

Modul de actiune al persoanelor banuite ar fi constat in punctarea depozitelor si/sau magazinelor, patrunderea prin efractie sau escaladare in interioriul acestora prin acoperis ori prin decuparea unor pereti laterali ai cladirilor, sustragerea de aparatura electrica, unelte de bricolaj sau scule pe care le-ar fi incredintat unor tainuitori specializati in valorificarea lor pe plan local sau transportarea in Romania, in vederea valorificarii lor.

Prejudiciul cauzat este de peste 1.000.000 de euro pe teritoriul Frantei si peste 100.000 de euro pe teritoriul Belgiei.

Politistii au depistat si retinut in vederea arestarii in baza unor mandate europene a 10 dintre persoanele banuite, au ridicat mai multe bunuri din categoria celor vizate, respectiv: drujbe, motocositoare, polizoare, masini de gaurit, aparate de taiat circular etc., precum si bijuterii si ceasuri de lux a caror provenienta urmeaza a fi stabilita.

Actiunea a beneficiat si de sprijinul al doi anchetatori francezi, insotiti de ofiterii de legatura din cadrul Ambasadei Frantei la Bucuresti, al doi anchetatori belgieni, precum si de suportul criminalistilor si politistilor din cadrul echipelor de interventie ale Politiei Romane.

Cooperarea judiciara si politieneasca internationala desfasurata in acest caz se incadreaza in activitatile prioritare asumate de politistii de investigatii criminale romani la nivel european, prin EUROPOL, in cadrul Proiectului EMPACT, respectiv combaterea infractiunilor contra patrimoniului comise de gruparile organizate de criminalitate itineranta.

Te crucesti cum se rezolva problema alunecarilor de teren de pe DJ 188!
Citeste
Sondaj: 64% dintre soferi s-au urcat cel putin o data la volan dupa ce nu au dormit o noapte intreaga. Un sofer din patru a atipit la volan
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.