Deputatul dr. Viorica Chereches, omul de afaceri Mircea Cirt, generalul Haralambie Cacina, printre personalitatile recompensate cu distinctia "Cinstea Maramuresului"

Si in acest an, in cadrul manifestarii "Zilele Maramuresului – Haida, hai in Maramures", Consiliul Judetean a oferit distinctia "Cinstea Maramuresului" personalitatilor care, prin actiunile lor, ne reprezinta cu cinste in tara si in strainatate.

Prezenti pe scena pentru a-si ridica premiile in cadrul evenimentului moderat de seful Biroului Informare Turistica, Dan Carpov, au urcat, la Categoria "Stiinta, economie, juridic" urmatorii maramureseni: cercetatorul stiintific dr. Ioan Dancus, directorul de departament al Institutului de Cercetare de la Magurele; Vasile Alin, economist in cadrul Departamentului Relatii Globale Orientul Mijlociu si Africa, al Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare , din Paris, Franta; Remus Robu, avocat, director al Casei de Avocatura Gillen De Alwis, Londra; consilierul judetean Teodor Ardelean, directorului Bibliotecii Judetene "Petru Dulfu" Baia Mare; Lucian Perta, scriitor si poet roman, considerat drept cel mai mare parodist al Romaniei; Nicolae Bud, consilier al presedintelui Grupului de firme Astra; Lucia Pop, fost muzeograf, sef de sectie si in continuare colaboratoare a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures; Ioan Marchis, artist plastic, eseist, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si directorul coordonator al Directiei Judetene de Cultura Maramures; Vasile Ona Jotu, membru fondator al primei Asociatii a romanilor din Transcarpatia de dupa 1989, "George Cosbuc" din Slatina; Ioan Ardeleanu Pruncu, publicist, profesor; Adrian Marchis, reporter corespondent la Radio Romania Actualitati.

Mediul academic a fost reprezentat, in acest an, de trei profesori de elita ai Maramuresului, care au fost recompensati cu distinctia "Cinstea Maramuresului", acordata de catre vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Viorel Pop, profesor universitar, secretar stiintific al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, filiala Baia Mare; conf. univ. dr. Delia Suiogan, prodecan al Facultatii de Litere al Centrului Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universitatii Tehnice Cluj Napoca.

A treia distinctie pentru mediul academic a fost acordata conf. univ. dr. Daniela Dunca, care preda disciplinele Filosofie antica, Filosofie medievala si a Renasterii, Logica generala,Tehnica de argumentare, Retorica, Etica, Introducere in relatii publice la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universitatii Tehnice Cluj Napoca, dar sustine si cursuri de masterat la specializarea "Drepturile Omului" si cursuri postuniversitare de Management Institutional si resurse umane.

Trei distinctii "Cinstea Maramuresului" au fost acordate si Mediului de Afaceri, iar cei recompensati in cadrul acestui eveniment au fost Daniel Varzaru, director general la UAC Europe, Ioan Filip, proprietarul fabricilor de mobilier Taparo si Sofaworks din Targu Lapus si al fabricii de burete si saltele 4Brands din Baia Mare si Mircea Cirt, manager general ATP Exodus.
In Domeniul Medical, distinctiile "Cinstea Maramuresului" s-au acordat fostului manager al Spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, dr. Viorica Chereches, deputat in Parlamentul Romaniei; doctorului Vasile Calin Vlad, managerul Spitalului Clinic CF Cluj si dr. cc. Petru Susca, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Cluj.

In domeniul Social a fost recompensat Stefan Darabus, Director regional Hope and Hopes pe Europa Centrala si de Sud si director al HHC Romania si Ionut Ahritculesei, pompier la Inspectoratul Judetean pentru Sistuatii de Urgenta Gh Pop de Basesti Maramures.
"Cinstea Maramuresului 2019" s-a acordat si urmatorilor veterani de razboi: G-ral Petru Curtuzan.

Pentru rezultatele extraordinare inregistrate la olimpiadele internationale de catre elevii Maramuresului, au fost recompensati cu distinctii urmatorii profesori: Miholca Cristian Claudiu, profesor de informatica la Liceul Teoretic Petru Rares Tg Lapus; Lici Marina, profesor de Fizica la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare; Predoiu Nicoleta, profesor de Chimie la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare; Barlea Gheorghe, profesor la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare; Lucian Stoian, profesor de fizica si coordonatorul Centrului de Excelenta in Astronomie al Colegiului National "Vasile Lucaciu", Baia Mare.

Elevii cu rezultate exceptionale la olimpiadele internationale, recompensati cu distinctii
Pentru meritele deosebite inregistrate in competitiile scolare au fost recompensati urmatorii elevi: Traian Tus, Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare – medalie de argint la Olimpiada Internationala de astronomie si astrofizica; Marosan Erik, elev la Scoala Gimnaziala "Nicolae Iorga" Baia Mare – premiul special la Concursul International de Ortografie "Simonyi Zsigmond"; Anita Fuci, eleva la Scoala Gimnaziala "Nicolae Iorga" Baia Mare – locul II la Olimpiada Internationala de Limba, Literatura si Cultura Maghiara "ApaczaiCsere Janos"; Emeric Claudiu Ardelean, elev la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare – medalie de aur la Olimpiada Internationala D.I.Mendeleev.

Desi nu au reusit sa ajunga la eveniment, au fost de asemenea recompensati cu "Cinstea Maramuresului" urmatoarele personalitati: dr. Carol Kacso arheolog, fost muzeograf, sef de sectie si director adjunct la Muzeul de Istorie si Arheologie Baia Mare ; Vladimir Iacob, unul din fondatorii companiei Aramis Invest; Stefan Blasko, manager general la Grupul de firme Electrosistem Baia Mare; Ion Roman, constructor, administrator al SC ALBROM SRL; Marinela Vasilica Ardelean, presedinte si organizator al festivalului international de vinuri din Romania, RO-Wine – toti acestia au primit distinctia la Categoria Mediul de Afaceri.

La Categoria "Cultura" au fost recompensati, in lipsa, Ioan Grosan, scriitor, angajat al Muzeului National al Literaturii Romane; Ion Piso – artist emerit, decorat cu "Crucea Casei Regal "Cavaler al Ordinului "Steaua Romaniei" in grad de Comandor, presedintele Fundatiei OERA Internationes, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicienilor din Romania, membru al WORLD Institute for Opera and Poetry, UNESCO si Doris Uglar, presedinte al Asociatiei Euro-Maria Events Bruxelles, co-organizatoare a sarbatorii Primavara Romaneasca la Bruxelles si o mare promotoare a Romaniei si a judetului Maramures in capitala Belgiei. La Categoria "Social" o distinctie s-a acordat si lui Adrian Cupsa, un tanar remarcabil care de aproape trei ani de zile face zilnic voluntariat la centrul "Luchian" din Baia Mare, dorind sa ajute copiii cu dizabilitati, asa cum si el a fost ajutat la randul lui.

In ceea ce priveste Categoria "Mediul Academic", distinctia "Cinstea Maramuresului" s-a acordat si dr. Ing. Vasile Topa, rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca , o universitate de elita a Romaniei, iar la Categoria "Cultura, istorie, media", merite i-au fost recunoscute si lui Gheorghe Parja, poet liric, redactorul sef al ziarului Graiul Maramuresului din Baia Mare si colaborator la mai multe publicatii culturale din tara si din strainatate.
Alti elevi premiati cu "Cinstea Maramuresului" pentru ca ne fac cinste cu rezultatele obtinute la olimpiadele internationale au fost: Paul Becsi, Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare- medalia de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori; Vlad Robu, elev al Colegiului National "Vasile Lucaciu" Baia Mare – medalie de aur la Olimiada Iraniana de Geometrie in 2017; medalie de bronz la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara "Tuymaada", Federatia Rusa si medalie de argint la Olimpada Nationala de Matematica 2017; Doru Calin Lese, elev al Liceului Teoretic "Petru Rares" Targu Lapus, a obtinut in anul scolar 2017-2018 premiul III la Concursul de informatica AcadNet, sectiunea retele; Darius Lazea, elev al Colegiului National "Gheorghe Sincai" Baia Mare a obtinut in anul scolar 2018-2019 medalia de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori; Iuliu Daniel Cuceu, elev al Colegiului National "Vasile Lucaciu" Baia Mare, a obtinut in anul scolar 2017-2018 mentiunea de onoare la Olimiada Internationala de Astronomie; Radu Herzal, elev la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare, a obtinut in anul scolar 2017-2018 medalia de bronz la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori 2018.

Profesorii premiati care nu au reusit sa ajunga la Oncesti pentru a-si ridica distinctia au fost: Florin Bojor, profesor de matematica la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare, Meda Bojor, profesor de matematica la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare si Erica Darolti, profesor de matematica la Colegiul National "Vasile Lucaciu" Baia Mare.

 

Informatii furnizate de Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Volum de portrete si interviuri, lansat la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu"
Citeste
Rudel Obreja, implicat intr-un accident rutier mortal
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.