Deputatul Adrian Todoran cere Guvernului sa salveze agentii economici afectati de pandemie

Reducere de 50% pentru impozitele comerciantilor din industria HoReCa

Protestul ce a avut loc la mijlocul lunii octombrie, pe strazile municipiului Baia Mare, in cadrul caruia cateva zeci de persoane au cerut autoritatilor statului sa ia masuri pentru salvarea industriei HoReCa (abreviere pentru Hoteluri, Restaurante, Cafenele), nu a ramas fara ecou. Prezentatorul de evenimente Vlad Covaci, unul dintre participantii la protest, spune ca revendicarile protestatarilor vor face obiectul unei legi elaborate si sustinute de deputatul Adrian Todoran.

"Noi am vizat intreaga industrie privind serviciile oferite de hoteluri, restaurante, cafenele si tot ce inseamna alimentatie publica. Dar in special le-am evidentiat pe cele legate de organizarea de evenimente. Aici vorbim de servicii foto-video, sonorizare, decoruri, prezentare, coafura, machiaj, divertisment etc. Nu este posibil sa vezi ca intr-un supermarket intra sute de oameni in acelasi timp, iar la un restaurant, unde se respecta regulile de distantare sociala, personalul poarta masca de protectie, iar clientii o folosesc atunci cand se deplaseaza in local, se dezinfecteaza permanent incinta si se iau toate masurile de protectie, sa existe interdictia totala de a functiona. Se lucreaza cu unitati de masura diferite. Unora li se impun restrictii totale, altora li se permite aproape totul.

Nu e vorba doar de o afacere de nisa. E vorba de noi toti. Omorand industria HoReCa lovesti in tot ce inseamna economia unui stat. Am inteles foarte bine care sunt regulile si le respectam. Dar, cu toate acestea, ni se pune lacatul pe locul de munca, pe afacerea noastra, pe veniturile cu care ne intretinem familiile. Ma bucur ca am primit o reactie pozitiva din partea deputatului Adrian Todoran, pentru ca singuri e mult mai greu sa ne facem auziti. A fost alaturi de noi din prima clipa si cred ca exemplul sau trebuie urmat si de alti demnitari, pentru ca de aceea au fost alesi acolo, pentru a ne reprezenta interesele noastre, ale oamenilor simpli", ne-a declarat baimareanul Vlad Covaci, prezentator de evenimente.

Deputatul Adrian Todoran a afirmat ca deja lucreaza la o lege care sa vina in sprijinul mediului de afaceri din zona HoReCa. "Este clar ca pana la imunizarea colectiva sau pana la producerea unui vaccin eficient impotriva COVID-19, tot ce inseamna turism, alimentatie publica, organizare de evenimente se afla sub semnul incertitudinii si al pierderilor financiare. Un pas mare catre faliment. De aceea, este imperios necesar ca statul sa intervina, pentru a sustine agentii economici ce duc greul acestei idustrii importante din Romania. Legea pe care o pregatesc in prezent prevede o scutire a taxelor si impozitelor de 50% pentru toate companiile din domeniul HoReCa, pe o perioada mai mare de timp. Ma gandesc la cativa ani, pentru ca afacerile respective se afla intr-un mare declin, iar redresarea va fi lenta si dificila. In prima faza, pentru a evita intreaga birocratie ce precede adoptarea unui act normativ, voi cere Guvernului sa ia aceasta masura, printr-o ordonanta de urgenta, urmand ca, ulterior, proiectul meu sa devina lege, prin votul Parlamentului", a declarat deputatul PMP Adrian Todoran.

In 2020, cifra de afaceri din industria HoReCa a scazut cu peste 70% fata de anul trecut. Peste 40% dintre agentii economici si-au suspendat activitatea pe perioada pandemiei. Inaintea crizei generate de virusul asiatic, in Romania activau 40.000 societati comerciale cu capital 100% romanesc, avand o cifra de afaceri de 5 miliarde euro si 400.000 angajati, adica 10% din totalul angajatilor din mediul privat.

Catalin MAN

Articolul Deputatul Adrian Todoran cere Guvernului sa salveze agentii economici afectati de pandemie apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Nou program de vizitare la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures
Citeste
TOTI POLITISTII DIN MARAMURES, IN ALERTA – Doua minore de 13 si 14 ani au pus pe jar intreg judetul dupa ce si-au inscenat rapirea
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.