DEPUTAT VIORICA CHERECHES: "Ministrul Sanatatii trateaza problemele din sistemul sanitar cu superficialitate, umilinte si controale!"

Sanatatea si Educatia sunt doua domenii prioritare care au fost coordonate dupa anul 1990 de un lung sir de ministri slab pregatiti profesional sau numiti politic. Sanatatea si Educatia au ramas mereu cu resturile bugetare deoarece guvernantilor, aflati vremelnic la putere, le este greu sa inteleaga ca sanatatea romanilor si educatia copiilor trebuie sa fie prioritati nationale care definesc poporul roman.

Daca fiecare ministru, in mandatul sau, ar fi avut bunavointa sa contribuie cu ceva concret si eficient la strategiile din Invatamant si Sanatate, astazi, in anul 2019, nu mai eram "un popor bolnav si needucat".

La doi ani de guvernare, Ministerul Sanatatii nu are o ierarhizare clara a problemelor din sistemul sanitar si ii lipseste viziunea principala a Programului Guvernului in domeniul Sanatatii. Indicii pe anul 2017 din Indexul European al Consumatorului de Sanatate arata ca "Romania are probleme grave in gestionarea intregului sector public de sanatate".

Sistemul sanitar este un mecanism foarte complex, cu multe parti implicate, iar o reforma se poate face doar prin consens la nivelul clasei politice.  Insiruirea de acte normative elaborate de Minister, mii de Ordine si Hotarari de Guvern, nu reprezinta solutii pentru cresterea calitatii serviciilor medicale acordate pacientilor.

Se lucreaza haotic, vizite in spitale mediatizate in mass-media, controale incrucisate fara finalitate, nou-nascuti infectati in spitale, decese la copii, pacienti arsi trimisi la tratament in strainatate, medicamente si vaccinuri care lipsesc pentru care se  activeaza mecanismele internationale de protectie civila generand panica si neincredere in randul bolnavilor.

Politicile de sanatate promovate de Ministerul Sanatatii prin actualul ministru sunt multe, dar fara aplicabilitate, coerenta si finalitate. Improvizatiile din Sanatate ne fac vulnerabili, fara credibilitate, ignorand sute de studii si cercetari medicale, fara a cunoaste importanta si complexitatea lor. Ministrul Sanatatii ignora sa colaboreze cu specialistii sau chiar elitele medicale romanesti si se bazeaza doar pe controale, comitete, comisii si rapoarte fara finalitate. Inconsecventa de care da dovada arata ca nu exista o strategie punctuala pentru solutionarea problemelor din ce in ce mai acute pe care le are Sanatatea din Romania. Umilirea si defaimarea medicilor, cea mai recenta practica a ministrului Sanatatii, cautarea personalului medical si a medicilor spagari in spitalele din Romania printr-un alt plan de masuri este o politica degradanta, injositoare si nedemna pentru actualul Guvern.

Ministerul Sanatatii nu este capabil sa gestioneze eficient problemele din sistemul national de sanatate, iar preluarea presedintiei Consiliului UE in domeniul Sanatatii va fi o sarcina mult prea dificil de indeplinit. Ministrul nu va putea dispune nici controale si nici infiintarea unor comisii pentru a trage de timp in speranta rezolvarii de la sine a problemelor din sistemul sanitar. Cetatenii europeni isi cunosc drepturile si vor sa beneficieze de servicii de sanatate performante.

 

Dr. Viorica Chereches,

deputat PNL de Maramures

Atentie, soferi! Ninsoare viscolita pe DN 18. In Pasul Prislop, vizibilitate redusa sub 100 de metri
Citeste
Noi centre de incarcare pentru masinile electrice din Satu Mare. In Maramures astfel de statii sunt in Baia Mare, Baia Sprie, Sapanta si Copalnic-Manastur
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.