DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES: "Suferinta bolnavilor nu trebuie tranzactionata politic"

DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES  Ministerul Sanatatii, prin persoana care detine portofoliul de ministru, a propus reducerea cu 81,3 milioane de lei a bugetului total alocat programelor nationale de sanatate publica in 2019, in conditiile in care Romania aloca cei mai putini bani din Uniunea Europeana pentru sanatate, media la nivelul Uniunii fiind de 10% din PIB. Este grav sa reamintesc ca tara noastra aloca aproape 5% din PIB, suma mult prea mica pentru un sistem medical de calitate care nu are programe nationale  de preventie decat pe hartie.

Fondurile insuficiente pentru rezolvarea problemelor din sistemul sanitar nu mai permit o noua mutilare. Gandirea haotica si lipsa de profesionalism a ministrului Sanatatii transforma Ministerul Sanatatii intr-un organism vulnerabil, fara resurse, finantare si lipsit de perspective.

Datele publicate de Eurostat reflecta realitatea si haosul din sanatatea romaneasca ceea ce denota ca sistemul sanitar a fost aruncat in derizoriu de ambitii subliminale si fatarnice ale actualului ministru al Sanatatii.

In toate tarile UE guvernele sunt implicate in finantarea serviciilor medicale, dar in Romania in loc sa se mareasca sumele alocate sistemului medical, se taie si din promisiunile facute triumfalist pe toate canalele media. Promisiuni de finantare ae ministrului fara fundament, pacientii asteapta materializarea angajamentelor care in fiecare zi se dovedesc neadevarate.

Diminuarea cu suma de 81,3 milioane de lei, atat la nivelul creditelor de angajament cat si al creditelor bugetare, arata disperarea acestui guvern ramas fara resurse inclusiv in finantarea domeniilor strategice pentru care a girat cu proiecte, finantari si politici ramase doar in stadiul teoretic.

In programul de guvernare si politicile de sanatate ati venit numai cu sloganuri care suna bine in mass-media, numai cu promisiuni si iluzii. Ati venit cu vorbe mari si aici nu pot decat sa citez ca "viziunea principala a programului de guvernare in domeniul sanatatii este construita in jurul cetateanului si nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca serviciile de sanatate sa fie cat mai aproape de cetatean". Care cetatean? Cel care apeleaza la mila publica pentru un tratament in strainatate pentru a-si salva viata, cel care este umilit zilnic in spitale insalubre, adevarate pericole pentru sanatatea oamenilor?

La inceputul anului 2019 ministrul Sanatatii declara cu multa suficienta ca avem nevoie de bani pentru investitii si pentru programele nationale. Acum, la cateva luni care ne mai despart de finalul anului, constatam ca investitiile au fost improvizate, fara finalitate, construirea spitalelor s-a amanat, iar programele pentru preventie au ramas doar pe hartie.

Oare cand vorbiti serios? La inceput sau la sfarsit de an?

Ministrul Sanatatii afirma ca "80% dintre manageri nu au ce cauta in sistemul de sanatate". Dumneavoastra v-ati facut o evaluare a activitatii prestate ca manager de spital sau la conducerea ministerului? Sunt convinsa ca nu!

Sanatatea are nevoie de un OM care sa cunoasca problemele si prioritatile sistemului sanitar, cu o gandire coerenta si solutii viabile pentru ca suferinta bolnavilor sa nu mai fie tranzactionata politic.

 

 

Dr.Viorica Chereches,

Deputat PNL

 

Doua masini s-au ciocnit pe bd
Citeste
Furnizarea apei, sistata temporar pe mai multe strazi din Baia Mare si Baia Sprie
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.