DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES: Politicile de sanatate ale ministrului Sanatatii se rezuma la doua cuvinte: "PRUDENTA" si "COMPLIANTA"

Problemele de sanatate ale romanilor  sunt o consecinta directa a ineficientei si a incompetentei actualului ministru al Sanatatii de a gestiona domeniul sanitar. Modul in care abordeaza problemele de sanatate publica este la  nivel de tabloid, superficial, fara sa ofere solutii, iar rezultatul este un adevarat circ mediatic. Sanatatea publica a romanilor a ajuns subiect al stirilor de la ora 5.00 unde se contabilizeaza numarul in crestere al deceselor.

Declararea epidemiei de gripa a indus panica in randul romanilor. In loc sa activeze un sistem functional si bine pregatit care sa ajute populatia sa ajunga la un tratament adecvat cat mai urgent, ministrul Sanatatii da sfaturi neavizate, inchide scoli, arunca responsabilitatea pe medicii de familie, managerii de spital, farmacisti, a creat haos si neliniste in randul oamenilor prin minciuna.

Politicile sanitare pe care actualul ministru insista ca le-a respectat in ultimele 12 luni prevad si sume considerabile pentru prevenire, dar acestea nu se regasesc in realitate.

Lipsa de viziune a dus la un blocaj pe piata de medicamente. Degeaba se incearca suplinirea cu doze de vaccin gripal dupa ce a fost declarata epidemia. Imunizarea populatiei, conform prevederilor OMS, trebuie sa fie facuta in perioada preepidemica, respectiv in lunile octombrie – decembrie. Medicii de familie sunt familiarizati cu procedura de vaccinare, dar nu au primit decat in mica masura numarul de doze de vaccin solicitat. Lipsa de pregatire la nivel de minister nu trebuie reprosata farmaciilor sau medicilor de familie, spunandu-se ca nu s-au aprovizionat cu suficiente doze de vaccin gripal si antivirale.

Esecul provocat de proasta gestionare a resurselor Ministerului Sanatatii impune un audit intern pentru clarificarea situatiei in care Romania a ajuns pe primul loc in Europa la raspandirea acestei boli. Gripa apare in fiecare an aproape in fiecare tara, dar conditiile oferite de sistemul sanitar si preocuparea fata de pacienti asigura increderea populatiei la aparitia bolii.

Sanatatea romanilor trebuie tratata cu seriozitate si profesionalism nu cu minciuna, declaratii confuze, incoerente si inconsecvente, conferinte de presa din ora in ora ca circul mediatic sa fie complet.

"Recomandarile" ministrului care-si acopera neprofesionalismul cu halatul alb sunt contrare indicatiilor medicilor. In niciun sistem de sanatate bine dezvoltat din Europa nu exista recomandarea sa inchizi scoli si sa trimiti copiii la bunicii care fac parte din grupul persoanelor cu risc.

Dupa cateva ore de la declararea epidemiei de gripa o noua afirmatie, ca apa din Capitala nu este potabila, o alta panica dusa pana la isterie de cea care asigura temporar administrarea sanatatii nationale. Politicile de sanatate ale ministrului Sanatatii se rezuma la doua cuvinte: "PRUDENTA" si "COMPLIANTA" idei fixe repetate cu o preocupare chinuitoare pentru populatie.

Anul trecut au murit 129 de persoane in Romania si nu a fost  declarata epidemie de gripa. O cifra rusinoasa care dovedeste ca nu am reusit sa invatam nimic de un an. Dozele insuficiente de vaccin gripal, un grafic de vaccinare corect aplicat in scoli si la persoanele din grupul de risc ar fi evitat starea de panica si degringolada din sistemul sanitar.

Daca se contabilizau corect si eficient resursele necesare, din luna septembrie, astazi nu mai aveam epidemie de gripa, decese si o stare de frica.

Oare trebuie pana la sfarsitul lunii martie sa activam Mecanismul european de protectie civila pentru a pune romanii in siguranta?

Si anul viitor va fi  gripa. Si anul viitor vom avea decese. Si anul viitor vom declara epidemie? Exista si varianta opusa. Sa introducem programe de educatie in scoli si informare corecta a populatiei, la fel ca toate tarile europene care nu declara epidemie si care in loc de scandal mediatic si panica in randul populatiei isi fac treaba la minister.

 

Dr. Viorica Chereches,
deputat liberal de Maramures

Vezi care este starea vremii si a drumurilor in judet
Citeste
15 ͦ  C
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.