DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES: "Parintii, "sponsorii" educatiei in Romania"

DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES  Reformele esuate, manualele gresite, schimbarile dese si neanuntate la timp, profesori slab pregatiti sau necalificati au generat un dezechilibru in sistemul educativ din Romania.

In fata realitatii, parintii au decis sa ia masuri pe cont propriu. Chiar daca oficial "fondul scolii" sau "fondul clasei" au fost interzise, apartinatorii elevilor au gasit un mijloc legal de a "sponsoriza" actul educativ in Romania, care la nivel declarativ este gratuit. 
In fiecare clasa din fiecare scoala s-au infiintat asociatii de parinti care aduna sume consistente de bani pentru a utila incaperea sau pentru a achizitiona cele necesare pentru buna desfasurare a cursurilor. Sumele solicitate lunar nu sunt deloc de neglijat ajungand de la cateva zeci de lei pana la cateva sute. In multe dintre cazuri, parintii au fost cei care au achizitionat mobilier, parchet, perdele, laptop pentru dascal si chiar imprimanta sau xerox.

Stimati colegi, 
obligatiile impuse parintilor ingreuneaza bugetul unei familii care are doi sau mai multi copii de varsta scolara si astfel se creeaza situatii in care poate sa apara abandonul scolar. Nivelul scazut de educatie al generatiilor de maine este o pierdere considerabila pentru noi toti ca societate, ca natiune.

Parintele are un rol determinant in actul educational, face echipa cu dascalul pentru cele mai bune rezultate, dar acest lucru nu inseamna ca finantarea educatiei trebuie sa cada in sarcina lui pentru ca nu este firesc.

Lucrurile pot fi anevoioase, piedicile sunt la tot pasul, limitarile sunt inevitabile, dar suntem datori sa depasim criza fara precedent in care se afla educatia in Romania.
Se apropie finalul de an si trebuie sa tinem cont la alocarea bugetara de nevoiele reale pe care le are sistemul de invatamant din Romania, sa fim mai aplecati asupra acestui domeniu, unul fara de care viitorul Romaniei ca natie poate fi incert.

Dr. Viorica Chereches,
deputat PNL

Caz complex cu risc vital, manageriat cu succes la spitalul judetean de urgenta din baia mare
Citeste
O noua reusita chirurgicala la Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.