DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES: "Educatia, o prioritate pe care nu si-o asuma nimeni!"

DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES  Promovam educatia pentru a dobandi performante si investim in tanara generatie pentru a ne asigura un viitor de succes. Sunt doar declaratii lipsite de continut ale actualei guvernari pentru ca Educatia in Romania ramane o prioritate pe care nu si-o asuma nimeni. Din 1990 pana acum, Ministerul Educatiei a avut 27 de ministri si niciunul nu a reusit sa stabileasca reguli clare, sa asigure continuitatea actului educational, sa puna la punct reteaua scolara sau macar sa se asigure ca elevii au profesori calificati de la care sa invete.

Anul scolar 2019 – 2020 a inceput in urma cu o saptamana, o decizie improvizata de ultim moment, dar lucrurile nu stau deloc asa cum ar trebui. Lucrarile de renovare in unitatile de invatamant sunt departe de final in multe locuri din tara. Elevii  au manuale vechi pe banci, iar cei din clasa a VII-a nu au deloc. Contractele pentru cartile de Romana, Matematica si Istorie nici macar nu au fost semnate din cauza contestatiilor. Scolarii care au inceput clasa a VII-a sunt primii elevi din generatia "clasa zero" care invata dupa o programa noua si niciodata nu au avut manualele gata la timp.

Schimbarile succesive de ministri la Educatie au bulversat intregul sistem educational. Codul Educatiei, care contine cele 3 legi pentru rezolvarea problemelor din invatamantul preuniversitar si universitar, ramane si el in sertarele ministerului pana cand un viitor ministru va lua o decizie.

Invatamantul din Romania a dat numerosi savanti, academicieni, medici, profesori renumiti la nivel mondial care au devenit modele pentru generatii intregi de tineri. Acum, sistemul educational din Romania nu este ofertant pentru tanara generatie, multi dintre elevii cu potential alegand sa plece sa studieze in strainatate, acolo unde conditiile sunt mult mai bune. Credeti ca acestia se vor intoarce sa profeseze vreodata in Romania? Vor mentiona tara noastra in CV la locul nasterii si atat.

Toate "improvizatiile" si "experimentele" din Educatie au efecte pe termen lung. Piata muncii din Romania ramane fara personal calificat sau specialisti bine pregatiti si vom fi nevoiti nevoiti sa apelam la "importul" de mana de lucru.

Educatia din Romania are nevoie de stabilitate si continuitate, trebuie sa se transforme cu adevarat intr-o prioritate  asumata pentru guvernanti pana nu este prea tarziu!

 

Dr.Viorica Chereches,

Deputat PNL

Dep. dr. Viorica Chereches: "Educatia, o prioritate pe care nu si-o asuma nimeni!"
Citeste
Peste 180 mc material lemnos confiscat de politisti si amenzi de 64
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.