De azi avem un Laborator de Radioterapie cu Energii Inalte ce va deservi 700 de bolnavi de cancer

INAUGURARE LA SPITALUL JUDETEAN  Miercuri, 3 aprilie, la Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare a avut loc inaugurarea noului Laborator de Radioterapie cu Energii Inalte. La eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Bancii Mondiale, autoritatilor judetene, furnizorul de echipamente medicale Elekta, personalitati din lumea medicala, conducerea unitatii sanitare din Baia Mare si personalul medical care isi va desfasura activitatea in cadrul laboratorului.

"Sunt mandra si emotionata, in acelasi timp, pentru ca aici este munca mea in calitate de fost manager al acestui spital. Am pornit in 2013 de la un aparat de cobaltoterapie, impropriu pentru tratamentul pacientilor cu afectiuni oncologice si am reusit ca, in 2017, sa ne mobilizam si sa incepem constructia noilor spatii. Din cele 8 contracte semnate pentru dotarea laboratoarelor de radioterapie din tara, Baia Mare este primul finalizat", a declarat Ministrul Sanatatii, ec. Sorina Pintea.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu, subprefectul Alexandru Cosma a transmis cuvinte de lauda tuturor celor care s-au straduit ca acest eveniment sa fie posibil, mentionand ca, este foarte important ca acest spital, pe care il iubim cu totii, sa devina un etalon.

Cladirea care gazduieste buncarul a fost construita din fondurile proprii ale spitalului, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures, iar echipamentul a fost achizitionat de catre Ministerul Sanatatii, in cadrul unui proiect cu Banca Mondiala. Valoarea investitiei se ridica la suma de 5 milioane de euro.

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Inalte reprezinta o investitie foarte importanta pentru viata pacientului oncologic, atat din Maramures, cat si din judetele limitrofe. Este primul din cele 8 centre de radioterapie, care se vor realiza la nivel national, pana in ianuarie 2020, imprumutul Bancii Mondiale pentru aceste centre fiind de 17,5 milioane de euro.

Personalul care va deservi laboratorul este format din 3 medici, 2 fiziciene, 9 asistenti medicali, dar si personal auxiliar. Acestia au fost pregatiti in centre specializate, beneficiind si de instructaj furnizat de firma de la care s-a achizitionat aparatura utilizata.

Numarul bolnavilor care sufera de diverse tipuri de cancer este tot mai mare, iar radioterapia este una din formele de tratament necesare in aceste afectiuni. In anul 2018, la nivelul judetului au fost diagnosticate 1500 de noi cazuri de cancer, in Maramures, numarul total al pacientilor in viata fiind de 12.000, potrivit informatiilor transmise de medicul sef al laboratorului, dr. Felicia Constantina.

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Inalte va trata aproximativ 700 de pacienti si este dotat cu un CT cu optiune de simulare – aparat dedicat radioterapiei, cu ajutorul caruia se obtin sectiunile CT, care ajuta pentru conturajul tumorii si al volumelor tumorale. Aparatura noua contine si acceleratorul linear-aparat de ultima generatie, performant, care este util pentru tratarea tumorilor superficiale si profunde. Ministrul Sanatatii, ec. Sorina Pintea a transmis ca, in toamna anului curent, spitalul din Baia Mare va beneficia de cel de-al doilea accelerator linear si de aparatura de brahiterapie, astfel ca Maramuresul va avea un laborator complet, la cele mai inalte standarde de calitate.

In sectia Oncologie exista 10 paturi destinate pacientilor care vor face radioterapie. Unitatea medicala din Baia Mare are in plan construirea unei cladiri pentru a putea gazdui apartinatorii si pacientii care vor urma tratamente in cadrul Laboratorului de Radioterapie.

"Spitalul Judetean de Urgenta Dr. Constantin Opris se numara printre spitale de elita din tara si arata, inca o data grija, preocuparea si responsabilitatea intregii noastre echipe, pentru sanatatea si viata pacientilor. Prin acest proiect, spitalul nostru devine un model national si, ceea ce este mai important, ofera sansa la o viata mai buna si mai lunga pentru bolnavii de cancer. Doresc sa multumesc intregii echipe pentru profesionalismul si implicarea lor si sa-i asigur pe pacienti ca vom face, in continuare, ceea ce ne sta in putinta pentru a oferi servicii medicale la cele mai inalte standarde", a declarat managerul interimar, dr. Pop Vasile-Ioan.

 

Sursa info: Facebook/ Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare

Oferta educationala baimareana, promovata in randul liceenilor de catre studentii de la Liga Studentilor "Pintea Viteazul"
Citeste
Maramuresenii inapoi la scoala: invata cum sa aduca turisti in judet
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.