Cum s-a imbogatit capitalistul liberal Ionel Bogdan din contracte cu Statul Roman

In declaratia de avere depusa in dosarul de candidat la alegerile parlamentare din toamna anului 2016 pe lista PNL pentru un mandat la Camera Deputatilor, Ionel Bogdan nu a avut ce mentiona, rubricile din formulare au fost barate cu liniute ori au ramas goale.

Omul era sarac, sumele mentionate la veniturile obtinute de pe urma activitatii depuse in cadrul unor firme sunt insignifiante, asa ca nici nu merita mentionate. Lipsesc terenurile, imobilele, autoturismele, bijuteriile si alte bunuri.

Lucrurile s-au schimbat total dupa nici patru ani, mai precis la 12 iunie 2020, data consemnata pe ultima declaratie de avere depusa in calitate de secretar de stat in Guvernul Orban. Am parcurs-o cu interes si am constatat ca demnitarul are un teren in suprafata de 1041 mp, achizitionat in 2018, o casa de 350 mp, evaluata la 180.000 de euro, ambele situate pe strada Mihai Eminescu din Baia Mare, bijuterii si ceasuri in valoare de 7.000 de euro.

In conturile deschise la Banca Transilvania si OTP Bank avea 128.000 de lei si 5.023 de euro, iar numerar detinea 35.000 lei si 54.000 euro. A mentionat si un credit de 466.300 lei luat de la OTP Bank, scadent in 2048, prin programul Prima Casa.

Firme, afaceri, venituri

Veniturile realizate in anul 2019 au provenit de la firmele Kubo International Consulting, unde Ionel Bogdan este director general - 64.072 lei; SC Kumar Print, manager - 13.789 lei; SC WHB Victoria Group, dividende - 47. 369 lei; Bringo Vision, dividende - 600.000 lei; Sotia lui Ionel, Alexandra, a incasat 121.780 lei de la cabinetul de avocatura si 120.000 lei sub forma de dividende de la Bringo Vision.

Ionel Bogdan a intrat in firma Kubo International Consulting in 2014, unde, in timp, a devenit actionar si manager, rolul sau fiind ,,Asigurarea fundamentarii activitatii decizionale cu privire la definirea si formularea politicii economico- sociale a entitatii si gestionarea eficienta a resurselor materiale, financiare, informationale si umane in vederea realizarii obiectivelor stabilite". Asa da, am inteles totul.

Din 2017 pana in 2019 a fost manager marketing la Kumar Print SRL Baia Mare, iar intre 2013-2015 a ocupat functia de director vanzari la Bringo Vision Baia Mare, unde a ramas actionar. De asemenea, este asociat unic la SC WHB Victoria Group.

In 2019, dupa ce a fost numit secretar de stat, s-a retras de la Bringo Vision, locul sau fiind luat de sotia Alexandra care conduce bine afacerile firmei, dovada dividendele incasate pe anul trecut.

Contracte cu dedicatie cu institutiile statului

In 2017 Ionel Bogdan devine presedinte al PNL Maramures, ,,cel mai tanar" din tara, cum ii place sa se laude. O fi cel mai tanar, dar a demonstrat ca e si unul dintre cei mai hrapareti liberali. Odata cu ocuparea functiei respective a inceput si ascensiunea firmei sale Kubo International Consalting.

E bine sa pomenim ca a iesit ,,la incalzire" inca din 2016, atunci cand consateanul sau, Zamfir Ciceu, presedintele CJ Maramures, i-a pus in brate contractul de publicitate pentru deja celebra groapa de gunoi ce urma sa se construiasca in Farcasa. Un ,,tort" de 1,2 milioane de lei, din care firma lui Ionel a luat cea mai groasa felie. Ca o fi impartit-o si cu altii nu avem de unde sti doar banui, dar sigur banii au ajuns unde trebuie, iar depozitul de deseuri, dupa patru ani de la inceperea si incheiere ,,publicitatii" inca nu e functional, asta si datorita prestatiei lui Ciceu, de departe cel mai slab presedinte de CJ din istoria judetului.

Avand experienta acumulata in prima firma unde a lucrat, Loading Media, ,,specializata" in contracte cu primariile din judet, dar si cu alte institutii de stat, Ionel a continuat sa actioneze in acest domeniu. Loading si-a schimbat numele in Trencadis, firma aceea pe care alpinistul liberal Cristian Niculescu Tagarlas o promova, ,,dezinteresat", desigur, pe muntii pe care ii escalada. Terenul a ramas liber dupa ce Radu Negulescu, binefacatorul sau, a trecut la alt nivel, tot de stat: ministere, agentii guvernamentale, institutii deconcentrate etc, ca nu degeaba a lucrat pe branci in prima campanie prezidentiala a lui Iohannis, la subsol, in ,,divizia" online.

Si Ionel si-a largit sfera de activitate, ajutat de acelasi Negulescu, dar si de colegii sai, presedintii liberali ai organizatiilor judetene. Liberalii au vechime in domeniu, la ei este o lege nescrisa care ii ,,obliga" pe ministrii, secretari de stat, sefi de agentii sau de institutii deconcentrate sa lucreze doar cu anumite firme, fidele PNL. Asa au reusit sa puna in functie circuite interne prin care o buna parte din banii publici alocati unor proiecte sa ramana in familie.

Kubo, 70 de contracte de peste 6 milioane de lei!

A fost cam lunga introducerea, dar necesara ca sa intelegem mai bine faptele. Am in fata o lista cu 70 de contracte pe care Kubo, firma lui Ionel Bogdan le-a incheiat cu primarii din intreaga tara. Cu foarte mici exceptii, administratiile respective sunt conduse de primari liberali. Pe coloana cu valoarea lucrarilor pentru care s-a batut palma intre beneficiar si executant, sar in ochii multe cifre identice. Asta inseamna ca firma a livrat acelasi ,,produs" in mai multe locuri, doar ca in ,,planul cadru" s-a inlocuit numele localitatii. E drept ca aveau experienta de pe vremea cand faceau site-uri pentru primarii, de fapt un singur site multiplicat de cateva sute de ori si livrat la tot atatea localitati, majoritatea cu preturi sablon.

Contractele pe stil nou erau facute pentru: servicii de consultanta la diferite aplicatii de finantare, consultanta pe achizitii de bunuri, pe proiecte cu finantarea europeana, studii de fezabilitate etc. Campionul achizitiilor de servici de la Kubo este primarul orasului Cugir, liberalul Adrian Ovidiu Teban, care a incheiat sase contracte cu valori cuprinse intre 15.000 si 130.000 lei!

Interesante sunt si achizitiile comandate de primaria Jichisul de Jos (Cluj) cu trei contracte, toate avand valoarea de 132.500 lei. Si tot in judetul Cluj, ceva mai spre est, la Tritenii de Jos, gasim doua contracte de fix... 132.500 lei fiecare. Alte primarii cu achizitii identice: Ghurghiu, Geaca, Borsa (2) (Cluj), Calatele, Somova, Lehliu Gara in valoare de 132.500. Aici se inscriu si trei comune maramuresene, Calinesti (modernizare si extindere iluminat public), Ruscova (studiu SF) si Sisesti (servicii de consultanta pentru investitii finantate prin PNDL).

Toate sunt contracte incheiate de primarii cu firma Kubo in perioada 2017-2020, valoarea acestora depasind binisor suma de 6 milioane de lei, cam 1,2 milioane de euro.

Nici Bringo Vision Baia Mare, firma de la care familia Bogdan a incasat anul trecut dividende de 720.000 lei, n-a dus lipsa de contracte cu institutiile publice. Trei Comisariate Regionale pentru Protectia Consumatorilor - Iasi, Cluj, Ploiesti - au apelat la serviciile firmei, valoarea contractelor fiind de 54.810, 63.945 respectiv 54.810 lei, dar si Directia Generala de Politie Locala Sector 3, care a comandat servicii de 54.810. Nu am sapat mai adanc din lipsa de timp, dar n-au intrat zilele in sac.

Incredintare directa in locul licitatiilor

Toate cele 70 de contracte au fost incheiate prin incredintare directa, licitatiile lipsind cu desavarsire. Cum Dumnezeu de toate primariile au apelat la serviciile firmei lui Ionel Bogdan, asta numai liberalii cu functii mari o pot sti. Cred ca nu mai trebuie sa demonstram ca seful liberalilor maramureseni mergea la primarii cu recomandare ,,de sus", i se deschideau usile, se semnau rapid contractele si se astepta ziua cand banii intrau in cont. Cineva spunea ca au fost cazuri cand primarilor li se livra toata hartogaria aferenta deodata cu semnarea contractului. Daca tot erau pe stoc...


Oare cate firme de profil au fost impiedicate astfel sa participe cu sanse egale la adjudecarea unor contracte de care aveau nevoie ca de aer? Ce fel de ,,liberalism economic" pune in practica liderul unei filiale PNL? De ce sunt favorizati politicienii din mediul de afaceri sa obtina contracte cu institutiile statului?

Ionel Bogdan defileaza in campania electorala cu promisiunea ca el stie cum sa aduca in Maramures o suma astronomica pentru investitii. Se poate, ca n-ai cum sa-l contrazici, in domeniul SF orice e posibil. Dar, in viata reala, Ionel Bogdan ne-a demonstrat ca stie periculos de bine cum sa ,,atraga" spre conturile sale sume importante din banii publici. Asta e sigur, restul e doar poveste...

Am adunat banii pe care familia capitalistului liberal Ionel Bogdan i-a incasat in anul 2019 de la firmele proprii sau de la cele unde este actionar. A rezultat o suma frumusica, 852.861 lei, cam 170.000 de euro la ,,cursul liberal" de 5 lei pentru 1 euro. Daca punem la socoteala ca si casa de pe strada Mihai Eminescu este construita pe un teren cumparat (in 2018), de cand Ionel este presedinte de partid, nu putem decat sa ne minunam de realizarile de exceptie in domeniul personal. Daca altii, abilitati, nu se intreaba macar cum e posibil asa ceva... ramanem noi cu mirarea.

PS. Apropo de casa de pe Eminescu, evaluata de unii la 180.000 iar de altii la 200.000 de euro. Se vorbeste prin urbe ca proiectantii lucrarii umbla si azi dupa banii pe care trebuiau sa-i primeasca de la beneficiar, conform intelegeri. Si iar ne cuprinde mirarea. La atata banet incasat... se poate, domnu' Ionel?

Grigore Ciascai

Articolul Cum s-a imbogatit capitalistul liberal Ionel Bogdan din contracte cu Statul Roman apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Ludovic Orban: Podul Ciurel e inutil. Duce de nicaieri spre nicaieri
Citeste
Doi functionari din Ministerul de Externe, infectati cu COVID-19
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.