Cum putem preveni fraudele atunci cand facem cumparaturi online?

Pentru ca sunt mult mai comode iar ofertele sunt mult mai diversificate, cumparaturile online sunt o optiune din ce in ce mai atractiva pentru tot mai multi romani. Insa toate aceste facilitati vin la pachet si cu un set de riscuri pe care e bine sa le cunoastem, pentru a nu fi victime ale unor inselaciuni sau fraude pe internet.
Perioada urmatoare aduce foarte multe promotii si reduceri la cumparaturile online, asa incat politistii va recomanda sa va familiarizati cu cateva reguli de siguranta in acest domeniu.

CE POTI FACE?


• Foloseste site-uri romanesti, pe cat posibil – pot fi mai usor de detectat eventuale probleme.
• Verifica inainte sa cumperi – recenziile site-ului/produsului.
• Foloseste cardul de credit – ai mai multe sanse de a-ti recupera banii. Ideal ar fi folosirea unui serviciu de curierat cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, iar detaliile cardului de credit sau debit sa fie furnizate doar atunci cand exista certitudinea ca acestea nu risca sa fie folosite de alte persoane decat cele autorizate.
• Plateste folosind servicii de plati sigure – ti se solicita plata prin transfer bancar? Mai gandeste-te!
• Plateste doar cand ai o conexiune sigura la internet – evita folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi.
• Foloseste un dispozitiv sigur cand platesti – fa-ti la timp actualizarile de
sistem si securitate.
• Atentie la reclame, "oferte miraculoase", "afaceri-bomba" – daca e prea frumos ca sa fie adevarat, probabil nu e! O fereastra pop-up iti spune ca ai castigat un premiu fabulos? Mai gandeste-te!
• Daca produsul comandat nu soseste la timp, contacteaza imediat vanzatorul. Daca nu raspunde, contacteaza banca.

Printre cele mai intalnite fraude online se afla vanzarile fictive. . Adica sunt postate anunturi de vanzare online, dar dupa convingerea cumparatorilor sa transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.

De asemenea utilizatorii de internet pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de firme cunoscute, insa adresele / linkurile catre care esti directionat te pot conduce catre o pagina falsa. In momentul in care se introduc date personale acestea pot fi furate sau se poate instala malware.

Asigurati-va ca orice conexiune este securizata prin htpps, unde pictograma unui lacat te asigura de securizarea paginii respective.

Minor dat disparut, haideti sa-l gasim!
Citeste
Unul dintre persoanele implicate in cazul agresiunii de la cinematograful din baia mare a fost retinut
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.