Cum putem elimina obiceiurile nesanatoase din alimentatie

Modul de viata ne influenteaza sanatatea. Astfel, un stil de viata sanatos ar fi primul pas necesar pentru sanatatea noastra. Pornind de la aceasta premisa, trei studenti ai Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din Cluj-Napoca au organizat evenimentul "Esti ceea ce mananci?", actiune care face parte din cadrul campaniei "Urzeala Alimentelor".

Potrivit organizatorilor evenimentului, obiectivele pe care campania le urmareste au fost de informare si constientizare. Cei trei studenti si-au dorit sa traga un semnal de alarma privind importanta unei alimentatii sanatoase, astfel ca publicul sa isi formeze niste cunostinte de baza in ceea ce priveste mentinerea unei alimentatii sanatoase, cat si adoptarea unui comportament potrivit, menit sa elimine o patologie existenta.

Karina Veber

"Ne dorim sa incurajam consumul unei alimentatii sanatoase si sa evitam problema unor obiceiuri alimentare care nu ne ajuta. Evenimentul are ca scop combaterea unei probleme foarte prezente in vietile oamenilor, si anume efectele negative asupra sanatatii datorate alimentatiei nesanatoase. Ca solutie, invitatul special al acestui eveniment, Iulia Trif, nutritionist si dietetician, a creat o prezentare/workshop despre importanta mentinerii unei alimentatii sanatoase", a aratat Karina Veber, unul dintre cei trei studenti, initiator al evenimentului.

In cadrul evenimentului, nutritionistul Iulia Trif a prezentat care riscurile unei alimentatii nesanatoase si cat de important este sa adoptam un stil de viata sanatos.

"Nutritia ar trebui sa inceapa din scoli pentru ca, consider ca copilul mic este cel care face schimbarea. Adica, el o sa mearga acasa la parinti si o sa spuna ce stie si ce a invatat, aducandu-le si parintilor la cunostinta ce inseamna de fapt alimentatia. Consider ca la noi se pune foarte putin accentul pe acest aspect, tocmai de aceea Romania este in top in ceea ce priveste obezitatea, bolile cardiovasculare, diabet zaharat. Nutritia reprezinta de fapt o preventie a bolii ce urmeaza a fi declansata. Mai exact, prin nutritie poti preveni. Si mai bine previ decat sa tratezi", a spus Iulia Trif.

Iulia Trif

Potrivit specialistului, obiceiurile nesanatoase pot fi eliminate daca ne canalizam atentia spre lucruri constructive pentru organismul nostru.

"Ar trebui sa ne indreptam mintea catre pasiuni non-alimentare. Ar trebui sa facem exercitii fizice. Pentru a-ti schimba alimentatia ai nevoie de un psiholog pentru ca este foarte greu sa faci acest lucru de pe o zi pe alta. Trebuie sa incepi, ca si in viata, de jos. Alimentatia poate fi schimbata cu ajutorul nutritionistului, cu ajutorul terapeutului si cu ajutorul medicului pentru ca doar atunci poate fi schimbata cand apare un semnal de alarma. Adica, daca pacientul merge la medic si i se spune ca de astazi trebuie sa tina un regim pentru ca viata sa e amenintata de anume patologie care urmeaza, atunci el trage semnalul de alarma si incepe sa faca schimbari in ceea ce priveste viata. Pana atunci, cam greu", a mai adaugat Iulia Trif.

La sfarsitul prezentarii a avut loc o tombola, in urma careia un participant va beneficia de o consultatie gratuita din partea Iuliei Trif, specialist in domeniu. Studentii care au organizat evenimentul sunt Szedlacsek Armin, Catalin Varodi si Karina Veber.

Pompierii maramureseni au intervenit la incendii izbucnite la afumatorii, la cosuri de fum, dar si la un accident
Citeste
Mesajul Regelui Mihai de la 18 decembrie 1989, transmis la Radio Europa Libera
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.