Cum este sarbatorit dragobetele in maramures

Sarbatorim Dragobetele, adica ziua romaneasca dedicata iubirii si marcata in popor printr-o multime de obiceiuri si superstitii respectate cu sfintenie in multe sate de la munte.

Tinerele din Gorj, de exemplu, sunt alergate de un baiat mascat, traditie ce se numeste "zburatacitul fetelor".

Iar in Maramures, Dragobetele este intampinat cu straie populare si joc traditional, petrecere la care au participat sute de persoane.

Sunt tineri, dar dornici sa redescopere obiceiuri stravechi. Cativa adolescenti din satul Closani, judetul Gorj, se strang in fiecare an de Dragobete si reinvie traditiile locului.

Masca este confectionata manual din blana de oaie si coarne de tap sau de vitel.

Carmen Sarcina, mester popular: Este o masca asemanatoare legendei de Dragobete care inca se mai pastreaza la noi in sat, legenda care spune ca Dragobetele este un fecior cu chip de tap si ca nu va pierde acest chip pana cand nu se va indragosti una dintre fetele din sat de el si se va casatori cu el.

Legenda spune si ca fetele se spale cu apa sfintita pe fata.

Si in Maramures, tot portul popular este tinuta respectata cu sfintenie de Dragobete. Aici, doi soti organizeaza de doi ani un eveniment dedicat princare i-au invatat si pe altii cum sa iubeasca romaneste.

Alex Muresan, organizator eveniment: Ideea evenimentului a venit din familie. Avem partea asta de cursuri de dans popular la Baia Mare si prietenii de acolo spuneau ca trebuie sa facem ceva, trebuie sa iesim sa ne vada lumea, ca noi dansam frumos.

Luminita Muresan, organizator eveniment: Practic noi suntem o dovada vie ca traditiea poate sa mearga mai departe si la oras. Am incercat foarte mult sa aducem tot ce inseamna comorile din dulapiarele bunicilor, inapoi la oras.

600 de persoane au luat parte la petrecerea in cinstea iubirii autentice. Pe langa iubire, in calendarul popular, Dragobetele marcheaza si inceputul primaverii.

Sursa Observator.TV

In borsa nu sunt persoane infectate cu coronavirus!
Citeste
Ce trebuie sA StiTi despre noul coronavirus
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.