Cum a fost executat cu propria arma padurarul din maramures

Antena 3 a obtinut informatii in exclusivitate in cazul padurarului executat in stil mafiot, intr-o padure din Maramures. Directorul Romsilva afirma ca barbatul ar fi fost sunat de doi localnici, care i-ar fi spus ca din padurea pe care acesta o pazea se fura lemne. Acesta si-ar fi lasat copilul la gadinita si ar fi plecat sa ii prinda in flagrant pe hoti.

Acolo s-ar fi produs o altercatie, in urma careia padurarul a fost impuscat. Trupul sau a fost gasit cateva ore mai tarziu aruncat intr-o rapa, iar arma pe care o purta in spate a fost distrusa, povesteste directorul Romsilva.

"Omul avea informatii de la doi oameni ca in padure se taie lemne. Era privata si el avea contract de paza. A anuntat sefului de district, seful a sunat la 112. Padurarul s-a dus acolo la ei. Poate s-a produs o altercatie pentru ca el avea arma in spate si un telefon mobil. S-a auzit un foc de arma si el nu a mai raspuns la telefon. Cand au ajuns cei de la IPJ si colegii l-au gasit mort intr-o vale, prin impuscare, iar arma era rupta. E o ancheta in curs. Nu am gasit telefonul padurarului", a spus directorul Romsilva.

Liviu Pop, padurar in cadrul Directiei Silvice Maramures, a fost ucis miercuri seara intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Strambu Baiut, in timp ce incerca sa impiedice taierea ilegala de arbori, potrivit unui comunicat al Romsilva.

Din primele informatii, padurarul Liviu Pop a fost impuscat mortal, iar corpul acestuia, abandonat intr-o vale, prezinta numeroase urme de agresiune fizica. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures si politistii fac cercetari la fata locului.

Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Directiei Silvice Maramures de sapte ani, era casatorit si avea trei copii.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi, despre padurarul executat in stil mafion: Legea se aplica


Psihologul criminalist Tudorel Butoi sustine ca legea ar trebui aplicata in limitele ei, iar armamenturi din dotare trebuie folosit pentru legitima aparare.

"Solidarizez si eu apelului domnului director Romsilva. Eu intreb? A avut pusca la el. Nu era bine daca el impusca doua trei persoane. Legea se aplica in limitele ei. Cata vreme este dotat cu armament, nu are acest armament sa impuste fluturi, este pentru legitima aparare. Nu veniti sa le spuneti povesti unor politicieni indolenti si care habar n-au ce e padurea.", a spus Tudorel Butoi, psiholog criminalist, la Antena 3.

Se cere intrunirea de urgenta a CSAT


Federatia Sindicatelor din Sivicultura Silva iese public si spune ca in ultimii ani sase padurari au fost au fost omorati de mafia lemnului si peste 650 de sivicultori au fost amenintati, batuti, injunghiati, impuscati si au fost victimele a tot felul de agresiuni. Se cere intrunirea in regim de urgenta a CSAT pentru ca este o problema de securitate nationala care trebuie dezbatuta si trebuie luate masuri pentru a pune la punct aceste retele mafiote.

Solicitarea Federatiei Sindicatelor din Sivicultura Silva vine in contextul in care un padurar, tata a trei copii, a fost executat in stil mafiot intr-o padure din Maramures.

Anchetatorii au spus ca barbatul a fost impuscat cu propria arma de catre hotii de lemne. Apoi, trupul sau a fost aruncat intr-o rapa. Doi suspecti au fost prinsi si dusi la audieri.

Comunicatul Federatiei Sindicatelor din Silvicultura Silva

"Federatia Sindicatelor din Silvicultura Silva isi exprima ingrijorarea si revolta cu privire la intensificarea actiunilor de agresiune fizica de o violenta fara precedent indreptate in ultima perioada impotriva personalului silvic care isi face datoria aparand padurea de hotii de lemn.

In urma cu doar o luna, un alt coleg silvicultor, padurarul Gorcioaia Raducu de la Ocolul Silvic Pascani din Iasi, a platit cu viata, fiind omorat de trei hoti surprinsi la furat de lemn. In ultimii ani, au fost omorati de hotii de lemn 6 padurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresati batuti, amenintati cu moartea, atacati cu topoare, cutite si chiar impuscati.

Dupa tragedia de la Iasi, in loc sa fie legiferat in regim de urgenta Statutul Personalului Silvic, plenul Camerei Deputatilor, in sedinta din 14 octombrie 2019, a retrimis Proiectul la Comisia pentru agricultura si silvicultura timp de doua saptamani la solicitarea unor politicieni, care ori nu vor, ori nu pot sa inteleaga problemele reale cu care se confrunta personalul silvic care apara padurea cu pretul vietii!

Federatia Silva va solicita din nou Camerei Deputatilor adoptarea in regim de urgenta a Proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi actiuni de protest, daca va fi cazul.

Totodata, vom solicita Presedintelui Romaniei convocarea unei sedinte extraordinare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in cadrul careia sa fie analizate problemele fara precedent cu care se confrunta personalul silvic in activitatea de paza a padurilor si sa fie dispuse masuri urgente de sprijinire a silvicultorilor in activitatea de paza de catre institutiile de forta ale statului".

Silviu Geana, presedintele Federatiei Sindicatelor din Silvicultura Silva – "Maine dimineata va pleca scrisoarea noastra catre CSAT si vom solicita, speram sa fim si auziti, organizarea unei sedinte extraordinare a CSAT-ului, astfel incat sa fie analizate problemele fara precedent cu care ne confruntam in activitatea de paza a padurilor pentru ca iata ca in cativa ani sase padurari si-au pierdut viata, fiind omorati de hotii surprinsi la furat de lemn.

Daca luam cazul padurarului Liviu Pop din ancheta preliminara, se pare ca sunt trei hoti care l-au agresat pe padurarul nostru. Daca vorbim de padurarul ucis in urma cu o luna in Pascani, la fel, e un tata cu doi copii minori. A fost ucis cu lovituri de topor. Putem prezenta pentru fiecare caz in parte un scurt istoric.

Trei hoti de lemne nu inseamna o retea. In majoritatea cazurilor, astfel de evenimente se produc in zona comunitatilor sarace, in zona comunitatilor de romi, unde efectiv acesti hoti fura lemnul ori pentru un castig usor, ori pentru a se incalzi iarna si, cand sunt surprinsi asupra faptului, reactioneaza extrem de dubios.

De la CSAT solicitam sprijinul in activitatea de paza a Politiei si Jandarmeriei, asa cum e prevzut in acest moment si in acest moment in niste planuri de actiuni comune. Exista un plan de actiuni comune care se incheie anual la nivelul Ministerului Apelor si Padurilor si la nivelul Ministerului de Interne, se numeste Scutul Padurii. Credem noi ca aici ar trebui intervenit si extinsa aceasta protectie de la asigurarea sprijinului doar in actiuni puntuale si in ceea ce priveste asigurarea protectiei personalului silvic, care isi da viata aparand padurea".

Greenpeace Romania, apel la autoritati dupa ce un alt padurar a fost ucis de hotii de lemne: "Fenomenul taierilor ilegale a scapat de sub control"
Greenpeace Romania atrage atentia ca fenomenul taierilor ilegale a scapat de sub control si mai face o victima, la Maramures, unde un padurar a fost ucis miercuri seara intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Strambu Baiut, in timp ce incerca sa impiedice taierea ilegala de arbori.

Activistii sustin ca in lipsa unui sistem automat de monitorizare, doar inarmarea padurarilor nu va rezolva situatia.

"Fenomenul taierilor ilegale a scapat de sub control si face inca o victima! In lipsa unui sistem automat de monitorizare

CITESTE SI:

Politistii din cadrul ipj maramures au donat sange
Citeste
Femeie de 75 de ani, transportata de urgenta la institutul inimii
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.