Cristian Niculescu-Tagarlas: " Ridicarea oficiala a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) constituie o reusita istorica pentru tara noastra si ma bucur ca am putut contribui la acest succes”

Ridicarea oficiala a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) constituie o reusita istorica pentru tara noastra si ma bucur ca am putut contribui la acest succes”, multe modificari majore de legislatiei recomandate de UE fiind realizate in mandatul meu de presedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei.
Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost instituit de Comisia Europeana, la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in data de 1 ianuarie 2007, avand ca obiectiv principal reformarea sistemului de justitie in vederea eficientizarii sistemelor administrative si judiciare, criteriile de referinta pentru evaluarea progresului Romaniei fiind reprezentate de eficacitatea si transparenta sistemului judiciar in cazul institutiilor cheie, in domenii majore precum integritatea, prevenirea si lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile societatii.
Pe 22 noiembrie 2022, Comisia Europeana printr-un raport special a recomandat, ca in cazul Romaniei, sa fie ridicat mecanism de verificare MCV, inlocuit cu mecanismul comun de verificare al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
" Dupa 15 ani si un efort comun al autoritatilor, institutiilor de justitie si al partenerilor europeni s-a recunoscut de catre Comisia Europeana, finalizarea reformelor esentiale si indeplinirea tuturor recomandarilor MCV. O munca de echipa cu rezultate extraordinare pentru tara noastra, eliminarea mecanismului reprezinta un succes de etapa pe care trebuie sa il continuam cu reforme substantiale in domeniul justitiei, scopul esential fiind accesul facil la justitie al cetatenilor si un sistem juridic eficient, la standarde europene" a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Tagarlas, presedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari.

Activitati de intretinere a traseelor turistice din Parcul Natural Muntii Maramuresului
Citeste
EXCLUSIV: MADE IN ROMANICA – Procurorii si politistii fara "sange in instalatie" l-au lasat LIBER. Cine este "puscasul" din Baia Mare?
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.