CrAciunul pe rit vechi – la crasna viseului, colindatorii cauta tigari de contrabanda, ucrainene

In mod normal, in cadrul obiceiurilor de iarna, zeci de mii de maramureseni de pe Valea Ruscovei , Craciunul si Anul Nou pe rit vechi se sarbatoreste prin colinde religioase dar si Viflaimul.

In anul 2020, tinerii din satul Crasna Viseului, au iesit astazi DIN TIPARE. Tinerii mascati au mers in curtea Bisericii din localitate si au interpretat nu sceneta VIFLAIMUL, ci sceneta "CAUTAM TIGARI DE CONTRABANDA".

Din recuzita nu au lipsit politistii de frontiera, dar si contrabandistii din Ucraina si Romania.

Practic, cele trei tabere s-au intalnit la granita Romaniei cu Ucraina, in Muntii Maramuresului. Ucrainenii au predat baxurile cu tigari de contrabanda tinerilor din Maramures. In scena au aparut politistii de frontiera inarmati, iar lupta pentru "supravietuire" a inceput.

Ce spun localnicii

"Nu stiu cat de informati sunteti de situatia sau de obiceiurile din Crasna Viseului, dar in legatura cu articolul postat de dumneavoastra despre faptul ca s-a iesit "DIN TIPARE" denota faptul ca nu cunoasteti traditiile din zona, ceea ce s-a intamplat azi a fost o parodie facuta doar pentru amuzamentul publicului, iar publicul stia ca se va face cam asa ceva. Daca va interesati mai bine, in prima si a doua zi de Craciun s-au respectat traditiile religioase in totalitate. Imi pare rau ca ajunge sa se scoata in evidenta mici lucruri negative si nu si cele pozitive" ne transmite un localnic.

"Am vrut doar sa va explic care a fost situatia de astazi, pentru noi traditia e sfanta, dar suntem tineri si mai improvizat. La noi toata lumea stie ca a 3 a zi de Craciun se face si putina parodie. In sceneta Viflaimului eu am o vechime de 10 ani. Si de aceea va zic: tot timpul a 3 a zi, personajele mascate incearca sa distreze publicul pentru ca toata lumea stie defapt Viflaimul" a adaugat acesta.

Zona fierbinte la granita romano-ucraineana

Exact ca in realitate, contrabandistii romani si ucraineni au rupt-o la fuga prin paduri cu baxurile de tigari in spate. Pe urmele lor au pornit politistii de frontiera.

Zona localitatii de frontiera este arhicunoscuta pentru traficul cu tigari din Ucraina. Nu exista zi in care politistii de frontiera din Maramures sa nu prinda cate-un contrabandist sau nu nu confiste mii de pachete de tigari provenite din tara vecina.

ISTORIC: Crasna-Viseului
Denumirea satului si atestarea lui documentarp apare in anul 1411 in "Diploma Regelui Ungariei Robert" si rezultp ca este domeniul de proprietate al urmasilor lui Dragos si Bogdan. Din anul 1945 Crasna-Viseului intra in componenta comunei Bistra.

Mesajul Gabrielei Firea adresat ministrului Mediului
Citeste
Mai multe masini ajunse in sant pe dealul hera
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.