Copiii si angajatii de la gradinita Teddies din Baia Mare, intoxicati cu Salmonella. Materiile prime NU contin bacteria

DSP A CONFIRMAT  Cazul copiilor si angajatilor dintr-o cunoscuta gradinita privata din Baia Mare ajunsi de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase din oras ia amploare.

Atat cei mici, cat si mai multi adulti au ajuns la spital cu stari de rau, varsaturi, diaree si dureri abdominale, banuindu-se ca ar fi fost intoxicati cu bacteria Salmonella.

In urma verificarilor efectuate de inspectorii DSP si a faptului ca, timp de mai multe zile la rand, atat copiii care frecventeaza gradinita cat si angajati ai acesteia au ajuns la spital, gradinita privata Teddies a fost inchisa temporar.

Zilele trecute au fost prelevate mai multe probe pentru a se stabili daca este vorba despre Salmonella sau un alt virus, dar si care este alimentul contaminat care i-a imbolnavit pe copii.

"Au fost 50 de consumatori iar numarul total de imbolnaviri a fost 25, din care, pe grupe de varsta avem 11 cazuri din grupa 1-4 ani, 12 cazuri din grupa 5-9 ani, un caz din grupa 20-24 de ani si un caz din grupa de varsta 35-44 de ani. Formele clinice au fost medii si usoare: greata, varsaturi alimentare, scaune diareice, crampe abdominale, subfebrilitati. S-a identificat in coprocultura a patru pacienti Salmonella cu grup D, doua persoane din cadrul personalului angajat din gradinita la fel – Salmonella grup D. Din probele de mancare, de alimente preparate , Salmonella grup D", a declarat dr. Rares Pop, directorul DSP Maramures, pentru ActualMM.

Tulpinile de Salmonella detinute de DSP vor fi trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se afla despre ce fel de genotip de Salmonella este vorba.

Intrebat care au fost preparatele din care s-au luat probe si a rezultat ca sunt contaminate cu Salmonella, directorul DSP a spus ca este vorba despre "un soufle de leurda si o supa".

De asemenea, dr. Pop ne-a declarat ca Directia Sanitar Veterinara a luat probe din toate alimentele de baza din gradinita Teddies folosite pentru prepararea mancarii cu care copiii au fost imbolnaviti. Din fericire, starea tuturor pacientilor evolueaza in bine, fiind tratati cu antibiotice.

ACTUALIZARE

 

Noi detalii socante apar in cazul copiilor de la gradinita privata Teddies din Baia Mare, imbolnaviti cu bacteria Salmonella. In urma cu cateva ore, directorul DSP Maramures, dr. Rares Pop, a confirmat ca mai multi copii si angajati ai gradinitei au luat bacteria si, in urma unor probe prelevate de inspectorii DSP din mancarea gatita pentru cei mici s-a descoperit faptul ca aceasta era infectata cu Salmonella.

In paralel, angajatii DSVSA Maramures au prelevat probe din alimentele de baza aflate in gradinita si folosite pentru a stabili care este sursa imbolnavirii atator oameni cu periculoasa bacterie.

Mirarea nu le-a fost mica sa afle, din datele furnizate de laborator, ca nici unul dintre alimentele folosite pentru prepararea mancarii nu era infestat cu Salmonella.

Mai exact, preparatul servit copiilor a fost infestat cu bacteria in timpul manipularii sau chiar prepararii acestuia de catre angajatii gradinitei.

"Din datele furnizate de laboratorul DSVSA Maramures rezulta faptul ca materiile prime pe care le-am recoltat in vederea stabilirii sursei acestei probleme care a fost la gradinita respectiva, confirma faptul ca materiile prime nu contin nici un agent etiologic care ar fi putut fi incriminat. Deci, cu alte cuvinte, exista posibilitatea ca, contaminarea, sa fie ulterioara: in timpul manipularii sau chiar prepararii produselor finite", a declarat directorul adjunct al DSVSA Maramures, dr. Vasile Pop, pentru TL+.

Ne putem doar imagina in ce mod ar fi putut fi infestata mancarea care a ajuns pe masa copiilor.

 

Adrian Barbur

Centrul de retinere si arestare preventiva din cadrul inspectoratului de politie al judetului maramures a fost modernizat
Citeste
Saptamana Prevenirii Criminalitatii a inceput la Colegiul Tehnic George Baritiu din Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.