Continua traditia: proiecte tehnice gratuite pentru case moderne in stil traditional maramuresean

In ultimele decenii, Maramuresul a fost subiectul unor modificari legate de schimbarile sociale, economice si administrative, fiind intr-o perioada de adaptare continua la noile tendinte ale vremii.

Deoarece exista o directie clara catre un stil arhitectural modern, a devenit o prioritate conservarea si protejarea arhitecturii traditionale din Maramures. In acest context, Consiliul Judetean Maramures impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Nord Vest, a lansat Planul de revitalizare a satului maramuresean. Si pentru ca acest demers sa aiba efecte reale in judet, in 2017 s-a organizat un concurs de arhitectura ("Planul de revitalizare a satului maramuresean – Case tip pe Valea Marei, Valea Cosaului si Valea Izei"). In urma acestuia s-a realizat un catalog cu cele 11 proiecte de case castigatoare (cu specific traditional maramuresean) care sunt puse la dispozitia persoanelor interesate de construirea unei locuinte sau agro-pensiuni.

George Lazar, arhitectul sef al Consiliului Judetean Maramures, afirma ca: "Ideea acestor proiecte de case a venit avand in vedere mai multe considerente. Am intentionat sa intindem o mana oamenilor din judetul Maramures oferind niste proiecte de locuinte de calitate, concepute in specificul local al Maramuresului dar cu tot confortul secolului 21. Sunt prevazute toate utilitatile: apa, canalizare, gaz, curent electric. Pot fi, de asemenea, amplasate panouri fotovoltaice sau panouri solare. De altfel, acesta a fost unul din punctele cerute prin tema concursului in urma caruia au fost selectate proiectele. Proiectele sunt impartite in doua categorii de dimensiuni: case mai mici sub 150mp si proiecte de case mai mari, de peste 150 de mp, care pot fi folosite atat ca locuinte cat si ca pensiuni agroturistice."

Pentru ca in ultima vreme, un numar tot mai mare de case traditionale sunt demolate, pentru a fi inlocuite cu locuinte construite dupa modele preluate din alte zone sau tari, proiectul de fata ofera modele, optiuni viabile si sprijin celor care doresc sa isi construiasca o casa sau o viitoare agro-pensiune intr-o localitate situata in zona istorica a judetului.

Arhitectul sef al judetului impulsioneaza oamenii sa opteze pentru unul dintre cele 11 modele de case in stil traditional, realizate de arhitecti cu experienta si autoritate in domeniu: "Noi le oferim oamenilor proiectul casei in mod gratuit, urmand ca ei sa suporte doar cheltuielile pentru studiile specifice: studiu geotehnic, ridicare topografica, plata taxelor, avizelor si proiectul de adaptare la teren a constructiei. Pe langa faptul ca aceste costuri sunt foarte reduse in comparatie cu pretul pietei si cu calitatea proiectelor selectate, au si avantajul de a injumatati timpul de proiectare si autorizare."

Marele avantaj al celor 11 modele de case propuse este acela ca au un aspect impregnat de linia arhitecturii traditionale, fiind dotate cu toate facilitatile si utilitatile existente in prezent. Mai mult, datorita faptului ca proiectele tehnice propuse in cadrul Planului de revitalizare a satului maramuresean sunt gratuite, beneficiarii vor avea cheltuieli mai mici si vor putea sa demareze lucrarile propriu-zise de constructie intr-un timp mult mai scurt.

George Lazar completeaza: "Proiectele sunt gata facute, singurele documentatii ce trebuie realizate sunt cele pentru fiecare teren in parte, pentru ca avem de a face atat cu terenuri in panta cat si cu terenuri plane si cu diferite orientari, astfel ca proiectul trebuie adaptat la situatia din teren".

Planul de revitalizare a satului maramuresean este un pas important pentru pastrarea, pe cat posibil a autenticitatii si traditiei bine-cunoscute a acestei zone si pentru imprimarea unei noi tendinte arhitecturale prin readucerea la viata a elementelor traditionale ale satului arhaic.

Acest proiect este menit sa continue si sa determine o schimbare, prin realizarea a cat mai multe case cu specific local la nivelul Maramuresului. Prin urmare, cei care doresc sa isi construiasca o locuinta sau agro-pensiune ce respecta stilul autentic, fara a renunta la avantajele arhitecturale moderne, sunt invitati sa opteze pentru unul dintre cele 11 proiecte de casa de calitate.

Insa, acest demers nu isi are finalitatea in oferirea gratuita a acestor 11 modele de casa. Consiliul Judetean Maramures intentioneaza sa extinda proiectul si pentru celelalte zone etnografice ale Maramuresului. Scopul este realizarea a cat mai multe case cu specific local si, in final, conservarea, protejarea si valorificarea arhitecturii traditionale din Maramures, in contextul unei dezvoltari echilibrate si durabile a identitatii si specificului maramuresean, admirate de oamenii de pretutindeni.

Informatii suplimentare despre cele 11 modele de locuinte cu specific maramuresean, puse la dispozitie de Consiliul Judetean Maramures, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Nord Vest, puteti gasi pe site-ul Consiliului Judetean Maramures.

Actualizare 4: Alerta maxima: Ucrainenii evadati din Centrul de Arest al IPJ Maramures au fost gasiti in satul Mara. Au fost initial arestati pentru trafic de migranti (FOTO)
Citeste
EXCLUSIV / ACTUALIZARE: COD ROSU LA PETROVA - Elevii de la scoala din localitate au fost trimisi acasa dupa ce o profesoara a fost confirmata pozitiv COVID-19
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.