Continua revolutionarea transportului public in comun din municipiul Baia Mare

PLATA CU CARD CONTACTLESS LA URBIS  Baia Mare intra din aceasta luna in liga marilor orase din Romania care introduc plata cu ajutorul cardurilor contactless in mijloacele de transport public, in baza unei solutii implementate de Urbis si BCR

Solutia de plata cu carduri contactless Mastercard si Visa, emise oriunde in lume, este disponibila incepand din aceasta luna in toate mijloacele de transport ale Urbis S.A.

"Vreau sa va anunt oficial ca Municipiul Baia Mare a facut azi primul pas catre modernizarea societatii de transport in comun Urbis SA. Baia Mare intra din aceasta luna in liga marilor orase din Romania care introduc plata cu ajutorul cardurilor contactless in mijloacele de transport public, in baza unei solutii implementate de Urbis si BCR.

Implementam o solutie moderna si rapida de plata a contravalorii calatoriilor cu ajutorul cardurilor contactless, in toate mijloacele de transport ale societatii Urbis. Astfel dam posibilitatea cetatenilor sa isi achite costul contravalorii calatoriilor intr-un ritm rapid, modern si, in acelasi timp, ne orientam spre modernizarea societatii de transport care deserveste municipiul Baia Mare si o buna parte din judetul Maramures. Le multumesc in acest sens partenerilor nostrii de la BCR", a declarat Catalin Chereches.

Primarul Chereches vrea din 2020 transport public in comun GRATUIT. Vom avea si autobuze eco

Cu ocazia anuntului facut despre posibilitatea platii cu cardul in autobuzele Urbis, primarul Catalin Chereches a vorbit si despre alte noutati care urmeaza si care sunt menite sa vina in intampinarea cetatenilor. O astfel de noutate este ca din 2020, transportul public in comun ar putea fi gratuit in Baia Mare.

"Prin introducerea gratuitatii – intr-un timp relativ scurt –pentru transportul in comun pe raza municipiului Baia Mare, dorim sa descurajam circulatia cu autovehicule, sa facem astfel incat cetatenii sa fie tentati sa circule mai mult cu mijloacele de transport in comun. Asta inseamna cresterea numarului de mijloace de transport in comun, respectiv, inca un lucru foarte important, timpul de asteptare trebuie sa fie unul foarte scazut si, bineinteles, densificarea traseelor pe care le are Urbis in Baia Mare. Asadar, va fi un proiect pe care saptamana viitoare il vom lansa si il vom supune aprobarii in Consiliul Local, la initiativa mea.

Urbis este o societate care se afla in plin proces de restructurare si pentru care municipiul Baia Mare va solicita in mod oficial restrangerea activitatii de transport public doar la nivelul municipiului Baia Mare, a oraselor Baia Sprie si Tautii Magheraus, respectiv a comunei Recea. E suficient faptul ca baimarenii suporta toate pierderile pe care le are societatea Vital, nu e cazul sa le suportam si pe cele ale societatii de transport prin activitatea derulata in afara Baii Mari. Cei din afara orasului vor avea gratuitate doar daca isi vor lasa masinile in parcarile pe care le vom amenaja la intrarile in oras. In rest, statiile vor fi schimbate, vom achizitiona 40 de autobuze eco si vom face un sistem Smart prin care fiecare calator sa vada in timp real unde se afla fiecare autobuz accesand o aplicatie care va merge pe orice mobil. Va fi inclusiv indicat timpul de parcurgere a distantei pana la urmatoarea statie", a spus Catalin Chereches.

NU PLATESTI COMISION LA ACHIZITIA BILETULUI CU CARD CONTACTLESS

Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitenta din Romania sau din strainatate, va putea, astfel, sa-si achite imediat calatoria in Baia Mare, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile in mijloacele de transport, in mediu deplin securizat. Calatoria achitata contactless nu este comisionata si are acelasi tarif ca cel perceput prin alte metode de plata deja existente, respectiv 2,5 lei.

CUM PLATESTI CU CARDUL CONTACTLESS

Solutia de plata contactless a calatoriilor, direct in mijloacele de transport in comun din Baia Mare, a fost implementata de Banca Comerciala Romana, in parteneriat cu Urbis S.A. si in colaborare cu Telekom Romania. Astfel, fiecare din cele 32 de autobuze ale societatii locale de transport public dispune de validatoare de plata, cu ajutorul carora oricine isi poate achita calatoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless , indiferent de banca emitenta a cardului.

Sistemul de plata contactless din cele 32 de mijloace de transport ale Ubis este extrem de simplu: calatorii trebuie sa apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, dupa care vor primi imediat instiintarea de realizare a tranzactiei. Validatorul va elibera apoi o dovada de plata, pe care utilizatorul trebuie sa o pastreze pana la coborarea din mijlocul de transport.

Modernizarea bulevardelor, parcari supraterane, benzi dedicate autobuzelor si bicicletelor, trotuare reabilitate

Transportul in comun efectuat pe raza muncipiului Baia Mare va fi restructurat din temelii. Primarul Catalin Chereches sustine ca in acest sens au fost dezvoltate proiecte care vizeaza  atat reamenajarea principalelor artere de circulatie din municipiu, astfel incat sa fie create  benzi dedicate exclusiv transportului in comun, cat si realizarea unor parcari de mari dimensiuni in zonele cheie ale orasului.

"Unul dintre cele mai importante proiecte pe care le avem vizeaza reamenajarea tuturor bulevardelor din municipiu si introducerea liniilor dedicate de transport, respectiv crearea de benzi pentru biciclete si reconfigurarea trotuarelor. Ne gandim si la realizarea unor parcari de mari dimensiuni la iesirile importante din oras, parcari in zone intens utilizate de catre cetateni din perspectiva economica, sociala, respectiv zonele scolilor si cele unde sunt institutii publice. Parcarile de pe marginea bulevardelor le vom desfiinta fiind provizorii si nelegale si le vom muta in spatele blocurilor. Bineinteles ca e nevoie de construirea si compensarea parcarilor in zonele din spatele blocurilor, unele chiar pe terenul folosit azi pentru garaje. Am realizat inventarierea a trei sferturi din garaje si am inceput sa receptionez o parte din proiecte si, in mod transparent, acolo unde construim primele doua parcari supraterane vom proceda la demolarea lor oferind proprietarilor un loc gratuit si o boxa pentru depozitare. Transformarea si reconfigurarea bulevardelor poate constitui un pas important pentru a pune pe harta oraselor cu adevarat prietenoase fata de mediu si Municipiul Baia Mare", a mai declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

 

ActualMM

Doua masini s-au ciocnit in intersectia de la policlinica sf
Citeste
Cupa Romaniei
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.