CONSILIUL JUDETEAN MARAMURES: Dezbatere cu mediul de afaceri din judet, pe tema acordarii voucherelor de vacanta si angajatilor din sectorul privat

Inlaturarea unei inechitati si acordarea de vouchere de vacanta si pentru angajatii din sectorul privat fost tema dezbaterii gazduita in sala "Bogdan Voda" a Palatului Administrativ si moderata de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Ionel Bogdan. Discutiile au pornit de la un proiect de lege care prevede ca si angajatii din sectorul privat sa primeasca vouchere de vacanta, suportate de la bugetul de stat.

Doi dintre semnatarii initiativei legislative au fost prezenti in sala: presedintele Comisiei pentru Antreprenoriat si Turism din Senat, Eugen Tapu-Nazare, si deputatul de Maramures, Calin Ioan Bota. Li s-au alaturat: prefectul Rudolf Stauder, Florentin-Nicolae Tus, presedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures, Flaviu Lese, presedintele Asociatiei Intreprinzatorilor Maramures.

Ei au dialogat la aceeasi masa cu reprezentantii unor asociatii si agentii de turism, ai celor mai semnificativi agenti economici din turism si HoReCa din Maramures, ai angajatorilor de top din judet, interesati de aceasta facilitate pentru angajatii lor. Interventiile vorbitorilor au fost pertinente, cateva dintre ele fiind notate in agendele semnatarilor proiectului de lege.

Printre problemele ridicate s-a numarat absenta scolilor care sa pregateasca oameni pentru industria ospitalitatii. O solutie a propus presedintele CJ, Ionel Bogdan: campusurile scolare, asa cum e cel care se va construi in Maramures, unde se pot integra clase de profil. Inca trei astfel de campusuri, plasate in zone turistice din tara, ar putea acoperi necesarul de personal calificat.

Pentru cei 4,2 milioane de angajati din mediul privat, efortul bugetar ar fi de 6,09 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro). Initiatorii proiectului au aratat ca doua treimi din aceasta suma se intoarce la buget sub diverse forme (TVA, impozit pe salarii si pe profit etc.), diferenta regasindu-se in efectul generat: sprijinirea turismului romanesc. O mare parte din efortul financiar s-ar recupera de la care romanii care, profitand de voucherele primite, nu mai cheltuie pe vacante in strainatate (anul trecut suma s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro).

Senatorul Eugen Tapu-Nazare a prezentat o cercetare facuta de specialisti ai Academiei de Studii Economice Bucuresti, care arata ca suma cheltuita cu voucherele este, de fapt, o investitie care, la capatul ciclului, creste PIB-ul cu circa 1%.

A fost o dezbatere utila, care a relevat triplul efect al aplicarii unei astfel de legi: inlaturarea inechitatii dintre bugetari si angajati din mediul privat, scaderea indirecta a fiscalizarii muncii si sprijinul acordat turismului autohton.

CRACIUNESTI: Autoutilitara cu numere de Ungaria, incarcata cu 12.000 pachete cu tigari, abandonata de contrabandisti
Citeste
Sindicalistii baimareni, prezenti la MARSUL pentru EDUCATIE!
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.