CINE SAPA GROAPA ALTUIA… – Martor principal in dosarul Chereches, achitat de Tribunalul Cluj. Lovitura pentru procurorul calau de la DNA Cluj, Ionut Vasile

Lovitura pentru DNA Cluj in dosarul in care este judecat primarul municipiului Baia Mare. Unul dintre principalii martori, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa, a fost achitat de catre Tribunalul Cluj. Este vorba despre Erika Czigler, o fosta angajata a denuntatorului Cristian Span, martor care a demonstrat in fata instantei ca seful ei a mintit in instanta. Faptul ca nu s-a lasat impresionata de presiunile manifestate in repetate randuri de catre procurorul de caz, Ionut Vasile, i-a atras trimiterea in judecata. Insa in instanta, de aceasta data, au contat dovezile si nu presiunile procurorului, astfel ca Erika Czigler a fost achitata de acuzatiile de savarsire a infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

 

CINE SAPA GROAPA ALTUIA… Speta s-a judecat joi, 7 februarie 2019, la Tribunalul Cluj care a achitat-o pe martora. Este astfel o noua lovitura pentru procurorul Ionut Vasile care, din 2013, si-a facut un scop personal din a obtine condamnarea si arestarea lui Catalin Chereches, sub orice mijloace. Acest procuror a deschis mai multe dosare impotriva primarului de Baia Mare, a avut parte si de sustinerea unor magistrati insa, desi mafia exista si in justitie, nu toti magistratii au legaturi si nu toti se supun caracatitei din sistemul judiciar. Sentinta de ieri subliniaza astfel faptul ca marturia Erikai Czigler la termenul din iuni 2017, in dosarul lui Chereches, este veridica, acest fapt incurcand planurile procurorului Ionut Vasile care si-a facut un obicei de a solicita judecarea martorilor care nu cedeaza presiunilor DNA, pentru marturie mincinoasa si favorizarea infaptuitorului.
Erika Czigler nu este singurul martor care a ajuns sa aiba probleme cu justitia dupa o viata in care nu a luat macar o amenda pentru parcare, doar pentru ca nu a cedat presiunilor procurorului si marturia ei nu a fost favorabila DNA. La o simpla verificare, tot ceea ce a declarat Czigler sub marturie, putea fi probat si s-a probat. Insa simplul fapt ca marturia ei nu a fost favorabila DNA, i-a atras antipatia procurorului si un proces pe care iata, pe buna dreptate, l-a castigat.

 

Iata, negru pe alb, ce a decis instanta "In temeiul art. 396 al. 5 Cod de Procedura Penala rap. la art. 16 al. 1 lit. a Cod de Procedura Penala achita pe inculpata: CEG pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prev. de art. 273 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal , deoarece fapta nu exista. In baza art. 275 al. 3 Cod de Procedura Penala cheltuieli judiciare avansate de stat cu ocazia solutionarii actiunii penale fata de inculpata CEG raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare cu reprezentantul Parchetului si cu inculpata. Pronuntata in sedinta publica din data de 7 februarie 2019, in lipsa participantilor."

 

In rechizitoriul intocmit de procurorul DNA Ionut Vasile, acesta a specificat faptul ca in cateva randuri in faza de urmarire penala si apoi la Tribunalul Cluj, Erika Czigler a fost audiata in dosarul prin care a fost trimis in judecata Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. In aceasta imprejurare, fiind sub prestare de juramant, martorul Czigler ar fi dat declaratii neconforme cu adevarul. Erika Czigler a fost persoana apropiata denuntatorului, ocupandu-se de chestiunile comerciale ale trustului de presa EMM si cunostea toate detaliile relatiei Span – Chereches. La dosar Erika Czigler a depus si inscrisuri, documente bancare, comerciale care atestau ori semnatura lui Span ori faptul ca in anumite cazuri folosea o stampila cu semnatura pentru a fi reprezentat la banci sau alte institutii, uzand in fapt de maniere ilegale, respectiv falsuri.

 

In concluzie instanta decizand ca marturia Erikai Czigler este una veridica si ca faptele pentru care a fost acuzata de procurorul Ionut Vasile nu exista. Evident, dupa aceasta sentinta usturatoare pentru procurorul obsedat de Chereches, se pot interpreta multe. Prin pronuntarea instantei asupra inexistentei faptei se poate constata ca cercetarea penala a fost facuta cu rea credinta si ca este una abuziva in modul in care a fost exercitata de procuror, ceea ce poate duce la eliminarea lui din sistemul judiciar, el fiind deja condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru abuz de putere. Se constata din declaratiile mai multor martori ca a exercitat presiuni in cel mai grobian si nelegal mod, dorindu-si influentarea acestor martori si obtinerea de declaratii si denunturi mincinoase impotriva primarului Catalin Chereches.

 

Mai mult, prin aceasta sentinta, denuntatorul de serviciu al procurorului Ionut Vasile, Span Cristian, isi mai adauga, pe langa infractiunile pentru care a fost condamnat sau urmeaza a fi condamnat, inca una: fals intelectual, uz de fals, inducerea in eroare a Justitiei si marturie mincinoasa.

 

In final, ne intoarcem la vechiul proverb romanesc: cine sapa groapa altuia…cade singur in ea! Va fi interesat de urmarit procesul lui Catalin Chereches, cu atat mai mult cu cat incet, dar sigur, ies la iveala detalii picante din opera gastii organizate in a-l elimina de pe scena administrativa pe primarul de Baia Mare. Procurori si judecatori care participa la petreceri cu oameni de afaceri interesati de executia lui Chereches, increngaturi care mai de care si un demers al DNA in care s-au pus multe presiuni, s-au fortat multe masuri, insa s-a omis un aspect: Chereches nu e chiar asa usor de ingenunchiat. Mai ales ca, asa cum incet incepe justitia sa demonstreze, are de partea sa adevarul.

 

A.B.

8 februarie
Citeste
Vreme noroasa, cu niscaiva ceata
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.