Ce spune DGASPC Maramures despre minorul care s-a sinucis aruncandu-se de pe bloc. Adolescentul se afla in sistemul de protectie speciala

TAGEDIE LA SIGHET  In data de 7 aprilie 2019, un tanar in varsta de 17 ani, aflat in sistemul de protectie speciala al DGASPC Maramures din Sighetu Marmatiei, si-a pierdut viata in imprejurari necunoscute, cercetate de autoritati.

Tanarul a intrat in sistemul de protectie speciala in anul 2002, in cadrul Centrului de Primire in Regim de Urgenta Baia Mare, ulterior fiind dispusa masura de plasament la un asistent maternal profesionist. In anul 2014, in urma evaluarilor facute, Comisia pentru Protectia Copilului Maramures a decis mutarea tanarului intr-o casa de tip familial din Sighetu Marmatiei.

Incepand cu anul 2015, datorita manifestarilor sale, tanarul a fost in repetate randuri consultat la Clinica de Psihiatrie Pediatrica Cluj-Napoca, fiind in evidentele respectivei institutii medicale pentru tratament medical. In ultimii trei ani, datorita evolutiei starii sale, medicii de la unitatea medicala mentionata au decis ca fiind necesara si internarea repetata a acestuia pentru tratamente de specialitate. Precizam ca, de la intrarea in sistemul de protectie al DGASPC Maramures, tanarul a beneficiat de suport si consiliere psihologica permanenta din partea specialistilor institutiei, iar incepand cu luna octombrie 2018, inclusiv de sedinte de psihoterapie.

In baza informatiilor existente rezulta ca, in saptamana anterioara, tanarul a parasit casa de tip familial fara invoire, revenind in centrul social in cursul noptii de sambata spre duminica. Conform procedurilor legale, personalul casei de tip familial a anuntat politia despre faptul ca tanarul a parasit locatia fara invoire. Revenit in centrul social, acesta a parasit din nou locatia, tot fara invoire, in data de 7 aprilie 2019, fapt consemnat de educatorul de serviciu in registrul de evidenta a invoirilor. In jurul orei 19.45, educatorul de serviciu a contactat telefonic seful de centru si psihologul, comunicandu-le faptul ca, in baza informatiilor primite de la organele de politie, exista probabilitatea ca minorul sa fie decedat, in urma unui act suicidal.

Conducerea DGASPC Maramures a dispus reevaluarea in regim de urgenta a tuturor copiilor/tinerilor cu probleme comportamentale din sistemul de protectie si includerea lor intr-un program de monitorizare stricta. Concomitent sunt continuate sedintele de psihoterapie si de consiliere psihologica a tinerilor cu probleme, masura dispusa si pentru restul beneficiarilor aflati in Casa de Tip Familial din care provine tanarul decedat.

 

Sursa: Serviciul Comunicare, Registratura, Secretariat si IT

O tara preferata de romani pentru vacante se confrunta cu furtuni si ploi torentiale
Citeste
Furnizarea apei, sistata temporar pe trei strazi din Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.