Ce se intampla cand infractorul si victima isi dau palma? 80 de cazuri de furturi solutionate in maramures, prin… impacare

Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures a demarat o ampla campanie de prevenire a furturilor din locuinte. Este un lucru bun, daca in apararea hotilor, nu ar sari chiar victimele infractiunilor. Oamenii legii se confrunta cu un fenomen ingrijorator. Oamenii de buna credinta prefera impacarea cu infractorii, pentru a nu lua in piept birocratia, iar ulterior, cei absolviti de vina migreaza si pradeaza, fara pic de constiinta, alte persoane. In acest fel, activitatea lor infractionala incepe de la zero.

Fenomenul a iesit la iveala dupa ce politistii au reclamat, in cadrul unei conferinte de presa la sediul IPJ Maramures , faptul ca impacarile prealabile, uneori, strica tot compendiumul anchetei. Din punctul de vedere al oamenilor legii, avem o eroare legislativa. Furtul din locuinta este, adeseori, incurcat cu efractia, cu violarea de domiciliu. Si ce rezulta de aici? Impacarea partilor.

"Impacarea duce la posibilitatea infrangerii procesului penal. De cele mai multe ori, autorii isi continua activitatea infractionala. Am avut peste 80 de impacari, in acest an, in ceea ce priveste infractiunea de furt. 14 dintre ele au fost pentru infractiuni de furt din locuinta. Se intampla, adeseori, sa avem infractori recidivisti, voiajori. Ei vin in Baia Mare, ca parte a unor grupari infractionale, din judetele limitrofe sau chiar din Iasi si Mures, am avut exemple. Insa, noi, la randul nostru, am furnizat infractori, ca judet", a declarat, la solicitarea baiamare24.ro, Dorel Neagota, imputernicit adjunct al sefului Politiei Municipiului Baia Mare.

MIGRATIA INFRACTORILOR. Insa, odata ce intervin impacarile, le e mai usor infractorilor sa migreze. Nu au pata in cazier, dar oamenii legii in au in evidente. Insa, nu e suficient sa ii iei in colimator, dat fiind faptul ca sunt liberi ca pasarea cerului. Totusi, ne-am intrebat, de cand cu recursul compensatoriu, cati indivizi au savarsit infractiuni la scurt timp dupa ce au savarsit diverse infractiuni. In iulie 2019, un individ eliberat in acest fel a savarsit o crima, imediat ce a fost eliberat prin aceasta metoda. Ca sa o zicem pe aia dreapta, la Penitenciarul Baia Mare, din totalul celor 374 persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, un numar de 334 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare conditionata de catre instantele de judecata competente, iar restul de 40 au fost liberate la implinirea termenului de executare a pedepsei, iar asta pana in luna iulie a acestui an.

Pentru furt, nu stim, intrucat statistica nu are atatea date defalcate. Insa, ce stim cu siguranta e ca multi hoti au fost efectiv lasati liberi pe strazi. Nu exista si nu va exista vreodata vreo statistica realizata pe strazi si nici nu ar fi relevanta. Nu inseamna ca un hot din cartierul Vasile Alecsandri se va limita ori se va gandi sa atace locuintele de acolo, ba dimpotriva, va prefera sa loveasca in alta parte. Insa…

"Cred ca cetatenii trebuie sa renunte la egoism, pentru binele comunitatii. Daca au fost victimele unei infractiuni, iar ei se impaca, ofera sansa autorilor de a savarsi alte infractiuni. Am avut grupari de infractiuni multiple, printre care si furt din locuinte. Avem un caz cunoscut in acest sens. Instanta nu se mai poate implica dupa ce intervine impacarea partilor", a explicat Dorel Neagota.

FURTUL E LA PUTERE! Ca si idee, in ceea ce priveste criminalitatea contra patrimoniului, avem o situatie pe primele trei trimestre ale anului, care e batuta in cuie. Pana sa-i dam citire, sa zicem ca, teoretic, pentru infractiunea de furt din locuinte, te alegi cu pana la sapte ani de puscarie. Insa, totul depinde de gravitatea situatiei. "In primele noua luni ale anului,din totalul infractiunilor de acest gen, furturile reprezinta 62,13%. Cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinte, din societati comerciale si cele din auto. Politistii de investigatii criminale au efectuat cercetari pentru identificarea autorilor a 60 de talharii, 569 distrugeri si 211 de inselaciuni",a declarat, pentru baiamare24.ro, Florina Metes, purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, care ne recomanda si sa manifestam precautie, intrucat infractorii nu se odihnesc. Nici macar de sarbatori.

Crin CALAUZ

Noul ambasador al SUA in Romania Adrian Zuckerman inmaneaza scrisorile de acreditare presedintelui Iohannis
Citeste
Doua incendii in baia mare, unul in borsa
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.