Ce masuri s-au luat pana acum si cum se numeste ferma in care s-a localizat focarul

GRIPA AVIARA IN MARAMURES Au trecut 10 zile de cand autoritatile maramuresene au fost alertate de faptul ca, intr-o ferma de gaini din Seini, judetul Maramures, a fost sesizata o rata a mortalitatii foarte ridicata in randul pasarilor. Ajunsi la fata locului, specialistii au descoperit ca este vorba despre cunoscuta gripa aviara, o boala cu care Romania s-a mai confruntat in urma cu 15 ani .

Ferma din Seini in care a fost descoperit focarul se numeste Karin si este detinuta de catre doi medici veterinari. Din informatiile reprezentantilor DSVSA Maramures, nu mai putin de 18.600 de pasari care luasera virusul au fost au murit sau au fost eutanasiate, apoi incinerate. De asemenea, potrivit autoritatilor, nu exista suspiciunea cum ca produse infestate ar fi iesit din ferma, proprietarii acesteia luand imediat masurile necesare pentru ca virusul sa nu se propage.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures s-a reunit azi in sedinta extraordinara. S-a analizat situatia evolutiei influentei aviare la societatea comerciala din localitatea Seini si au fost propuse masuri de preventie pentru combaterea virusului gripei aviare.

"Focarul a fost izolat, gestionam situatia. Populatia nu trebuie sa se ingrijoreze pentru ca autoritatile au intervenit conform prevederilor legislatiei europene si manualului operational, dar si monitorizeaza zilnic evolutia bolii in ferma. Pentru a preveni extinderea virusului gripei aviare am stabilit sa luam masuri restrictive in zona focarului pentru a proteja fermierii. Platforma zootehnica de la Seini va fi securizata si vor fi instituite doua filtre permanente . Se vor limita si cunoaste cu exactitate persoanele care intra in ferme. Aceste filtre vor fi realizate cu sprijinul politistilor, jandarmilor si politistilor locali", a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur

In focar au fost eutanasiate peste 7500 pasari. A fost adus un incinerator mobil, iar procesul de incinerare a acestora va continua pana in data de 19 ianuarie a.c., a precizat dr. Nicu Chis de la DSVSA Maramures. Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, comisar sef de politie Liviu-Constantin Grozavu a precizat ca, in zona de protectie stabilita, se realizeaza controale in traficul rutier si sunt supravegheate transporturile de pasari, oua si furaje. Materialele necesare pentru asigurarea functionarii activitatii de dezinfectie si dezinsectie vor fi asigurate de catre autoritatile locale ale orasului Seini. Virusul H5N8 nu afecteaza sanatatea oamenilor si rugam populatia sa respecte masurile de profilaxie recomandate de catre medici si personalul medical din centrele de permanenta.

ActualMM

Jucatoarele de 15-16 ani de la CS Marta au condus in meciul cu vedetele de la CSM Bucuresti, dupa care le-au cerut autografe!
Citeste
CF7"
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.